NA POPISU 59 TVRTKI

Putin prijeti nacionalizacijom imovine stranih kompanija: Na udaru McDonald‘s, IKEA, Apple, Toyota...

Na popisu se već nalaze Volkswagen, Microsoft, IBM, Shell, Porsche, Toyota, H&M i drugi

Restoran McDonald's u Rusiji

 AFP

McDonald's, IKEA i Apple nalaze se na popisu tvrtki koje bi Rusija mogla nacionalizirati, izvještavaju novine Izvestia, citirajući Olega Pavlova, čelnika organizacije Inicijativa javnih potrošača.

“Vladi i Glavnom tužiteljstvu poslana je lista stranih tvrtki koje se mogu nacionalizirati zbog prestanka rada u Rusiji... Do sada se na popisu nalazi 59 tvrtki, ali će se proširivati ovisno o novim izjavama stranih poduzeća. Na popisu se već nalaze Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M i drugi", rekao je Oleg Pavlov.

Čelnik Inicijative javnih potrošača također je napomenuo da će službenici za provođenje zakona - Ministarstvo industrije i trgovine i Rospotrebnadzor - biti uključeni u rad na ovom popisu.

Prema njegovim riječima, popis je otvoren, a na njemu su tvrtke koje najavljuju povlačenje iz Rusije bez davanja jamstava ruskim potrošačima. Osim toga, precizirao je da će se prema njima provoditi upravni, kazneni i sudski postupci.

"Ukupni iznos obveza ovih tvrtki prema građanima, državi i suradnicima veći je od 6 bilijuna rubalja. Upravo je taj iznos jednak njihovom prihodu u Rusiji u posljednje tri godine. Tvrtkama koje se nađu na popisu sankcioniranih prijete sljedeći rizici: pljenidba računa i imovine, uvođenje vanjskog upravljanja, nacionalizacija imovine. Također, uprava ovih poduzeća može biti kazneno odgovorna za namjerni stečaj i prijevaru u posebno velikim razmjerima", piše Izvestia, citirajući Pavlova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:26