PROFIT IZNAD SVEGA

Prvi čovjek energetskog giganta ustraje na kupnji plina iz Rusije: ‘Sankcije? Nije to razlog da prekinemo‘

Riječ je o kompaniji koja ima jednu od najvećih flota tankera za prijevoz LNG-ija na svijetu

Ilustrativna fotografija

 Fabian Bimmer/Afp/Profimedia

Prvi čovjek španjolskog energetskog diva ‘Naturgy‘ Francisco Reynes najavio je kako će ta kompanija nastaviti uvoziti ukapljeni prirodni plin (LNG) iz Rusije jer, kako Reynesov istup danas prenosi portal Montel, ‘Naturgy‘ ne vidi pravne prepreke za taj posao.

Upozoren da je Europska unija uvela niz paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, Reynes je uzvratio kako je ‘Naturgy‘ pozorno razmotrio pravne aspekte uvoza LNG-ija iz Rusije.

- ‘Naturgy‘ u ovom i svim drugim slučajevima radi dvije stvari, pridržava se svojih obveza i izvršava ih do samog kraja – poručio je Reynes na konferenciji za novinare u Madridu.

Očitovanje Reynesa, primjećuje Montel, uslijedilo je nakon rasta uvoza LNG-ija iz Rusije u Španjolsku u 2022. za 55 posto. S druge strane, komentira portal, udio ruskog LNG-ija u isporuci energenata ‘Naturgyja‘ na španjolskom tržištu je manje od tri posto. Uz to, dodaje Montel, ‘Naturgy‘ je nedavno objavio povećanje dobiti prije kamata i poreza (EBITDA) u 2022. od tri milijarde eura što je gotovo 50 posto više u odnosu na EBITDA u 2021.. Sve to, zaključuje Montel, unatoč pokušajima EU da obuzda ovisnost o izvozu energije iz Rusije usred njezina rata s Ukrajinom.

Portal navodi da ‘Naturgy‘ ima ugovor s ruskom kompanijom ‘Yamal LNG‘ o isporuci 3,4 milijarde kubnih metara LNG-ija godišnje do 2042.. Napominje kako je glavni dobavljač plina ‘Naturgyja‘ alžirski Sonatrach s zajamčenom desetogodišnjom isporukom, ali se, kako je otkrio Reynes, svake godine pregovara o cijenama.

- Pregovori s Sonatrachom o cijenama za 2023. neće biti laki, ali nikada ni nisu bili laki – komentirao je Reynes, koji se požalio na utjecaj uvođenja posebnog poreza na dobit energetskim kompanijama u Španjolskoj od 1,2 posto. Zbog tog poreza, prema istome izvoru, raspoloživi prihodi ‘Naturgyja‘ u 2023. biti će manji za 300 milijuna eura.

image

Francisco Reynés

Alberto Ortega/Contactophoto/Profimedia

Početak uvoza LNG-ija iz Rusije ‘Naturgy‘ je objavio 2018., otkrivši kako će te isporuke stizati do 2041.. Plin iz ‘Yamalovih‘ skladišta u Sibiru doprema se u Španjolsku brodovima. Prilikom stupanja ugovora ‘Naturgyja‘ i ‘Yamala‘ na snagu, najavljeno je kako će godišnje u Europu stizati 37 brodova s LNG-ijem iz Sibira te da će ‘Naturgy‘ dio plina stavljati na španjolsko, a dio na druga tržišta u zapadanoj Europi.

Osim iz Rusije i Alžira, ‘Naturgy‘ nabavlja plin i iz SAD-a, Katara, Norveške i Nigerije. Riječ je o kompaniji koja ima jednu od najvećih flota tankera za prijevoz LNG-ija na svijetu.

Iako je ‘Yamal LNG‘ u većinskom vlasništvu ruskog energetskog giganta ‘Novatek‘, suvlasnici kompanije su i francuski ‘Total‘ te dvije kineske kompanije. Krajem prošle godine, prema navodima agencije Reuters, ‘Total‘ je odbio 3,7 milijardi dolara ‘tešku‘ ponudu ‘Novateka‘ za otkup udjela u kompaniji ‘Yamal LNG‘. Očito da Francisco Reynes nije jedini koji ne vidi razloga za prekid odnosa s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:32