‘Promocija poduzetništva‘

Prevelika izloženost Dalmacije turizmu: ‘Treba ulagati u infrastrukturu i razvijati poslovnu klimu‘

Na konferenciji smo pokušali doznati na koje sve načine Dalmacija može poticati rast gospodarstva u smjeru inovativnosti i produktivnosti
 Ivana Zlataric

U organizaciji HUP-ovog Regionalnog ureda Split na Ekonomskom fakultetu u Splitu održana je konferencija po nazivom Što je Dalmacija bez turizma?. Na konferenciji smo pokušali doznati na koje sve načine Dalmacija može poticati rast gospodarstva u smjeru inovativnosti i produktivnosti te istaknuti prepreke i prilike koje se u tom planu prepoznaju. Govornicu su isticali prevelika izloženost Dalmacije turizmu, nisku proizvodna gospodarska aktivnost te brojne infrastrukturne probleme kao izazovima s kojima se Dalmacija suočava. Događanje je organizirano u okviru projekta Promocija poduzetništva koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

„HUP je nedavno redefinirao svoje prioritete u suradnji s članovima i ono što nam je sada posebno važno je svakako porezno i administrativno rasterećenje rada, zatim moderno radno zakonodavstvo jer vjerujemo da su zadovoljni zaposlenici ključ uspjeha, potom EU fondovi - Višegodišnji financijski okvir i Nacionalni plan oporavka iz kojih želimo povući što je moguće više sredstava za privatni sektor koji će ta sredstva koristiti za nova ulaganja i modernizaciju poduzeća. Vjerujem da ćemo ostvarenjem ovih prioriteta postići bolje poslovno okruženje za sve“, rekao je Mihael Furjan, predsjednik HUP-a

Zvonimir Novak, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja , istaknuo je kako je pandemija dala upozorenje da smo se previše opustili i da se previše oslanjamo na turizam. „Turizam trebamo gledati kao skup gospodarskih grana. Samo ako građevinski, pomorski, ICT, prehrambeni sektori imaju koristi od turizma, onda on ima smisla. MINGOR provodi Zakon o poticanju ulaganja. Na području Dalmacije u ministastvo je prijavljeno 60-tak investicijskih projekata , 3 mlrd investcija i otvoriti 800 radnih mjesta. Preko 50 posto tih projekata su investicije u turizam, a drugi su investicije u ICT, metalni sektor“, kazao je Furjan.

„Nedostaje nam infrastruktura koja je svakako i preduvjet za daljnji razvoj ne samo turizma nego i cijeloga gospodarstva. Ne smijemo naša priobalna područja zagušiti crnom industrijom, moramo se okrenuti zelenoj energiji i potencijalima koje ona nosi. Turizam može danas jedino biti kompatibilan sa zelenom energijom i ICT sektorom“ , izjavio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije

Predavanje na temu „Deindustrijalizacija Dalmacije – posljedice i nove prilike održao je Zoran Aralica, stručnjak Ekonomskog instituta Zagreb koji je istaknuo da je u protekla tri desetljeća hrvatska gospodarska struktura postala je deindustrijalizirana u odnosu na razdoblje sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je proizvodni sektor činio gotovo 40 posto bruto domaćeg proizvoda. „U Hrvatskoj se do razdoblja globalne financijske krize, pojava deindustrijalizacije nije previše preispitivala već se smatralo da je deindustrijalizacija rezultat, liberalizacije tržišta, jačanja tržišnog natjecanja, odnosno bolje alokacije resursa poduzeća u Hrvatskoj. Što se tiče analize udjela zaposlenih u proizvodnom sektoru u odnosu na ukupan broj zaposlenih u analiziranom razdoblju od 2000. do 2017. uočava se kako gotovo sve županije izuzev Međimurske županije bilježe smanjenje udjela broja zaposlenih u proizvodnim djelatnostima u odnosu na ukupan broj zaposlenih u tim županijama. To znači kako je u svim županijama izuzev Međimurske županije zabilježena deindustrijalizacija. Nužno je neprestano ukazivati na preduvjete koji su nužni u nacionalnoj ekonomiji da se započne s politikom usmjerenom jačanju industrijske politike“, istaknuo je Aralica.

Na panel raspravi koja je potom uslijedila sudjelovali su: Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, Mateo Perak direktor tvrtke Profico , Zdravko Plazonić, direktor Petasona i predsjednik Izvršnog odbora Podružnice Dalmacija, Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastik Grupe., Mile Dželalija, pročelnik odjela za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Zvonimir Novak, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.

Zdravko Plazonić, direktor Petason i predsjednik IO-a Podružnice Dalmacija naglasio je da Hrvatska ima velik potencijal u svojoj prehrambenoj industriji te da je u mogućnost opskrbiti 10 - 15 milijuna stanovnika, a nažalost i dalje uvozimo prevelik dio proizvoda. „Odgovor je samo u jednome - nismo konkurentni. Nedostaje nam inovativnosti, novih tehnologija, ali na konkurentnost utječu i faktori koji nemaju veze s proizvođačem - parafiskalni i fiskalni nameti, kojih je i dalje više od 350. Ostale države s kojima se natječemo nemaju tih nameta i tim uvjetima ne možemo konkurirati“ istaknuo je Zdravko Plazonić, direktor Petason i predsjednik IO-a Podružnice Dalmacija

Mihael Furjan, predsjednik HUP-a istaknuo je da je Hrvatskoj potreban i turizam i proizvodnja i inovativne industrije koje se u osnovi usmjeravaju na kapitalizaciju znanja. „U posljednjih 30-tak godina gospodarstvo nam se značajno promijenilo i proizvodni sektor ne čini više od 40 posto bruto domaćeg proizvoda kao ranije. Pravo je pitanje da li je turizam, kakav danas imamo, omogućio održive prihode u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županije gdje uočavamo smanjenje zaposlenosti u proizvodnim sektorima.Mi, kao društvo želimo jak turizam, što ne možemo izjednačiti s iznajmljivanjem apartmana. Turizam uz ozbiljne strateške planove, kreiranje dodatnih sadržaja i razvojne ciljeve ima potencijala povući i brojne druge grane gospodarstva čime se može smanjiti sezonalnost“ ,kazao je Mihael Furjan.

Mateo Perak, suosnivač IT tvrtke Profico kazao je da je pogrešno pokušati replicirati prakse koje su nastale u specifičnim uvjetima u drugim dijelovima svijeta, no možemo učiti od najboljih i povezivati se s njima.“ IT industrija utječe na sve druge grane gospodarstva i u tom smislu, s obzirom na deindustrijalizaciju, u Splitu nemamo puno klijenata već većinom radimo sa stranim tvrtkama. Potrebna nam je jača domaća industrija koja bi u suradnji s nama iz IT-a razvijala svoju konkurentnost i proizvode visoke dodane vrijednosti“, rekao je Mateo Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Perak, suosnivač IT tvrtke Profico istaknuo je da se turizam mora mijenjati te da ga ne možemo ga gledati u okviru brojenja noćenja, nego kroz razvoj industrija svjetskog značaja i njihovog plasman na tržište, a koje su vezane uz turizam.“Onako kao što je slučaj s pojedinim franšizama i platformama koje se koriste posvuda u svijetu. Turizam mora biti inkubator i akcelerator cijelog niza djelatnosti, on je multiplikator i kao takvoga ga treba promatrati“ , izjavio je Glavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:21