UVODE SE PROMJENE?

Prijedlog za novi zakon: ukida se obvezna dvostruka revizija za najveće tvrtke?

U rujnu počinje javna rasprava, a ukidanje joint audita već je 2019. tražila Atlantic Grupa

Kristijan Cinotti

 Neja Markičević/Cropix

Izmjene Zakona o reviziji koje bi se u rujnu, kako neslužbeno doznajemo, trebale naći na e-Savjetovanju mogle bi ukinuti obvezu da reviziju financijskih izvješća velikih kompanija moraju obavljati najmanje dva međusobno neovisna revizorska društva, tzv. joint audit.

Prihvati li se takav prijedlog, uskoro bi samo jedan revizor bio dovoljan i za pregled izvješća onih koje Zakon definira kao "subjekte od javnog interesa". To su poslovni subjekti koji su u prethodnoj poslovnoj godini zapošljavali više od 5000 radnika ili na zadnji dan poslovne godine imaju aktivu veću od pet milijardi kuna. Iako takvih kompanija u Hrvatskoj ima malo, njihov je gospodarski značaj iznimno velik. Riječ je o tvrtkama poput Fortenove, Atlantic Grupe i Adris Grupe.

Kristijan Cinotti, managing partner revizorske, porezne i savjetodavne tvrtke Mazars u Hrvatskoj, smatra kako se slučaj Agrokor nikada ne bi dogodio da su financijsko izvješće morala pregledati dva neovisna revizora.

Korak unatrag

- Malo je vjerojatno ucijeniti oba revizora na potpisivanje pozitivnog mišljenja ako ne postoji osnova za tako nešto. Sve velike prijevare u svijetu poput Wirecarda ili Carilliona su se dogodile kad je reviziju radio jedan revizor - govori Cinotti, koji je iznenađen da uopće postoji ideja da se ukine joint audit.

Obveza dvostruke revizije unesena je u Zakon o reviziji 2017. godine nakon financijskog sloma Agrokora. Atlantic Grupa je dvije godine kasnije uputila zahtjev Ustavnom sudu da se ukinu odredbe kojima se velikim kompanijama nalaže obveza joint audita. Tvrdili su da je nametanje obveze dvostruke revizije u suprotnosti s više ustavnih vrednota kao što su jednakost pred zakonom, pravo vlasništva i poduzetničke slobode te da ih dodatni financijski trošak stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge tvrtke. Ustavni sud se nije složio, a o svemu se tada očitovalo i Ministarstvo financija.

- Budući da dobra kvaliteta revizije doprinosi urednom funkcioniranju tržišta poboljšanjem cjelovitosti i učinkovitosti financijskih izvještaja, razumljivo je da su ove regulatorne promjene obuhvatile i revizijsku profesiju - naglasili su. Nejasno je zbog čega se četiri godine kasnije onda razmišlja o ukidanju obveze dvostruke revizije.

Prihvaćanje takvog prijedloga bi po Cinottiju bilo korak unatrag, posebno zbog toga što još nema zabilježenih skandala onih poduzeća koja provode dvostruku reviziju. Kao glavni argument u prilog ukidanja joint audita navodi se da je malo drugih članica uvelo tu obvezu, pa se Cinotti pita: je li važnije da se povećaju kvaliteta revizije i povjerenje u financijske izvještaje ili da se ukine joint audit, jer ga dosta drugih članica nije uvelo?

Lobistički otpori

- Zaboravlja se da je to dugotrajan proces i mnoge zemlje EU idu prema tome. Dosta će potrajati dok joint audit ne postane standard, a razlog za to su snažni lobistički otpori - uvjeren je.

Kada je Europska unija 2014. kroz direktivu poticala članice da uvedu obvezu joint audita, usvojio ju je samo dio njih. Hrvatska je bila među predvodnicima tog noviteta koji je trebao donijeti višestruke koristi, prije svega potaknuti stvaranje uvjeta za veću neovisnost i objektivnost revizora. Joint audit raspodjeljuje posao između revizorskih društava nakon određenog broja godina te revizorima olakšava ispravnu reakciju u slučaju neslaganja s tvrtkom čije su financijsko izvješće kontrolirali. Jedan revizor na neki način kontrolira drugog jer zajedno odgovaraju za izneseno mišljenje.

- Još od velike financijske krize 2008. regulatori traže načine kako da odgovore na probleme koji su doveli do krize. Jedan od vrlo jasnih ciljeva je povećanje konkurencije i osnaživanje većeg broja revizorskih društava - kaže Kristijan Cinotti.

Zbog konflikta interesa, objašnjava, revizori ne mogu obavljati određene nerevizijske, usluge što dodatno osnažuje konkurenciju i manja revizorska društva.

- Joint audit je jedini dokazani instrument koji funkcionira i dovodi do toga da omogućava novim revizorskim društvima ulazak na tržište revizije velikih poduzeća od javnog interesa - ističe Cinotti.

Prema njegovim riječima i troškovi joint audita su zanemarivi u usporedbi s krahom jednog poduzeća od javnog interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:37