NEPRAVILNOSTI

Prvi rezultati istrage: Osam zaposlenika Hanfe nije prijavilo transakcije vrijednosnim papirima

Iz agencije kažu da su od 2008. zaposlenici prijavili više od 1000 različitih transakcija, a do sada su samo za dvoje bile disciplinske mjere

Ante Žigman, predsjednik upravnog vijeća Hanfe

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Nakon provjere razmjera kršenja Zakona o tržištu kapitala u svojim redovima, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak objavila kako se više od 97 posto sadašnjih zaposlenika nije ogriješilo u zakonske odredbe, dok njih više od 80 posto uopće nije ulagalo u vrijednosne papire.

Hanfa je inače tijelo koje nadzire i regulira tržište kapitala, a vodi je Ante Žigman.

U priopćenju navode da od formiranja liste zaposlenike i njihovih prijavljenih transakcija 2008. godine, uopće nije bilo nedozvoljenih i neprijavljenih transakcija (stjecanja i otpuštanja vrijednosnih papira) u redovima aktualnog rukovodstva, dok je portal pisao da je to bio slučaj sa sedam osoba. Ipak, pronađene su neprijavljene transakcije kod osam "ostalih zaposlenika u razdoblju od 2008.-2022.", ali ne kod njih 53, kako je objavio Index.

Hanfa također poručuje kako su to rezultati prve faze provjere koja uključuje samo sadašnje zaposlenike, a još traje pregled transakcija svih bivših zaposlenika agencije, ali isključivo u razdoblju dok su radili u Hanfi. Provjerit će potom, dodaju, i je li bilo nedopuštenih i neprijavljenih trgovanja kod članova zajedničkih kućanstava zaposlenika.

Indeks je objavio da je 89 zaposlenika (sadašnjih i bivših) trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala.

Inače, od 2008. godine su zaposlenici prijavili više od 1000 različitih transakcija, a do sada su za dvoje zaposlenika bile određene disciplinske mjere dok jedan postupak još traje.

To pak što iz novinarskih tekstova proizlazi da ukupno ima gotovo dvostruko više transakcija od prijavljenih, kao i da je gotovo svaki treći trenutačni zaposlenik kršio zakone, u Hanfi relativiziraju time da novinari nisu naveli izvore podataka, a pitaju se koliko su zbog tajnosti točni, pouzdani kao i ispravno protumačeni.

"Provedena analiza ukazuje kako podaci koje koristi portal Index ne dolaze iz javnih izvora već iz interne baze SKDD-a koja osim transakcija kupnje i prodaje sadrži i druga preknjiženja tehničke prirode poput registracije dionica, promjene skrbništva, raznih korporativnih akcija i slično. Time se značajno uvećava broj knjiženja na osobnim računima investitora i stvara lažna slika o broju transakcija", napisala je Hanfa u svom priopćenju.

Kažu da će o rezultatima cjelokupne provjere odmah obavijestiti mjerodavna pravosudna tijela, Sabor, Vladu, Ministarstvo financija te medije i širu javnost, a kontaktirali su i DORH te se agencija "stavila na raspolaganje za sve dodatne informacije tijekom trajanja istrage".

Dodatno će Državni ured za reviziju istražiti sustav vođenja i praćenja evidencije transakcija zaposlenika i postupanje Hanfe prema Zakonu o tržištu kapitala.

Na kraju spomenimo i to da je u travnju ove godine je Upravno vijeće Hanfe, kako kažu u priopćenju, na temelju europskih smjernica donijelo novi pravilnik kojim se zaposlenicima zabranjuje kupovina korporativnih vrijednosnih papira, a "do tada im nije bilo zabranjeno kupovati vrijednosne papire niti su oni za to morali tražiti odobrenje, već su po članku 404. Zakona o tržištu kapitala trebali u roku od 7 dana od transakcije obavijestiti nadležnu službu u Hanfi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38