IZNENADNA ODLUKA

Povijesni trenutak za umjetnu inteligenciju: ChatGPT zabranio svoje usluge Kinezima

Ova odluka otvara novo važno poglavlje u sve oštrijem sukobu Kine i SAD-a za prevlast na polju umjetne inteligencije

Ilustracija

 Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

Iznenadna odluka OpenAI-ja da zabrani pristup svojim uslugama kineskim korisnima povijesni je trenutak za industriju umjetne inteligencije.

Tvrtka iza najpopularnijeg sustava umjetne inteligencije -ChatGPT-a- u objavi odaslanoj kineskim korisnicima piše kako će odluka na snagu stupiti u srpnju.

Potez je to koji otvara novo, važno poglavlje u sve oštrijem sukobu Kine i SAD-a za prevlast na polju umjetne inteligencije.

Nedostupnost popularnom američkom sustavu znači da Kinezima sada trebaju novi alati i aplikacije, pa su lokalne tvrtki i startupovi odmah započeli agresivnu kampanju.

Za korisnike koji migriraju s OpenAI-ja, Baidu je tako obećao besplatnu prilagodbu vlastitom modelu umjetne inteligencije, plus 50 milijuna besplatnih tokena koje programeri mogu koristiti za postavljanje upita botu. Alibaba i Tencent vrijedno rade na privlačenju odbačenih korisnika, a tvrtka 01.AI, pionira tehnologije Kai-fu Leeja reklamira velike popuste.

No odlazak američke tvrtke iz Kine također znači i da tamošnji znanstvenici i startupovi više neće imati pristup financijski povoljnim alatima za precizno podešavanje ili pokretanje aplikacija. Analitičari su američkim novinarima pojasnili kako OpenAI odlazi iz Kine upravo zato - da bi zaustavili suparnike da uče i napreduju koristeći bazu američkog sustava.

Osnivač Alibabe Joe Tsai smatra, prenosi Bloomberg, kako kineski modeli umjetne inteligencije dvije godine zaostaju za američkim, a opisani potez OpenAI-ja, mogao bi, prognozira dio analitičara, pokrenuti i masovnu migraciju kineskih tehnoloških startupa u inozemstvo, na neka brže rastuća tržišta s manje političke neizvjesnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 16:49