KUNA PO KUNA...

Poskupljuju cigarete: British American Tobacco povećao cijene svojih proizvoda, rastu im ulazni troškovi...

Rasle se cijene za umjetna gnojiva, struju, plin za sušnice, povećani su troškovi radne snage...‘

Pepeljara, Ilustrativna fotografija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Jutros su cijene duhanskih proizvoda British American Tobacco povećane za jednu kunu. Tako je u općem rastu cijena proizvoda široke potrošnje ovim poskupljenjem dodatno opterećen i proračun pušača. Doduše u postotcima to i nije onoliko koliko smo naviknuli zadnjih mjeseci kada su u pitanju ostali proizvodi, ali se ipak nitko ne veseli rastu cijene bilo kojeg proizvoda.

"Gospodarske prilike u ovoj su se godini drastično promijenile te utjecale na značajno povećanje troškova u svim segmentima našeg poslovanja. Zbog velikih poremećaja uzrokovanih ratom u Ukrajini, rastom cijene energenata i posljedičnom inflacijom, do rasta troškova došlo je u svim segmentima našeg poslovanja. U proizvodnji duhana kooperanata troškovi su rasli u svim inputima. Rasle se cijene za umjetna gnojiva, struju, plin za sušnice, povećani su troškovi radne snage. U preradi duhana u Hrvatskim duhanima povećane su cijene otkupa duhana od kooperanata te su rasli troškovi energenata i radne snage. U proizvodnji cigareta i drugih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru došlo je do značajnog rasta svih proizvodnih inputa i cijene radne snage. U distribuciji i prodaji također bilježimo povećanje troškova zbog rasta cijena energenata. Uslijed svih ovih povećanih troškova korigirali smo cijene cigareta minimalnim porastom cijene za naše potrošače", pojasnili su nam iz tvrtke BAT Adria koja vodi poslovanje British American Tobacco za Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Srbiju.

Nedavno je BAT dovršio investiciju vrijednu 400 milijuna kuna u proizvodnju novih kategorija proizvoda. Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za gloTM Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, BAT je otvorio 70 novih radnih mjesta. „Nakon prošlogodišnjeg ulaganja od 200 milijuna kuna, kompanija je nastavila s investicijskim ciklusom i tako pozicionirala Kanfanar kao tvornicu s najmodernijom proizvodnjom u duhanskoj industriji. Investicijom od ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije, BAT je Hrvatsku postavio čvrsto u središte transformacije koja prati strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra, s obzirom na to da su nove kategorije proizvoda budućnost naše industrije. Kanfanar je tek jedna od ukupno četiri tvornice u Europi u kojoj će djelatnici raditi na proizvodnji nove kategorije proizvoda. Samo u obuke za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda uložili smo preko devet milijuna kuna, zaposlili gotovo 70 ljudi, a otvaramo i dodatna radna mjesta”, izjavio je tada Tamás Nyaka, direktor operacija BAT Adria.

Tvornica je nakon završetka ulaganja ima ukupno četiri kompleksna stroja koji omogućavaju da se apsolutno sve faze procesa, pa čak i proizvodnja svih faza kompleksnih filtara, sada proizvode u vlastitom pogonu. U narednim godinama u Kanfanaru se planira povećavati ukupna proizvodnja grijanih duhanskih proizvoda koji tijekom upotrebe ne gore, već se zagrijavaju, s obzirom na sve veću potražnju za njima.

“Kao veliki investitor u Hrvatskoj upravo u razvoju i proizvodnji nove generacije proizvoda, očekujemo da Hrvatska na EU razini aktivno sudjeluju u stvaranju što kvalitetnijeg pravnog okvira koji regulira nove kategorije proizvoda“, istaknuo je tada Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova BAT Adria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:17