ZAGREPČANI PRED ODLUKOM

Preokret na pomolu: Plinara Zagreb-Opskrba nabavila jeftiniji plin za nastavak opskrbe plinom u Zagrebu

Tijekom tekućeg tjedna građanima stižu ponude da od 1.listopada prijeđu iz javne opskrbe, koju preuzima Međimurje-plin, u komercijalnu opskrbu kod GPZO-a

Ilustrativna fotografija

 /Christian Horz/alamy/alamy/profimedia

Predsjednik Uprave Gradske plinare Zagreb-Opskrbe (GPZO) Jeronim Tomas izrazio je spremnost GPZO-a da nastavi opskrbljivati plinom sve Zagrepčane i nakon 1.listopada kada gubi koncesiju od Međimurje-plina jer je, otkrio je, tvrtka u veleprodaji nabavila plin po jeftinijim cijenama.


- Dok se čekala odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije o novim cijenama plina u javnoj opskrbi, mi smo nabavili plin na tržištu po najpovoljnijim uvjetima - naveo je Tomas. Od 1.listopada, podsjetimo, GPZO više neće biti javni opskrbljivač plinom u Zagrebu,već će to biti Međimurje-plin. No, zagrebačka plinara ne odustaje od zagrebačkih potrošača plina i već tijekom tekućeg tjedna počinje im dostavljati ponude da od 1.listopada prijeđu iz javne opskrbe, koju preuzima Međimurje-plin, u komercijalnu opskrbu kod GPZO-a.


Podržavši plan GPZO-a, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izašao je s računicom prema kojoj je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donijela cijenik za opskrbu plinom u javnoj usluzi prema kojem će novi javni opskrbljivač u Zagrebu Međimurje-plin naplaćivati 52,20 eura za megavatsat te najavio da će GPZO dati građanima za deset centi jeftiniju ponudu od Međimurje-plina.

image

Predsjednik Uprave Gradske plinare Zagreb-Opskrbe Jeronim Tomas obznanio je plan plinare o zadržavanju kupaca u Zagrebu nakon gubitka koncesije.

Damir Krajac/Cropix


- Sve su cijene bez PDV-a koji je pet posto i u njih nisu uračunate Vladine subvencije koje još čekamo. Vladine subvencije vrijede i za Međimurje-plin, koji je javni opskrbljivač, i za GPZO, koji će od 1.listopada biti tržišni opskrbljivač. Unutar cijene je trošak nabave plina od 37,50 eura za megavatsat koji je također odredila HERA - napomenuo je Tomašević.

Pismo iz plinare


Iz GPZO-a su najavili da će tijekom tekućeg tjedna Zagrepčanima stizati pisma u kojima ih se poziva da iz javne ospkrbe, koju će od 1.listopada pružati Međimurje-plin, prijeđu u tržišnu uslugu kod GPZO-a. Spomenuto pismo sadržavati će dva dokumenta, jedan je zahtjev za promjenu opskrbljivača, a drugi je ugovor s uvjetima prodaje plina. Kupci u javnoj ospkrbi, pojašnjavaju iz gradske uprave, koji ne prihvate ponudu GPZO-a, automatski od 1.listopada prelaze kod Međimurje-plina. Oni koji prihvate ponudu GPZO-a trebaju potpisati ugovor i vratiti ga plinari poštom ili e-mailom. Ponuda GPZO-a vrijedi do 23.9., što znači da do tog datuma građani koji pristanu na ponudu trebaju potpisane ugovore poslati natrag Plinari. A Tomašević nije odbacio mogućnost da plinara nakon 23.9. izađe s novom ponudom. No, upozorio je gradonačelnik, GPZO mora do 1.listopada imati sve podatke o građanima koji prelaze u komercijalnu potrošnju kako bi mogao predati dokumentaciju Međimurje-plinu o javnoj opskrbi. Što se tiče razdoblja u kojem GPZO nudi prodaju plina po cijeni od 52,10 eura, riječ je o godini dana, odnosno do 1.listopada 2025..


- Kupci plina u javnoj opskrbi u Zagrebu ne moraju čekati pismo s ponudom GPZO-a, već mogu odmah pronaći potrebne dokumente na internetskoj stranici plinare, potpisati ih i prijeći u tržišnu uslugu. U razdoblju dok traje ugovor GPZO ne može mijenjati cijenu ili uskratiti opskrbu plinom. Dakle, nema rizika za građane u komercijalnoj usluzi - upozorio je gradonačelnik Zagreba.


Odbacio je mogućnost da GPZO smanji maržu jer je, istaknuo je Tomašević, riječ o naknadi za troškove poslovanja plinare. Ponuda GPZO vrijedi i za građane Velike Gorice i Zaprešića. Gradonačelnik Zagreba odbacio je mogućnost da zbog eventualnog neuspjeha GPZO-a u pokušaju da zadrži kupce u Zagrebu bude otpuštanja radnika u toj gradskoj tvrtki.
Zagrebačka gradska uprava i dalje ustraje na tužbi kojom na Upravnom sudu ruši odluku HERA-e da opskrbljivač u javnoj usluzi od 1.listopada bude Međimurje-plin. Tomašević je naznačio da gradska uprava nema informaciju kada bi Upravni sud mogao donijeti odluku o spomenutoj tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:33