VIDEO PREGLED

Prelistajte magazin TOP 1500: Priču o hrvatskom gospodarstvu nemoguće je ispričati bez ovog pregleda

2021. godina je bila uspješna za hrvatsko gospodarstvo

Naslovnica specijalnog izdanja Jutarnjeg lista ”1500 TOP HRVATSKIH KOMPANIJA 2021.”

 Tomislav Botić/Tomislab Botić

I ove je godine Jutarnji list u suradnji s Financijskom agencijom napravio sistematizirani prikaz poslovanja 1500 najvećih hrvatskih kompanija. 2021. godina je bila uspješna za hrvatsko gospodarstvo. Kumulativni podaci o poslovanju hrvatskih kompanija koje je prikupila Financijska agencija pričaju tu priču sami za sebe.

U odnosu na 2020. godinu, poduzetnici su ostvarili 36,2 posto veću dobit razdoblja uz smanjenje gubitka razdoblja za 29 posto. Pojednostavljeno rečeno, oni koji su bili profitabilni povećali su taj svoj profit za nešto više od trećine, a oni koji nisu profitabilni, smanjili su gubitak opet otprilike za trećinu.

Bila je to poslovna godina u kojoj, paušalno govoreći, nije bilo gubitnika, što je možda i logično s obzirom na to da je riječ o godini u kojoj je ekonomija prošla kroz nagli i vrlo jaki ciklus oporavka od pandemijske recesije. U 2020. tako je među 100 najvećih hrvatskih kompanija bilo njih 13 koje su poslovale s gubitkom, a lani je takvih bilo samo šest.

Naš magazin TOP 1500 ne treba shvaćati kao klasičnu poslovnu rang-listu, nego radije kao skup koherentnih, provjerenih i vjerodostojnih podataka koji sami za sebe daju sliku o ključnim trendovima u hrvatskoj ekonomiji, ali istovremeno služe i kao osnova za preciznije i temeljitije analize o najvažnijim aspektima poslovanja najvažnijih hrvatskih kompanija.

Priča o 1500 hrvatskih kompanija s najvećim prihodima svakako nije priča o cijelom hrvatskom gospodarstvu, no tu priču nemoguće je ispričati bez ovih 1500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:57