VELIKI PAD DOBITI

Prije rata plivali su u novcu. Lani su zaronili u ogroman minus, a jedan dio poslovanja im totalno propada

U poslovnom izvješću tvrtka je smanjenje dobiti prvenstveno objasnila kao ‘posljedicu smanjenja obujma proizvodnje‘

Vladimir Putin (lijevo) i jedan od čelnika Gazproma Alexei Miller

 Alexandre Zholobov/Afp

Tvrtka Gazprom UK s sjedištem u Londonu i u cjelovitom vlasništvu najvećeg svjetskog trgovca plinom ruskog Gazproma u prošloj je godini zabilježio pad dobiti u odnosu na 2022. za čak 184,5 posto, otkrio je portal britanskog dnevnog lista Telegraph.

Dok je, prema istome izvoru, dobit Gazproma UK u pretprošloj godini iznosila 45 milijuna eura, lani je dosegla četiri milijuna eura zbog sankcija koje su SAD i Europska unija zavele Rusiji i ekstra poreza koji je na Otoku uvela sada već bivša Vlada Rishija Sunaka.

- Gazprom UK proizvodi plin iz istraživačko-eksploatacijskog polja Sillimanite u Sjevernom moru, koje se prostire u britanskim i nizozemskim vodama, od 2020. u zajedničkom ulaganju s njemačkom tvrtkom Wintershall. U ožujku je tvrtka objavila planove za prodaju svog udjela, dvije godine nakon što je invazija Vladimira Putina na Ukrajinu izazvala val zapadnih sankcija koje su osakatile izvoz Kremlja - napominje Telegraph.

Portal otkriva kako je Gazprom UK u poslovnom izvješću smanjenje dobiti prvenstveno objasnila kao ‘posljedica smanjenja obujma proizvodnje‘. U raščlambi spomenutog izvješća Telegraph navodi kako je većinu Gazpromove zarade u Ujedinjenom Kraljevstvu pojeo porez na dobit od energije koji je uveo Rishi Sunak dok je bio premijer, s uplatama u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna funti otkako je porez uveden u svibnju 2022..

Zaokret Gazproma

Prelazeći s pitanja poslovanja Gazprom UK-a na ukupno poslovanja ruskog plinskog giganta britanski dnevnik, među ostalim, upozorava kako je ruski predsjednik Vladimir Putin uveo dodatni porez na proizvodnju Gazproma u Rusiji do 2025. u nastojanju, dodaje portal, da osigura financiranje rata u Ukrajini.

- Rezultati poslovanja naglašavaju dramatičan pad Gazproma, koji je bio jedna od najmoćnijih ruskih kompanija od raspada Sovjetskog Saveza. Izvješće koje su naručili čelnici tvrtke i koje je objavljeno ovog ljeta predviđalo je da prihodi vjerojatno neće premašiti prijeratne razine barem jedno desetljeće, s izvozom plina u Europu jedva da će dosegnuti trećinu predratnih razina do 2035.- komentira Telegraph.

Prema podacima portala Yahoo!.finance, prihodi koncerna Gazprom u prošloj su godini pali za 30 posto u odnosu na 2022., a kompanija je prvi put poslovala s gubitkom od 1999. ‘zaronivši‘ u minus od sedam milijardi dolara. Pad prihoda i dobiti ruskog plinskog giganata izravna je posljedica radikalnog pada izvoza plina u Europu.

Prihodi prije invazije

Prije ruske invazije na Ukrajinu godišnji prihodi Gazproma kretali su se oko 80 milijardi dolara, a kompanija je u ruski proračun uplaćivala između 25 i 30 milijardi dolara poreza, ovisno o uspjehu poslovanja, što je oko devet posto ukupne ruske budžetske potrošnje. Zbog toga su podaci o gubicima Gazproma izravno vezani s mogućnostima ruske države da financira rat u Ukrajini.

Kada je u pitanju poslovanje Gazproma u ovoj godini, krajem kolovoza ove godine agencija Reuters prenijela je navode Gazproma da su u prvom polugodištu 2024. prihodi kompanije dosegli 10,9 milijardi dolara što je povećanje za 300 posto u odnosu na istovrsni poslovni pokazatelj u prošloj godini. Agencija prenosi izjavu člana Uprave Gazproma Famila Sadygova da je povećanje prihoda kompanije posljedica preorijentacije Gazproma s europskog na druga izvozna tržišta prije svega kinesko. U svakom slučaju, gledajući udio Gazproma UK u ukupnom poslovanju Gazproma riječ je o zanemarivim udjelima i u prihodima i u dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 17:15