INTERVJU

Predsjednik Uprave Dalekovoda Tomislav Rosandić: Proces predstečajne nagodbe završen je devet godina prije roka

S Tomislavom Rosandićem razgovarali smo o dovršetku predstečajne nagodbe, dokapitalizaciji, te o poslovanju Dalekovoda...

Predsjednik Uprave Dalekovoda Tomislav Rosandić

Dalekovod je 2014. godine sklopio predstečajnu nagodbu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, u kojoj je utvrđen iznos od približno 3,2 milijarde kuna tražbina prema gotovo 1.000 vjerovnika. Zaključena predstečajna nagodba je sukladno planu podrazumijevala namirenje vjerovnika kroz u vremenu od 15 godina, dakle od 2014 do 2030. godine. I to vrlo kompleksnu strukturu u 17 različitih kategorija. Sa predsjednikom uprave Dalekovoda Tomislavom Rosandićem, koji je na ovu poziciju došao iz HEP Grupe gdje je bio član Uprave zadužen za financije, razgovarali smo o dovršetku predstečajne nagodbe, dokapitalizaciji, te o poslovanju Dalekovoda.

Dokapitalizacijom Dalekovoda u iznosu od 410 milijuna kuna, većinski vlasnik ove nekada perjanice hrvatskog gospodarstva postale su tvrtke Construction Line, sa sjedištem na Malti, iza koje stoji ime Josipa Jurčevića i tvrtka Končar - Ulaganja, tvrtka koja je u stopostotnom vlasništvu Končar – Elektroindustrije

Je li okončan proces predstečajne nagodbe Dalekovoda?

"Nakon uspješno provedene dokapitalizacije Dalekovoda kojom je upisano i uplaćeno povećanje kapitala u iznosu od 410 milijuna kuna, iz kojih sredstava su plaćene preostale obaveze prema vjerovnicima predstečajne nagodbe, proces predstečajne nagodbe sada je okončan i formalno sudskim rješenjem o brisanju zabilježbe predstečajne nagodbe u registru Trgovačkog suda u Zagrebu. Ovime je izvršeno i formalno potvrđeno ukupno namirenje svih obaveza prema vjerovnicima u skladu s uvjetima plana usvojene predstečajne nagodbe, a sam proces predstečajne nagodbe završen čak 9 godina prije izvorno predviđenog roka."

Kako su prošli vjerovnici?

"Svi vjerovnici su namireni sukladno planu predstečajne nagodbe i ranije nego je to izvorno samom nagodbom bilo predviđeno. Ovime je u potpunosti otklonjena neadekvatnost kapitala i osigurana dugoročna stabilnost, te samoodrživo poslovanje kompanije. Dalekovod nema više nikakvih dugova i postaje jedna od kompanija sa najsnažnijom kapitalnom strukturom u sektoru, ne samo u Hrvatskoj i regiji, već i u većem dijelu Europe."

image

Predsjednik Uprave Dalekovoda Tomislav Rosandić

Tko je i u kojem iznosu dokapitalizirao Dalekovod?

"Cjelokupan proces dokapitalizacija vođen je u nekoliko faza. U posljednjoj fazi provedeno je povećanje temeljnog kapitala isključivo uplatama u novcu, a društvo Napredna energetska rješenja upisalo je i uplatilo 31 milijun novih redovnih dionica, odnosno 310 milijuna kuna čime je postalo većinski vlasnik Dalekovoda s više od 75 posto udjela. Uz navedeno institucionalni ulagatelji su upisali i uplatili 10 milijuna novih redovnih dionica, odnosno 100 milijuna kuna".

Kakve je poslovne rezultate ostvario Dalekovod u prošloj godini?

"Prošlu 2021. godinu, Dalekovod je ostvario poslovne prihode u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je za 7 posto, odnosno za 94,2 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ostvarena operativna dobit iznosila je 75,7 milijuna kuna. U skladu s prethodno navedenim ostvarena neto dobit Grupe iznosila je 16,2 milijuna kuna. Sve navedeno ostvareno je tijekom godine koja je obilježena nastavkom upravljanja rizicima vezanim uz pandemiju COVID-19, te snažnim rastom cijena ključnih materijala i sirovina, kao i poteškoćama u opskrbnim lancima koji su se odrazili na konačne rezultate. Ovo je pokazatelj kako je potencijal kompanije u novim okolnostima financijske stabilnosti, te u redovitim poslovnim okolnostima na tržištima višestruko veća - te ćemo sve aktivnosti usmjeriti u ostvarenju zacrtanih ciljeva".

Kako poslujete u dosadašnjem dijelu ove godine?

"Ova je godina, očekivano u znaku nastavka prethodne, kada su u pitanju trendovi i sve otegotne okolnosti s kojima se suočavamo - po pitanju cijena i dobavljivosti sirovina i materijala, cijena energenata, utjecaja geopolitičkih prilika vezano za rat u Ukrajini, te trendova koji iz svega navedenog proizlaze i utječu na naše investitore, partnere i dobavljače, kao i ukupnu dinamiku na tržištu. Zbog spomenutih okolnosti i izazova Grupa je na ključnim tržištima, odnosno sa ključnim kupcima pokrenula intenzivne aktivnosti u kontekstu reguliranja postojećih okolnosti poslovanja i namirenja razlike s osnove povećanih troškova. Ovih dana ćemo objaviti rezultate poslovanja za prvo polugodište koji odražavaju sve prethodno navedeno, a u kontekstu kojih je dodatno važna činjenica uspješno provedene dokapitalizacije i okončanja predstečajne nagodbe".

Koliko imate radnika? Jesu li vas napustili stručni radnici i inženjerski kadar? Kako, osiguravate dovoljan broj radnika s obzirom na nedostatak radnika u građevinskom sektoru?

"Dalekovod Grupa zapošljava oko 1.140 radnika. Okolnosti predstečajne nagodbe i nestabilnosti poslovanja koja je bila evidentna u prethodnim godinama kroz koje je Dalekovod prolazio svoju katarzu financijskog i operativnog restrukturiranja imao je neminovno utjecaja i u tom segmentu. Međutim, uzevši u obzir sve okolnosti djelatnici su i u uvjetima financijskog i operativnog strukturiranja nastavili isporučivati dobre rezultate, a dobavljači, vjerovnici i financijski vjerovnici imali su povjerenje i strpljenje zajedno s kompanijom ispratiti sve izazove koji su se pojavljivali u proteklih godinu dana pa i više. Također, sama djelatnost Dalekovoda je iznimno cikličke prirode, te je u skladu s tim fluktuacija zaposlenika uobičajena pojava. Međutim, rekao bih da je unatoč svim okolnostima Dalekovod uspio zadržati znanje i stručnost i kvalitetu koje naših 1.140 zaposlenika spremno i adekvatno pokazuju radeći na brojnim vrlo zahtjevnim projektima u energetici i infrastrukturi na tržištima diljem Europe. Zbog navedenog velike napore ulažemo o podizanje standarda te ćemo i u godinama koje su pred nama fokus staviti na snažniju sinergiju s visokoobrazovnim institucijama i aktivno se uključiti u edukacija mladih, pojačavajući i šireći tako bazu budućih stručnjaka koji su jedan od prioriteta za našu opstojnost i daljnji razvoj. Uz to, nastojat ćemo osigurati svojim zaposlenicima konkurentne i kvalitetne uvjete, kvalitetu zaposlenja i rada, sigurnost, kvalitetna primanja i dobre međuljudske odnose. Samo tako moći ćemo dugoročno osigurati konkurentski položaj kompanije te perspektivu i kompaniji i našim zaposlenicima".

Jeste li zadržali poziciju na Skandinavskom tržištu?

"Dalekovod je tradicionalno snažno prisutan na Skandinavskom tržištu, te i danas izvodimo radove na najznačajnijim projektima izgradnje energetske infrastrukture u Norveškoj i Švedskoj. Investitori su na Skandinavskom tržištu u energetici u značajnom investicijskom ciklusu, pa stoga očekujemo da ćemo i u narednim godinama biti jedan od najznačajnijih igrača".

Na kojim sve tržištima posluje Dalekovod?

"Osim u Norveškoj i Švedskoj, Dalekovod Grupa ima tradiciju poslovanja u skoro 80 zemalja širom svijeta. Radove na projektima izgradnje je Dalekovod izvodio uglavnom na tržištima zemalja u Europi, dok proizvode iz svog proizvodnog programa je Dalekovod isporučivao i u brojne zemlje diljem svijeta. Danas osim u Skandinaviji Dalekovod izvodi radove u Sloveniji, Njemačkoj, Makedoniji, BiH i Ukrajini gdje su aktivnosti trenutno smanjene iz poznatih razloga".

Koliki je udjel prihoda s domaćeg tržišta u vašem ukupnom poslovanju?

"Nažalost udio prihoda sa domaćeg tržišta je u zadnjih nekoliko godina značajno manji nego bismo mi to htjeli i kreće se između 25-30 posto ovisno o godini, ali vjerujemo obzirom na najavljene investicije u energetici i infrastrukturi u narednom vremenu da bi se taj omjer mogao značajnije povećati".

Možete li otkriti vaše planove vezane uz razvoj tvrtke?

"Provedbom dokapitalizacije i uspješnim završetkom predstečajne nagodbe, Dalekovod Grupa ulazi u novu razvojnu fazu u kojoj može iskoristiti sva svoja dosadašnja iskustva, stečena znanja i dokazano uspješnu provedbu kompleksnih projekata u značajno otežanim okolnostima u kombinaciji sa provedenim restrukturiranjem poslovnih procesa i sinergijskim efektima unutar Grupe Končar. Provedeno financijsko i operativno restrukturiranje omogućit će Dalekovod Grupi nastavak poslovanja na tradicionalnim tržištima Skandinavije, Regije, Srednje i Istočne Europe te domaćeg tržišta. Također će podržati nastavak ulaska na nova tržišta poput Njemačke gdje su uspješno završeni prvi projekti. Nova razina kapitaliziranosti i radnog kapitala omogućit će Grupi sudjelovanje na natječajima na kojima dosad nismo sudjelovali te modernizaciju strojeva i alata čime će se također značajno utjecati na povećanje prihoda i efikasnost poslovanja. Grupa Dalekovod će nastaviti značajno ulagati u zdravlje i sigurnost svojih zaposlenika te povećati ulaganja u održivi razvoj s ciljem postizanja ravnoteže između okoliša, društva i naših aktivnosti kako bi se ispunili zahtjevi razvitka, bez ugrožavanja izgleda budućih naraštaja. Ustroj Grupe Dalekovod omogućit će daljnji fokus na povećanju profitabilnosti poslovanja u svim segmentima poslovanja te fokus na ostvarivanje novih poslovnih prilika".

Kakvo je sada stanje u segmentu poslovanja u kojem se pozicionirao Dalekovod? Osjećaju li se posljedice ruske agresije na Ukrajinu?

"Sve navedeno, od inflacije do ratnih stanja, predstavlja okolnosti na koje kao kompanija ne možemo previše utjecati, niti ih predvidjeti. Neminovno je da sve to ima utjecaj na poslovanje, no na nama je pronaći modele poslovanja i poslovne prilike koje će rezultirati stabilnošću i razvojem poslovnih aktivnosti. Pozitivni trendovi vidljivi su kroz proteklo razdoblje u građevinskom sektoru, gdje je dinamika značajna, a nove perspektive koje su pred Dalekovodom, bez tereta predstečajne nagodbe vjerujem da će biti pokretač pozitivnih promjena. Vjerujemo da i najavljene aktivnosti u izgradnji energetske i prometne infrastrukture u RH financiranih iz EU fondova Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su od presudne važnosti i prilika za izgradnju nacionalnih prvaka kroz osiguranje dugoročne održivosti i konkurentnosti hrvatskih poduzeća ne samo na domaćem, nego i na stranim tržištima. Rezultat toga će biti jačanje pozicije kompanije, širenje poslovanja u smjeru europskog energetskog i infrastrukturnog tržišta i značajniji ulazak na domaće tržište čime želimo jačati otpornost kompanije na nepredvidljive vanjske faktore. U tim aktivnostima Dalekovod vidi svoju značajnu priliku".

image

Predsjednik Uprave Dalekovoda Tomislav Rosandić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:19