Kostas Nebis

Predsjednik Uprave, Hrvatski Telekom: Mreže su temelj digitalizacije i budućeg održivog poslovanja

Na posljednjoj dražbi osvojili smo najveći udio spektra, čime smo učvrstili vodeću poziciju u svakom od tri frekvencijska pojasa. Pritom smo uložili 135,3 milijuna eura, što je za velikih 24 posto više od drugog telekoma. Time smo osigurali dodatna poboljšanja naše mobilne mreže, te da ćemo korisnicima pružati najkvalitetniju mobilnu uslugu u najmanje narednih 15 godina

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Business-as-usual kao princip poslovanja više ne postoji. I to ne već neko vrijeme, a definitivno ne nakon prošle godine. Strašan rat u Ukrajini koji i dalje traje, jedna od najvećih globalnih energetskih kriza u posljednjih 50 godina, najveća inflacija s kojom se Hrvatska suočila, sve međusobno povezani događaji koje svijet nije mogao predvidjeti kada smo se pripremali za 2022. godinu.

Svijet u kojem danas živimo je bitno drugačiji od onog od prije samo nekoliko godina. To dokazuje kako živimo ne samo u promjenjivim vremenima, već i u razdoblju u kojem su prilagodljivost, brzina i povezanost nužnost. Gospodarstva, društva i kompanije koji ne razmišljaju i ne djeluju po tom principu, imat će problema biti uspješne. No, bez obzira na svu neizvjesnost koja je možda pred nama, jedna činjenica ostaje neupitna - mreže su temelj digitalizacije. A te mreže koje određuju uspjeh i omogućuju napredak, gradimo upravo mi u Hrvatskom Telekomu.

Godina 2022. bila je izazovna, no unatoč zahtjevnom makroekonomskom i poslovnom okruženju, naši čvrsti temelji, uz jasnu strategiju omogućili su nam da godinu završimo s dobrim rezultatima ostvarivši pritom novih poslovnih prekretnica, a daleko najveća ulaganja na tržištu od 231 milijuna eura predstavljaju značajan doprinos HT-a digitalizaciji Hrvatske.

Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, stvaramo digitalnu platformu za poticanje gospodarske aktivnosti i društvenog napretka. Daljnjim ulaganjem u razvoj infrastrukture diljem Hrvatske ojačali smo poziciju vodeće mreže. HT ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj, višestruko veću od prvog konkurenta, a u 2022. proširili smo optičku FTTH mrežu za dodatnih 100.000 novih kućanstava (+21% YoY). Važno je napomenuti da pod optikom smatramo isključivo FTTH tehnologiju gdje se veza korisnika od modema do internetskih usluga temelji isključivo na optici. FTTH je jedina prava gigabitna tehnologija i namjera nam je optikom pokriti više od milijun hrvatskih kućanstava. Istovremeno smo u našu 5G mrežu uložili značajna sredstva zahvaljujući čemu pokrivamo više od 100 gradova i preko 2 milijuna ljudi.

Kao rezultat naše predanosti nastavku izgradnje najbolje mreže i osiguravanju najboljeg korisničkog iskustva oba industrijska standarda, umlaut i Ookla, su ponovno ocijenili HT najboljom mrežom, a to je potvrdilo i HAKOM-ovo istraživanje. S vrhunskim iskustvom mreže i s korisničkim iskustvom kao prioritetom za svakog zaposlenika, HT je i u privatnom i u poslovnom segmentu zabilježio najveće zadovoljstvo korisnika, a istodobno i prema godišnjem istraživanju regulatora i najbolje rezultate kada je riječ o pritužbama korisnika.

Ali, kao što sam rekao, naš cilj nikada nije bio samo odrađivati posao. Baš naprotiv, ono što nas pokreće je stalna želja za poboljšanjem, transformacijom i razvojem, sustavno i na svim područjima – mreži, proizvodima, uslugama, zadovoljstvu korisnika, angažmanu zaposlenika, održivosti...

Na posljednjoj dražbi osvojili smo najveći udio spektra, čime smo učvrstili vodeću poziciju u svakom od tri frekvencijska pojasa. Pritom smo uložili 135,3 milijuna eura, što je za velikih 24% više od drugog telekoma. Time smo osigurali dodatna poboljšanja naše već sada vodeće mobilne mreže, te da ćemo našim korisnicima pružati najkvalitetniju mobilnu uslugu u najmanje narednih 15 godina.

Predvodnici smo i kada je u pitanju umjetna inteligencija, koju primjenjujemo u tri područja - prediktivnoj prilagodbi kapaciteta mobilne mreže u smislu smanjenja potrošnje električne energije i emisija CO2, optimizaciji kvalitete WiFi mreža te upravljanju mrežom uz prepoznavanje i rješavanje potencijalnih situacija prije nego što uopće postanu problem za korisnike. Sigurno ćemo vidjeti još mnogo primjena koje će se odraziti na još pozitivnije korisničko iskustvo.

Doslovno pomičemo tehnološke granice, a nema veće “granice” od svemira. Ponosan sam na ulogu stručnjaka HT-a čiji doprinos u suradnji s Deutsche Telekom i Europskom svemirskom agencijom je tijekom testiranja u Puli rezultirao s uspostavom prve svjetske 5G veze iz stratosfere putem satelitske mreže Intelsata.

Našim ulaganjima, izgradnjom ključne ICT infrastrukture i strategijom održivog razvoja, nastavili smo provoditi agendu održivosti u našem cijelom ekosustavu. Smatramo kako je naš ključni doprinos pomoći društvu i gospodarstvu da djeluju na održiviji način i iskuse prilike koje digitalizacija pruža. Primjerice, u vrijeme porasta prijetnji kibernetičkih napada, naša sigurnosna rješenja pružaju prijeko potrebnu pomoć za održivi kontinuitet poslovanja. Također, naše rješenje za pametne gradove u Dubrovniku nedavno je predstavljeno na najvećoj pozornici - Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni kao jedna od najboljih praksi u Deutsche Telekomu. Već više od dvije godine koristimo 100% obnovljivu električnu energiju, a otišli smo i korak dalje potpisivanjem 10-godišnjeg vPPA, prvog takvog korporativnog ugovora u Hrvatskoj koji označava značajnu energetsku tranziciju za našu kompaniju, te je jamstvo zadovoljavanja znatnog dijela naših budućih godišnjih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Odgovor za business-as-usual je transformacija. Digitalizacija zaista ima transformativnu moć, stvarajući povezujuću platformu u kojoj svi mogu sudjelovati, na kojoj mogu graditi, razvijati se i rasti. U današnjem svijetu, a još više će to biti vidljivo u budućnosti, nacionalna konkurentnost, ekonomski rast, poslovni uspjeh i društveni razvoj ovise o stupnju digitalizacije, nadilaženju postojećeg, fokusiranju na moguće i korištenju prilika koje digitalizacija pruža. Hrvatska ima šansu sustići napredna digitalna gospodarstva. Prilika je tu i HT će dati svoj doprinos kako bi Hrvatska ostvarila svoj potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09