Po karticu na kiosk ili benzinsku

Prvi hrvatski mobilni novčanik Aircash odsad nudi i kartice

Riječ je o prepaid karticama koje su isključivo vezane uz Aircash novčanike i stanje na njemu, nemaju naknada, niti pri plaćanju niti pri nadoplati

Hrvoje Ćosić, dizajner aplikacije Aircash

 Ronald Gorsic/Cropix

Aircash, prvi hrvatski fintech koji je na tržište izbacio vlastiti mobilni novčanik, sada je postao i prvi domaći startup koji je izdao vlastitu karticu.

Aircash je u četvrtak u Zagrebu predstavio partnerstvo s Mastercardom. Rezultat toga je da Aircash sad uz svoju mobilnu aplikaciju nudi i Mastercard karticu, slično kako kartice nude britanski Revolut i KEKS Pay od Erste banke.

Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor Aircasha, kaže da su ovim postali prvi financijski igrač u Hrvatskoj koji izdaje Mastercard kartice, a da nije banka.

- Radi se o prepaid karticama koje su isključivo vezane uz Aircash novčanike i stanje na njemu, nemaju naknada, niti pri plaćanju niti pri nadoplati, a ne planiramo niti uvođenje bilo kakvih mjesečnih pretplate i time vjerujemo da imamo i tržišno i cjenovno konkurentan proizvod - kaže Ćosić.

image

Mato Njavro

Goran Mehkek/Cropix

Dodaje da rade presedan na hrvatskom tržištu i po načinu distribucije. Kartice se neće naručivati, kao u drugim aplikacijama, već se prazna Mastercard kartica kupuje na kiosku, pumpi ili trgovini te se aktivira kroz Aircash aplikaciju skeniranjem QR koda.

- Zahvaljujući tome kartica postaje aktivna odmah, trenutačno je povezana sa sredstvima s kojima korisnik raspolaže na Aircash novčaniku i njome se može plaćati bilo gdje u svijetu - kaže Ćosić.

image

Boris Nemšić

Goran Mehkek/Cropix

Navodi da se unutar Aircash aplikacije dalje može upravljati karticom. To znači pratiti i kontrolirati potrošnju, odrediti limit i sve to se instantno primjenjuje.

Hrvatski startup prije dvije godine od HNB-a je dobio EU licenciju za elektronički novac i tako ponudio usluge mobilnog novčanika. Potom je ugovorio suradnju s nizom trgovaca od Hrvatske lutrije preko HAC-a do telekoma. Od početka godine Aircash je povećao broj korisnika u Hrvatskoj za 70 posto na njih više od 200.000. Ukupno, bliži je brojci od četvrt milijuna korisnika, jer ima korisnike i u Sloveniji te u Austriji.

image

Gea Kariz

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 06:55