NEGATIVAN TREND

Proizvodnja u eurozoni tone treći mjesec zaredom, u sljedećim mjesecima bit će još gore... ima samo jedna dobra vijest

Gomilaju se i zalihe sirovina, zbog naglog i neočekivanog pada obujma proizvodnje

Radnica u Krampouzu, u tvornici vafla u Pluguffanu, u zapadnoj Francuskoj

 Fred Tanneau/Afp

Proizvodna aktivnost u industriji eurozone ponovo je smanjena u kolovozu, a slabija potražnja u okruženju visoke inflacije signalizira da bi pad mogao biti još izraženiji u idućim mjesecima i pojačati rizik recesije, upozorio je S&P Global.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u kolovozu za 0,2 postotna boda u odnosu na srpanj, na 49,6 bodova, izvijestio je S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

Proizvodnja je u kolovozu pala treći mjesec zaredom, a pokazatelji koji signaliziraju trendove u predstojećem razdoblju upućuju na zaključak da će pad vjerojatno biti još izraženiji u idućim mjesecima, ističe Christ Williamson.

To znači pojačani rizik recesije, dodaje Williamson.

Inozemna potražnja ponovo je snažno pala u kolovozu, zbog visokih cijena, nagomilanih zaliha kod kupaca i odgađanja narudžbi budući da klijene muči ekonomska neizvjesnost, navodi S&P u izvješću.

Zbog slabije potražnje kompanije su smanjile nabavu, a zalihe su im porasle najsnažnije od početka istraživanja sredinom 1997. godine.

"Pad prodaje nije samo doveo do toga da sve više tvornica smanjuje proizvodnju, već također znači da se skladišta pune neprodanim zalihama najsnažnijim tempom u 25-godišnjoj povijesti istraživanja", rekao je Williamson.

Gomilaju se i zalihe sirovina, zbog naglog i neočekivanog pada obujma proizvodnje, dodao je.

Dobra je vijest po njemu što su slabija potražnja i ublaženi problemi u nabavi rezultirali sporijim rastom troškova sirovina i prodajnih cijena, ali inflacija će vjerojatno ostati povišena u prvom redu zbog energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:36