Na natjecanju u New Yorku

Proizvođači ulja iz Dalmacije bolji od Istrana sa 46 nagrada

Tomislav Duvnjak uspio nagovoriti kolege pa su proizvođači maslinovog ulja iz Dalmacije masovno poslali uzorke u SAD
Tomislav i Ante Duvnjak, dobitnici nagrada
 Privatna Arhiva

Hrvatska je na jednom od najprestižnijih ocjenjivanja NYIOOC World Olive Oil Competition u New Yorku prijavila 105 maslinovih ulja i osvojila 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja. Na ocjenjivanje je pristiglo 1170 uzoraka maslinovog ulja iz 29 zemalja. Na kraju je Hrvatska po broju osvojenih medalja zauzela četvrto mjesto i svrstala se odmah iza Italije, Španjolske i Grčke. Ukupno su maslinova ulja na ovom ocjenjivanju osvojila 502 zlatne i 288 srebrenih medalja. Zanimljivo je da su dalmatinska maslinova ulja osvojila 46 medalja, od čega 37 zlatnih, što se tumači kao velik uspjeh i značajan iskorak.

Jedna od pokretača i inicijatora masovnije prijave proizvođača maslinovog ulja iz Dalmacije na natjecanje, Tomislav Duvnjak, direktor uljare Sveti Ivan iz Vodica, koji je također dobio zlatnu medalju za svoje ulje, kaže da je bio nezadovoljan što su dalmatinski proizvođači maslinovog ulja rijetko šalju svoja ulja na vodeća svjetska ocjenjivanja. Stoga se obratio proizvođačima iz Dalmacije koji su do tada slali na ocjenjivanja svoja ulja i za koje je znao da imaju kvalitetu te animirao neke kolege koje poznaje. Rezultat toga je masovan ovogodišnji odaziv.

Plan za 2022.

- Uspjeli smo zainteresirati dalmatinske proizvođače, tako da očekujem da će iduće godine biti još masovniji izlazak proizvođača maslinovog ulja na ovo ocjenjivanje jer u Dalmaciji ima još puno proizvođača koji imaju ulja koja mogu osvojiti medalje na ovom i na drugim ocjenjivanjima. Ovo je jedno od najznačajnijih ocjenjivanja u svijetu i nosi devet bodova. Devet bodova nosi još ocjenjivanje u Londonu, a samo jedan turnir u Španjolskoj nosi deset bodova. Neki turniri koje u Hrvatskoj smatraju važnim uopće nisu na svjetskoj listi turnira i nemaju bodove - pojašnjava Tomislav Duvnjak. U Hrvatskoj je pod maslinama 0,5 posto poljoprivrednih površina. Urod se kreće između 25.000 i 35.000 tona, a godišnje se dobije između 4,5 i 5,5 tisuća tona maslinovog ulja. Maslinarstvom se bavi oko 45. 000 domaćinstava.

Treba ustrajati

Vrijednost hrvatskog izvoza maslinovog ulja je oko milijun eura. Najviše se izvozi, u vrijednosti oko 530.000 eura, u Bosnu i Hercegovinu, zatim oko 130,000 eura u Sloveniju, 100,000 eura u Austriju te oko 20,000 eura u Srbiju.

S druge strane, u Hrvatsku se uveze 2500 tisuća tona maslinovog ulja vrijednog 7,3 milijuna eura. Najviše se uveze iz Italije, zatim iz Španjolske, Grčke i Tunisa. Prosječna cijena maslinovog ulja u zemljama najvećim proizvođačima je oko tri eura za kilogram.

Prosječna cijena hrvatskih maslinovih ulja je oko osam eura po kilogramu, dok je u Španjolskoj 2,6 eura, a u Grčkoj 2,8 eura.

- Treba ustrajati na proizvodnji ulja visoke kvalitete iz ekoloških maslinika jer se samo tako može opravdati visoka cijena. Da smo na dobrom putu, govorio činjenica da je sigurno 20 proizvođača maslinovog ulja iz Hrvatske u samom svjetskom vrhu - ističe Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:21