Mihael Furjan

Predsjednik Uprave Pliva Hrvatska: Zaokret prema rastu zahtijeva fokus i predanost

Novi Centar izvrsnosti otvara dodatne mogućnosti razvoja inovativnih i kompleksnih lijekova

Mihael Furjan

 NERA SIMIC/

Protekla je godina u poslovanju Plive obilježena implementacijom nove Tevine globalne strategije karakterizirane zaokretom prema snažnijem rastu. Osnovne odrednice poslovanja bit će energičniji iskoraci prema novim terapijskim rješenjima i inovativnim lijekovima, za koje je presudno snažno istraživanje i razvoj te usmjeravanje proizvodnih aktivnosti prema kompleksnijim terapijama koje, iako zahtjevnije za proizvođače, donose značajne prednosti pacijentima.

Nova strategija kreirana je da bismo bolje odgovorili na izazove s kojima se suočava naša industrija. Model formiranja cijena generičkih lijekova u Europi godinama je osiguravao uštede zdravstvenim sustavima koje se mogu reinvestirati u nove terapije s boljim ishodima liječenja.

Analize pokazuju da su u razdoblju od 2016. do 2021. generički lijekovi osigurali smanjenje troškova zdravstvenim sustavima u Europi od 41%, usprkos povećanju broja liječenih pacijenata od 27%. Nažalost, pod pritiskom značajnog dizanja cijene proizvodnje te kontinuiranog uvođenja dodatnih zahtjeva u ekološki povoljnije procese, niz lijekova povučen je s europskog tržišta jer je njihova proizvodnja postala financijski neodrživa, što je u 2022. rezultiralo činjenicom da je 69% proizvoda imalo dva ili manje proizvođača.

Zabrinjava i činjenica da 56% antibiotika i 70% onkoloških lijekova ima dva ili manje proizvođača za europsko tržište, pogotovo u vrijeme geopolitičkih nestabilnosti. Iako ćemo u Tevi, kao jednom od najvećih proizvođača generičkih lijekova, nastaviti surađivati s odgovornima na pronalaženju boljih rješenja, odlučili smo se fokusirati na razvoj inovativnih terapija.

Pliva, danas jedna od najvećih članica Teve u Europi s više od 3000 zaposlenih u Hrvatskoj, 10% proizvodnje ukupnih količina lijekova za Tevina tržišta te razvijenim istraživanjem i razvojem, odlično je pozicionirana za implementaciju ove strategije. O značaju poslovanja u Hrvatskoj govore i podaci o učinku na cjelokupno gospodarstvo.

U 2023. naše aktivnosti u Hrvatskoj pridonijele su gotovo 600 milijuna dolara ukupnom svjetskom BDP-u, što je povećanje od čak 34% u odnosu na 2022., pri čemu smo izravno pridonijeli gotovo 150 milijuna dolara hrvatskom BDP-u, što je povećanje od 200% u odnosu na prethodnu godinu. Pliva je kroz svoju mrežu od više od 200 dobavljača pridonijela i inozemnim gospodarstvima s 300 milijuna dolara, 16% više nego 2022. U 2023. aktivnosti Plive u Hrvatskoj podržale su ukupno u svijetu 14.166 radnih mjesta, 10% više u odnosu na 2022., od kojih smo, osim povećanog broja radnih mjesta u samoj kompaniji, utjecali na stvaranje gotovo 3000 dodatnih radnih mjesta u našoj zemlji.

Pliva kontinuirano povećava broj zaposlenih u Hrvatskoj, koji je u posljednjih desetak godina narastao za više od 1200, a samo u prošloj godine više od 200, te očekujemo nastavak istog trenda i u ovoj godini. Analiza svih elementa pokazuje da se prosječna plaća u Plivi kontinuirano povećava, a u 2023. iznosila je 1837 eura. U 2023. poslovali smo uspješno, ostvarili rast prodaje uz nešto nižu dobit od one zabilježene u 2022. zbog osjetnog porasta troškova proizvodnje i poslovanja te svih izazova koje su donijeli inflacija i geopolitičke nestabilnosti.

Značajno smo podignuli količine proizvodnje kao i broj odobrenih projekata razvijenih u našem R&D centru za globalno tržište. Bilježimo porast izvoza u SAD i druge zemlje, a na tržište smo stavili velik broj novih proizvoda. Proizvodne operacije u Zagrebu, koje koriste 100% zelenu energiju, 2022. su završile s rekordnim brojem gotovih proizvoda koji se izvoze na više od 60 svjetskih tržišta, a nastavak trenda očekujemo i u 2024. s planiranim porastom od 5% za gotove tablete i kapsule te čak 30% za sterilne proizvode.

Posebno veseli da je značajno narastao broj kompleksnih generičkih i inovativnih proizvoda koji danas čine već 30% portfelja suhih oralnih oblika i 70% sterilnih lijekova, a zahtijevaju posebnu stručnost i korištenje naprednih metoda i analitika. Upravo se na složene generičke proizvode sve više oslanjaju pacijenti diljem svijeta za liječenje brojnih indikacija, uključujući kronične bolesti poput astme, shizofrenije i osteoporoze.

Istraživačko-razvojni napori preduvjet su većeg broja inovativnih i kompleksnih generičkih proizvoda. Iako je i ranije globalni centar istraživanja i razvoja u Zagrebu bio jedan od ključnih za cijelu Tevu, ponosni smo na dodatno osnaživanje ovog tima. Početkom svibnja osnovan je novi Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj malih molekula, koji čine visokokvalificirani stručnjaci koji su dosad radili na istraživanjima i razvoju aktivnih kemijskih supstanci u Zagrebu.

Tim novog centra izvrsnosti donosi specijalizirane mogućnosti razvoja složenih lijekova kako bi bolje podržao Tevin razvoj kompleksnih proizvoda i upravljanje životnim ciklusom inovativnog portfelja tvrtke. Odluka o integraciji znanja i stručnosti ovih dijelova poslovanja prati Tevine globalne potrebe i služi jačanju globalne organizacije za istraživanje i razvoj.

Novi Centar izvrsnosti podržavat će Tevino poslovanje u području istraživanja inovativnih molekula te razvoja novih oblika postojećih molekula. Pliva iza sebe ima povijest istraživanja i razvoja dugu gotovo 90 godina, koja je u velikoj mjeri pridonijela njezinim dosadašnjim uspjesima i današnjem statusu. Osnivanje ovog centra izvrsnosti zahvaljujući visoko kvalificiranim stručnjacima zajedno s nastavkom ulaganja u razvoj poslovanja pridonijet će brzini, sigurnosti i kvaliteti proizvodnje.

Također će nastaviti osiguravati uzlaznu putanju razvoja kompletnog istraživačko-razvojnog sektora u Hrvatskoj i pristup našim proizvodima brojnim pacijentima kojima su potrebni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 11:33