Marko Badurina

Predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke: Godina transformacije Hrvatske poštanske banke i osvajanja tržišnog udjela

S ulaskom u Top 5 banaka na domaćem tržištu, HPB je u 2023. uspješno završila jednu fazu svojeg strateškog razvoja

Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a

 DOMAGOJ KUNIC/

Osvrt na 2023. godinu iz današnje perspektive čini se kao osvrt na proteklo desetljeće s obzirom na brzinu kojom se financijski sektor i ekonomija mijenjaju. No, za Hrvatsku poštansku banku (HPB) protekla nije bila samo još jedna u nizu uspješnih godina, nego i najuspješnija u njenoj korporativnoj povijesti i značajna prekretnica, označena izuzetnim financijskim rezultatima i pomakom prema poziciji jednog od lidera u hrvatskom bankarskom sektoru.

Početak 2023. godine je obilježen ulaskom u eurozonu što je za sve gospodarske subjekte, a za banke posebno, bio iznimno značajan projekt kojeg smo u HPB-u proveli učinkovito i precizno. Već prvog radnog dana u 2023. omogućili smo našim klijentima poslovanje u valuti euro u cijeloj poslovnoj mreži i na svim kanalima. Sjajan tim vodio je i uspješno završio ovaj veliki, kompleksan i zahtjevan projekt, uz istovremene aktivnosti na integraciji akvizirane Nove hrvatske banke (NHB) te digitalnim inovacijama, na što sam posebno ponosan.

Paralelno s projektom euro odvijao se još jedan veliki pothvat. Ambiciozno smo pristupili planiranom pripajanju NHB-a, bivše Sberbanke, kako bi što brže započela realizacija sinergijskih efekata, što je i ostvareno pravnim pripajanjem 3. srpnja 2023. godine. Ovaj potez dao nam je značajan momentum za stvaranje još snažnije financijske snage u Hrvatskoj kroz proširenje baze klijenata koje opslužuje bitno veća i šira poslovna mreža HPB-a sa 67 centara i 12 regionalnih centara.

Naravno, proces integracije nije bio bez svojih izazova. Pripajanje tako velike institucije zahtijevalo je minuciozno planiranje i provedbu kako bi se osigurala glatka tranzicija i za zaposlene i za klijente. HPB tim se suočio s tim izazovima s fokusom na osiguravanje jedinstvene korporativne kulture i operativne kompatibilnosti s jedne strane, uz minimiziranje troškova i potenciranje pozitivnih učinaka na korisničko iskustvo naših klijenata s druge.

Konačno, završetak druge faze projekta, odnosno, kraj operativnog pripajanja podataka i infrastrukture nekadašnje Nove hrvatske banke početkom lipnja 2024. omogućio je puno oslobađanje resursa za nastavak digitalizacije, unaprjeđenje internih procesa i razvoj novih proizvoda.

Nakon ljeta u kojem smo konsolidirali snage, HPB je od listopada 2023. prva među velikim bankama na hrvatskom bankarskom tržištu ponudila najatraktivniji depozitni proizvod - HPB SUPER ŠTEDNJU - sa značajno višim kamatnih stopama koje su dosezale čak 3 % na 12 mjeseci. Ovaj potez dao je spektakularan poticaj akvizicijskim aktivnostima mog tima s preko 30 tisuća ugovora i preko 1 milijarde eura volumena novougovorenih depozita. Ovakva kombinacija organskog i anorganskog rasta posebno je značajna ne samo zato što je HPB sa stopom 54,4 % bila najbrže rastuća banka na domaćem tržištu u 2023., nego je godina okrunjena i zauzimanjem petog mjesta po tržišnom udjelu među bankama u Hrvatskoj.

Osim po rastu, 2023. obilježena je i rekordnom profitabilnošću s 80,6 milijuna eura dobiti nakon poreza, što je najviše od osnutka Banke. Ova razina profitabilnosti rezultirala je povratom na kapital Banke od 18,31 %, rezultat koji HPB svrstava na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj. Kao rezultat osnažene profitabilnosti i uspješno provedenog pripajanja Nove hrvatske banke, kapital i rezerve Banke porasli su za 53,8 posto.

Ono što me čini posebno ponosnim je što su rezultati Banke prepoznati i od investicijske i stručne javnosti. Zbog rasta tržišne kapitalizacije HPB-a za 71 % u 2023. Banci je pripala nagrada Zagrebačke burze za Dionicu s najvećim porastom cijene u 2023. nakon što je godinu ranije proglašena Dionicom s najvećim porastom prometa, a kao jedna od najlikvidnijih dionica s iznimno visokim dnevnim prometima na Zagrebačkoj burzi, dionica HPB-a je u rujnu 2023. uključena u dioničke indekse CROBEX. Ove nagrade dokazuju pouzdanje investitora, dok je trud koji ulažemo u unaprjeđenje korporativnog upravljanja i transparentne i pravovremene komunikacije nagrađen PwC-ovim Priznanjem za najveći napredak u izgradnji povjerenja javnosti.

Dodijeljena nam je i značajna nagrada HRIO u kategoriji Upravljanje okolišem, prva smo banka u Hrvatskoj potpisnica UN načela za odgovorno bankarstvo te smo postali članica Međunarodnog instituta za klimatske promjene. S ulaskom u Top 5 banaka na domaćem tržištu, HPB je u 2023. uspješno završila jednu fazu svojeg strateškog razvoja.

Kao predsjednik Uprave nadležan sam i za upravljanje ljudskim potencijalima u Banci te svaki dan živim sa spoznajom da ništa od dosadašnjih uspjeha niti budućih planova ne bi bilo moguće da nismo izgradili ljudski kapital osposobljen vještinama za snalaženje na vrlo kompetitivnom hrvatskom tržištu, ali i u sferi ubrzanog napretka digitalizacije i nadolazeće intenzivne implementacije UI u poslovne procese.

U skladu s tim, u potpunosti sam uvjeren da bi 2024. godinu, ali i ovo desetljeće trebali obilježiti nastavak rasta tržišnog udjela Hrvatske poštanske banke i njen kontinuirani napredak i transformacija u sve relevantnijeg igrača na domaćem tržištu, i šire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 01:32