INOVACIJOM DO SAMOSTALNOSTI

Povratak pobjednika: Kreatori robotiziranih kolica vraćaju se s usavršenim modelom

Robotizirana invalidska kolica vjerojatno su jedinstven proizvod u svijetu, a iza izuma stoje studenti Bramimir Budija i Niko Vrgoč

Niko Vrgoč, jedan od finalista Digi Awardsa.
 

 Lucija Očko/Cropix

Nakon što je prošle godine svojim robotiziranim kolicima oduševio žiri i osvojio nagradu Student Digi Awards, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Branimir Budija odlučio je izum unaprijediti i pripremiti se za velike stvari.

Prije nego što je krenuo u misiju, Budija je znao da mu trebaju najbolji ljudi. Tada je kontaktirao Niku Vrgoča iz Zaboka, još jednog studenta FSB-a, kojeg je, mladosti usprkos, prepoznao kao vrsnog inovatora, ali i čovjeka koji zna kako prodati proizvod.

- Od srednje škole idem po tvrtkama i upijam znanje. Zapravo, sve je počelo kada sam kao dijete s ocem inženjerom obilazio tvrtke i tako od malih nogu upoznavao različite ljude. U petom sam razredu počeo sklapati baterije za električne bicikle. Od malih nogu volim i poduzetništvo. U osnovnoj školi sam, primjerice, izrađivao i prodavao praćke - priča 19-godišnji Niko Vrgoč.

Kada mu je u rujnu prošle godine Budija iznio svoj plan, Vrgoč je već znao o čemu se radi. Tada je započeo projekt RoboLift Wheelchair.

Jedinstven proizvod

Robotizirana invalidska kolica vjerojatno su jedinstven proizvod u svijetu. Prvotno su smišljena kako bi podizala nemoćne pacijente do razine bolničkog kreveta. U njih je ugrađen je gumb koji na pritisak pokreće rad sustava, a sustav funkcionira s pomoću tri pneumatska cilindra. Kada osobu podigne, medicinsko osoblje samo je treba premjestiti na krevet - praktički je otklizati. Riječ je, dakle, o uređaju koji obavlja nekoliko radnji odjednom, a osobama s invalidnošću, ali i medicinskom osoblju, uvelike olakšava prelazak s kolica na krevet. Robotizirana kolica, smatraju inovatori, trebala bi naći svoje mjesto u zdravstvenim ustanovama (privatnim i javnim), rehabilitacijskim centrima, ali i u samim domovima pacijenata.

- Velike su razlike u odnosu na uređaj od prošle godine. Kolica su danas mnogo sofisticiraniji proizvod. Unaprijedili smo pneumatski sustav dizanja pacijenta i dodali električni pogon kako bi se pacijenti mogli samostalno kretati. Za slučaj da je pacijent paraplegičar, izradili smo i mobilnu aplikaciju preko koje njegovatelj može lako upravljati kolicima. Mnogo smo radili kako bi kolica i estetski bila na visokom nivou - objašnjava Vrgoč.

Kako je počelo

Ideja o kolicima Budiji se javila tijekom razgovora s prijateljem fizioterapeutom, koji mu je otkrio kako medicinsko osoblje cijeli život pati zbog bolova u leđima, a sve zbog problema s prenošenjem pacijenata s krevet na kolica i obrnuto.

Naravno, konvencionalna invalidska kolica izuzetno su korisna za osobe s invaliditetom, ali često imaju ograničenja, ponajviše kada pacijenta treba prenijeti na visinu bolničkog kreveta. To može dovesti do fizičkog napora, nelagode kod pacijenta i potencijalnih rizika od ozljeda za obje strane. RoboLift Wheelchair proveo je istraživanja koja su, kažu, potvrdila da se cijeli proces "može poboljšati kako bi se osigurala veća sigurnost, udobnost i efikasnost".

- Zamislite trenutak kada bi svaka osoba s invaliditetom mogla doživjeti potpunu samostalnost i slobodu kretanja, bez ograničenja u korištenju tradicionalnih invalidskih kolica. Mi težimo upravo tome - transformirati svakodnevni život osoba s invalidnošću. Naš je moto jednostavan: inovacijom do samostalnosti. Revolucionarnim pristupom želimo promijeniti paradigmu invalidskih kolica, pružajući korisnicima ne samo pomoć u kretanju nego i potpunu autonomiju i dostojanstvo - sažima kako djeluje RoboLift Wheelchair.

Tri glavne karakteristike

Vrgoč i Budija ističu tri glavne karakteristike kolica.

Prva je sigurnost i udobnost.

- Naša je tehnologija dizajnirana s fokusom na maksimalnu sigurnost i udobnost korisnika. Integrirani sustavi za stabilizaciju i sigurnosne mjere osiguravaju da se svaki transfer izvodi s minimalnim rizikom od ozljeda, a ergonomski dizajn i udobni materijali pružaju korisnicima osjećaj sigurnosti i udobnosti tijekom cijelog procesa - elaborira Vrgoč.

Veća mobilnosti i neovisnost druge su dvije prednosti koje RoboLifta ima pred konkurentima.

- Naša tehnologija omogućava korisnicima da se samostalno kreću i prelaze između različitih površina, bez potrebe za dodatnom podrškom ili asistencijom, a jedna od najvažnijih prednosti našeg rješenja je povećana neovisnost koju pruža osobama s invaliditetom. Robolift Wheelchair osigrava korisnicima da obavljaju svakodnevne aktivnosti bez potrebe za stalnom asistencijom ili podrškom, što im omogućava da žive život punim plućima i ostvare svoje potencijale - objašnjavaju studenti koji su osmislili RoboLift Wheelchair.

- Idemo zajedno graditi budućnost u kojoj će se svi osjećati slobodni, podržani i jednako važni - poručuje Niko Vrgoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:59