STANJE NA TRŽIŠTU

Potrošačka klima u Njemačkoj dodatno pogoršana zbog inflacije i omikrona

GfK-ov indeks potrošačke klime za siječanj 2022. godine procijenjen je na minus 6,8 bodova
 Florian Gaertner/Photothek/dpa Picture-Alliance via AFP

Ozračje među potrošačima u Njemačkoj dodatno će se pogoršati na početku iduće godine u kontekstu brzog širenja omikron varijante koronavirusa i visoke inflacije, pokazala je u utorak najnovija anketa tvrtke za istraživanje tržišta GfK.

GfK-ov indeks potrošačke klime, dobiven anketom provedenom među približno dvije tisuće njemačkih građana, za siječanj 2022. godine procijenjen je na minus 6,8 bodova, što pokazuje pogoršanje u odnosu na revidiranih minus 1,8 bodova za mjesec prosinac.

To je najniža vrijednost toga GfK-ova indeksa od lipnja ove godine.

Ekonomist GfK-a Rolf Buerkl izjavio je kako su visoke brojke o novozaraženima u četvrtom valu koronavirusa, potaknute delta varijantom virusa, već rezultirale ograničenjima u ovome mjesecu za malotrgovce i pružatelje usluga.

Takozvano pravilo 2G jako je pogodilo božićno poslovanje, dodao je Buerkl.

"Izgledi za početak iduće godine također su prigušeni u kontekstu brzog širenja omikron varijante koronavirusa", kazao je Buerkl.

Dodaje i da neuobičajeno visoka stopa inflacije u Njemačkoj također prigušuje raspoloženje potrošača.

Istraživački institut DIW sa sjedištem u Berlinu objavio je da očekuje pad njemačkog gospodarstva u četvrtom kvartalu 2021. godine.

Istodobno, izgledi za prvo tromjesečje 2022. godine sumorni su jer industrija i dalje pati od nedostatne opskrbe zbog poremećaja u lancima nabave, a potrošnja bi mogla dodatno biti pogođena većim ograničenjima, kao zadnji stup potpore gospodarstvu, navodi DIW.

Ekonomski institut Ifo objavio je ranije ovog mjeseca kako očekuje pad njemačkog gospodarstva za 0,5 posto u tromjesečnom razdoblju od listopada do prosinca i stagnaciju u prvom tromjesečju iduće godine.

Time bi se Njemačka približila tehničkoj recesiji, koja se definira kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti, primjećuje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:14