Nediljko Dujić

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma: Ulaganja u šume bila su, a i dalje će biti, naša najvažnija ulaganja

Šumski doprinos koji uplaćujemo jedinicama lokalne samouprave u zadnje je četiri godine utrostručen, te je u protekloj godini iznosio 23 milijuna eura

Nediljko Dujic, Hrvatske šume

Nakon pandemijske 2020. i 2021. godine, 2022. donijela je olakšanje u pogledu zdravstvene situacije čovječanstva u cjelini, ali i neizvjesnost u pogledu gospodarskih kretanja te strah od galopirajuće inflacije. Početkom godine svijet je zaprepastio i iznenadni napad Rusije na Ukrajinu, prouzročivši lančanu reakciju na tržištima diljem svijeta. U tim uvjetima potrebno je bilo upravljati tvrtkom čvrsto i koherentno, no opet dovoljno fleksibilno da se može na vrijeme odgovoriti na nepredviđene izazove. Smatramo da smo u tome i uspjeli, zadržavši stabilno poslovanje te ispunjavajući i nadmašujući zacrtane ciljeve. U gospodarenju šumama leži golem potencijal, a način gospodarenja šumama znatno utječe na kvalitetu okoliša, te samim time i na kvalitetu života svih nas. Stoga su ulaganja u šume bila, a i dalje će biti, naša najvažnija ulaganja. Ukupna vrijednost izvršenih radova protekle godine iznosila je 59,2 mil eura, od čega je u radove gospodarenja šumom i šumskim zemljištem uloženo 59 milijuna eura, a u radove održavanja genofonda 250 tisuća eura.

S poslovne strane, uz naše najveće prihode koje ostvarujemo prodajom drvne sirovine, sve su veći i prihodi iz projekata financiranih sredstvima EU fondova. Trenutno u različitim fazama provedbe, Hrvatske šume imaju projekte ukupne vrijednosti 172,5 milijuna eura. Samo u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., HŠ imaju u fazi provedbe četiri nacionalna projekta vrijednosti gotovo 150 milijuna eura. Riječ je naravno o Naturaviti, Fearless Velebitu i Karlovac Karstu kojima će se razminirati veliki dio naše zemlje. Tu je i Ecomanager, projekt izrade šumskogospodarskih planova upravljanja ekološkom mrežom kojim će se izraditi 167 Programa gospodarenja gospodarskim jedinicama s planom upravljanja područjem ekološke mreže na ukupnoj površini od 559.413 ha šuma i šumskog zemljišta u vlasništvu RH. U sklopu Programa ruralnog razvoja provodi se još 165 projekata konverzije degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura, 23 ugovorena projekta uspostave i uređenja poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture te niz manjih projekata.

Cijeli niz korisnika upućen je na šume i šumska zemljišta, no posebno bismo tu kao korisnike istaknuli stočare s krških pašnjaka. Od 2019. do danas Hrvatske šume objavile su 17 javnih poziva za zakup šumskog zemljišta. Ukupna dosad ugovorena površina nešto je veća od 65.000 ha, sklopljeno je 2347 ugovora. Na području krških šumarija, gdje je bilo potrebno, provedene su i izvanredne revizije osnova gospodarenja pojedinih gospodarskih jedinica, kojima se dopušta korištenje šumskog zemljišta u svrhu pašarenja. Time se Hrvatske šume u ruralnim krajevima pokazuju kao generator razvoja ne samo drvoprerađivačke industrije, nego i stočarsko-poljoprivredne. Često interesi dionika budu i suprotstavljeni, pa je vrlo bitno naći balans s toliko potrebnoga gospodarskoga razvoja i rasta s jedne strane i ekoloških zahtjeva i zaštite okoliša s druge strane. Uz to, ne treba zaboraviti ni činjenicu da su Hrvatske šume i jedan od rijetkih pouzdanih poslodavaca u ruralnim krajevima.

Doprinos Hrvatskih šuma lokalnim samoupravama sve je veći i u financijskom smislu. Naime, šumski doprinos koji uplaćujemo jedinicama lokalne samouprave u zadnje je četiri godine utrostručen, te je u protekloj godini iznosio 23 milijuna eura.

Naše šume ispunjavaju višekratnu funkciju od gospodarske, ekološke pa i društvene. Potvrdilo je to i izaslanstvo FSC® komisije koje je u listopadu stiglo u Zagreb, kako bi Hrvatskim šumama uručilo posebno priznanje povodom 20 godina neprekinutog važenja certifikata, koji se od 2002. do danas obnavljao svakih 5 godina. Pritom su izjavili kako je Hrvatska jedna od najnaprednijih zemalja u svijetu po postotku certificiranosti šuma od čak 74 posto šumske površine. Uz FSC certifikat, učinili smo još jedan važan iskorak uvođenjem i implementacijom ISO 37001 – Sustava upravljanja za suzbijanje podmićivanja, čime smo jasno i odlučno pokazali nultu stopu tolerancije prema korupciji.

U 2022. po prvi put pozvali smo javnost da putem e-savjetovanja da svoje komentare i prijedloge kako bismo unaprijedili model prodaje, a sve s ciljem poticanja kružne ekonomije u drvoprerađivačkoj industriji. Time će se povećati prerada sirovine u domaćim pogonima, obnova i razvoj tradicijskih obrta, razvoj domaćeg tržišta poluproizvoda te investicijska ulaganja.

S novim zamahom nastavila se i modernizacija tehnologija rada i investiranje u informatički sustav, te se krenulo s postupnom decentralizacijom sustava. U idućem razdoblju ulagat ćemo znatna sredstva i napore u pobošljanje i unaprjeđenje sustava protupožarne zaštite.

Dobra okolnost bila je da je potražnja za drvnim sortimentima kontinuirano rasla, a s obzirom na Europski zeleni plan i poticanje korištenja drva ne očekuju se veće promjene. Financiranje je, kao i svih proteklih godina, i u 2022. god. bilo neopterećeno kreditima. Ostvarenim financijskim rezultatom vrlo smo zadovoljni, iako nam u fokusu nikad nije bila dobit kao takva, već ulaganje u gospodarenje šumama. Uz povećane prihode iz dijela prodaje kroz javna nadmetanja te stabilne rashode, Hrvatske šume u ovom su razdoblju ostvarile dobit od 32,2 milijuna eura. U fokusu ove Uprave su, naravno, i sami radnici i uvjeti rada. U ožujku 2022.s Hrvatskim sindikatom šumarstva potpisan je novi Kolektivni ugovor za radnike Hrvatskih šuma. Iznimno je važno stvoriti radnu sredinu u kojoj je većina djelatnika zadovoljna i ponosna što su baš oni dio kolektiva Hrvatskih šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 04:43