Poznate konture

Projekt vrijedan više do 200 milijuna eura: tvornica u Sisku zapošljavat će 320 radnika

Matt Darko Sertić je u rodnom gradu izravno već otvorio 135 radnih mjesta
Matta Darko Sertić
 Mate Piskor/Cropix/Arhiva

Nakon što je proljetos objavio planove o gradnji prve hrvatske tvornice baterija za električna vozila i baterijske spremnike energije u Sisku u sklopu investicije vrijedne 220 milijuna eura, kalifornijsko-sisački poduzetnik Matt Darko Sertić poduzeo je krajem prošlog tjedna prvi korak u tom smjeru. Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Sertićeva tvrtka Sun battery d.o.o. podnijela je zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš buduće tvornice baterija u sisačkoj poslovnoj zoni, odnosno na prostorima negdašnje Željezare.

- U ovoj fazi ishođenja svih potrebnih dozvola za izgradnju tvornice mogu samo kazati da smo angažirali konzultanta koji vodi proceduru provođenja postupka procjene utjecaja na okoliš tvornice, da je konzultant predao svu potrebnu dokumentaciju u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te da sada čekamo ishod te procedure - kazao nam je Sertićev partner u ovom projektu Zdravko Krmek. Na pitanje kada Sun battery očekuje okončanje spomenute procedure i poduzimanje daljnjih poteza u toj velikoj investiciji u Sisku, poput ishođenja građevinske dozvole, Krmek kaže kako žele pričekati dovršetak postupka procjene utjecaja na okoliš.

- Po okončanju postupka pred Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja moći ćemo izaći s planom daljnjih koraka, a sve je inače pripremljeno i razrađeno - poručio nam je Krmek, potvrdivši kako će osnova za postupak procjene utjecaj za okoliš biti pripadajući elaborat o gradnji tvornice koji je dostavljen Ministarstvu gospodarstvu.

Prema spomenutom elaboratu, zamišljena tvornica litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije u Sisku prostirala bi se na oko 55 tisuća četvornih metara, od čega bi oko 21.700 kvadrata otpadalo na pogon s pripadajućim uredima, njezin godišnji kapacitet bio bi dva gigavatsata gotovih proizvoda, a imala bi oko 320 zaposlenih.

Dosad je Matt Darko Sertić u Sisku pokrenuo četiri biznisa i projekta. Riječ je, u prvome redu, o hrvatskoj podružnici njegove američke tvrtke Applied Ceramics koja se bavi proizvodnjom komponenti za mikročipove i u kojoj je otvorio 120 radnih mjesta. Sertić živi na relaciji Kalifornija - Sisak pa i ovih dana, kako nam je potvrdio Zdravko Krmek, boravi u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:12