VODEĆI TRGOVAC ENERGENTIMA

Putin je izgubio, najgore je prošlo: Zauvijek su izgubili Europu, trebat će im desetljeće da se preusmjere na Aziju

Malo je vjerojatno da će se ponoviti lanjski skok cijena plina

LNG terminal

 AFP

Iako rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, malo je vjerojatno da će se ponoviti energetska kriza koja je svijet zahvatila prije godinu dana. Pierre Andurand, jedan od najuspješnijih menadžera hedge fonda usmjerenog na energente, smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin "izgubio energetski rat" te da je najgore od europske plinske krize prošlo.

Rekordna cijena plina zabilježena je u kolovozu, kada je bila iznad 300 eura po megavatsatu, što je deset puta više od normalne razine i ostavilo je značajne posljedice na europsko gospodarstvo. No, posljednjih mjeseci pala je opet na 50-ak eura. "Ostanu li cijene plina na toj razini, to će biti mnogo manji problem za inflaciju i porast kamatnih stopa. Nema više straha od energetske krize. Sada kada se Europa navikava živjeti bez ruskog plina, zašto bi se ikada vratili", rekao je Andurand za Financial Times.

Njegova tvrtka Andurand Capital danas upravlja imovinom vrijednom 1,4 milijarde dolara, a fond Commodities Discretionary Enhanced zaradio je 650 posto od početka 2020. do kraja prošle godine. No, ove godine bilježi pad od 3 posto.

Zatvorio je sve svoje pozicije na tržištima prirodnog plina jer, kaže Andurand, malo je vjerojatno da će se ponoviti prošlogodišnji skok cijena, a Europa brzo uči živjeti bez ruskog plina. Smatra da je Putin pogriješio kada je prošle godine smanjio izvoz plina u Europu. Iako je uspio privremeno dići cijene, podcijenio je sposobnost kupaca da se prilagode. "Rusija je zauvijek izgubila svojeg najvećeg kupca i trebat će najmanje desetljeće da se dovede dovoljno plinovoda za preusmjeravanje prodaje plina u Aziju", ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:26