Neoprostivi prijestup

Predsjednik uprave Nissana uhićen zbog pronevjere, nije prijavio 44 mil. $ koje je zaradio

Ghosna se sumnjiči da je manipulirao financijskim izvješćima kompanije
Tvornica Nissana u Francuskoj i Carlos Ghosn u krugu
 Benoit Tessier / Etienne Lorient / REUTERS

Predsjednik Uprave Nissana Carlos Ghosn uhićen je zbog sumnje u pronevjeru, izvještava Bloomberg.

Ghosna se sumnjiči da je manipulirao financijskim izvješćima kompanije, a uhićen je nakon što su ga ispitali japanski tužitelji.

Glasnogovornik kompanije najavio je da će se navečer održati konferencija za novinare na kojoj će se otkriti više informacija. Zasad ni tužitelji nisu htjeli ništa otkriti.

No, zato je Washington Post objavio da će japanska kompanija dati otkaz Ghosnu nakon što je interna istraga pokazala da je godinama umanjivao stvarni iznos svoje plaće. Naime, u 2010. je u Japanu usvojen zakon prema kojemu svi direktori koji zarađuju više od 880.000 dolara moraju prijaviti svoju plaću, a predsjednik Uprave Nissana nije prijavio čak 44 milijuna dolara koje je zaradio.

Odmah nakon objave vijesti o privođenju Ghosna, cijena dionica kompanija su oštro pale - Nissanove za čak 11 posto, a s njim povezanog Renaulta 10 posto.

Carlos Ghosn je svoju karijeru u Nissanu obilježio sklapajući partnerstvo između tog proizvođača automobila s Renaultom i Mitsubishijem, a prošle je godine odstupio s mjesta izvršnog direktora Nissana te je najavio povlačenje s čelne funkcije u Renaultu.

Inače, Nissanov profit prošle je fiskalne godine (koja je završila u ožujku 2018.) zabilježio gotovo 12-postotni rast na 6,8 milijardi dolara (prodali su 5,77 milijuna vozila), no iz kompanije su predvidjeli pad profita u 2019. i to čak 33,1 posto zbog deviznog tečaja i rasta troškova materijala.

Uz to, tvrtka se nedavno našla u središtu inspekcijskog skandala te je prodaja Nissanovih automobila u listopadu u Japanu pala više od 55 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:43