MUKE PO CARINI

Posao koji nitko ne želi: Poništeni natječaji za čak 36 radnih mjesta, a nudilo se i 1600 eura plaće!

U popunjavanje slobodnih radnih mjesta Carina je krenula jesenas oglasivši ukupno 85 slobodnih mjesta.

Ilustrativna fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Carinska uprava ovih je dana na dva natječaja za zapošljavanje poništila ponude za ukupno 36 radnih mjesta jer se za oglašene poslove ili nitko nije javio, ili su se javili kandidati koji nisu prošli testove. Nuđene su, kako doznajemo u Carini, plaće u rasponu od 1300, preko 1350 do 1450 eura neto, ovisno o stručnoj spremi. Ali, to nije sve..

- Naglašavamo da je temeljem Uredbe o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj službi, koju je donijela Vlada, upravo u tijeku model prevođenja radnih mjesta s novim koeficijentima u Carinskoj upravi, temeljem koje će se carinskim službenicima plaće povećati u prosjeku za 15 posto od 1. ožujka 2024. s isplatom plaće u travnju 2024. - dodaju u Carini.

Kada se najavljeno povećanje primijeni na spomenute iznose, plaća u Carini za oglašena radna mjesta sa srednjom stručnom spremom skočila bi s 1300 na 1490 eura, za one s višom stručnom spremom s 1350 na 1552, a za kadrove s visokom stručnom spremom s 1450 na 1667 eura.

Rijeka prednjačila

Jesu li ponuđeni iznosi plaća u Carini bili poznati većini nezaposlenih i onih koji su skloni promjeni posla, nemoguće je utvrditi. U svakom slučaju, među oglašenim, a nepopunjenim radnim mjestima, najveće su potrebe bile u riječkom Carinskom uredu, gdje se neuspješno tražilo deset službenika. Dvanaest slobodnih radnih mjesta ostalo je nepopunjeno u zagrebačkim uredima Carine, od službi za nadzor i financije do ispostava na Žitnjaku i u Pošti. Posao u carini ovom prilikom mogao se dobiti i u Puli, Osijeku, Šibeniku, Pločama i Dubrovniku.

Na pitanje kakvi se testovi prolaze na njihovom natječaju, pa ih baš nijedan od prijavljenih kandidata za 36 ponuđenih mjesta nije mogao proći, u Carini su nam, među ostalim, skrenuli pozornost na odredbe natječaja prema kojima zainteresirani kandidati prije svega moraju zadovoljiti opće uvjete za prijam u državnu službu koje propisuje Zakon o državnim službenicima poput odgovarajućeg stupnja obrazovanja i stečenog hrvatskog državljanstva, te proći dvije faze testiranja.

Sigurnosna provjera

U prvoj fazi testiranja za kandidate u Carini, kako nam je pojašnjeno, piše se test o provjeri znanja potrebnih za rad u službi, a u drugoj fazi testira se znanje stranih jezika i rada na računalu. Oni koji skupe dovoljan broj bodova idu na razgovor pred Komisijom za provedbu javnog natječaja.

- Po provedenom postupku testiranja, za kandidate koji su ukupno ostvarili najviše bodova, Carinska uprava putem nadležne sigurnosno-obavještajne agencije vrši provjeru sigurnosnih zapreka za rad u državnoj službi. Predmetni javni natječaj djelomično je obustavljen jer kandidati nisu zadovoljili u nekoj od faza testiranja, odnosno nisu zadovoljili na psihološkoj procjeni ili nisu prošli sigurnosnu provjeru za rad u državnoj službi, poručeno nam je iz Carinske uprave u kojoj je, prema godišnjem izvješću za 2022., zaposleno oko 2500 službenika.

U popunjavanje slobodnih radnih mjesta Carina je krenula jesenas oglasivši ukupno 85 slobodnih mjesta, a kada se taj podatak stavi u odnos s dijelovima javnih natječaja koji su poništeni jer nije bilo kandidata ili nisu zadovoljili, ispada da je ostalo nepopunjeno čak 42 posto službeničkih pozicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 20:58