TURIZAM I PODUZETNIŠTVO

Poreč brine o svim generacijama

Ne bježimo od turizma, ali se trudimo razvijati i druge djelatnosti. Veliki interes za poduzetničke zone govori da je Poreč privlačan za poduzetnike, ističe gradonačelnik

Poreč tri puta proglašavan gradom s najboljom kvalitetom života

Puno je toga napravljeno, ali je još puno posla pred nama - kaže porečki gradonačelnik, odnedavno i saborski zastupnik, Loris Peršurić. Na čelu Poreča je od 2017. godine, a u tom je razdoblju njegov grad tri put proglašavan gradom s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj u kategoriji srednjih gradova. Što Poreč čini poželjnim mjestom za život?

“Stabilna gospodarska situacija, pozitivna, radišna i prosperitetna sredina, dostupnost svih sadržaja potrebnih za kvalitetan i siguran život, kao i briga o svim generacijama podjednako, sigurno su neki od razloga zašto je naš Poreč ugodno mjesto za život”, nastavlja Peršurić.

Najjeftiniji dom za starije

U analizama portala gradonačelnik.hr, Poreč je jedan od rekordera prema izdvajanjima za zdravstvo, obrazovanje, sport, potporama socijalne zaštite i subvencijama poduzetnicima.

U proteklih osam godina ulagalo se u sve sfere života - gradila se prometna infrastruktura, dovršio se u tom trenutku najveći projekt u odvodnji u Hrvatskoj - EU projekt Poreč, sagrađene su dvije osnovne škole i omogućen prelazak na jednosmjensku nastavu svim učenicima, upravo se dovršava gradnja petog, rekordnog dječjeg vrtića kojim će se osigurati mjesto za svako dijete. Obnovili su se neki od najvažnijih spomenika kulture u Poreču poput Romaničke kuće ili potpune obnove gradske rive, a grad se profilirao kao grad sporta, manifestacija i poduzetništva.

image

Dovršava se gradnja petog dječjeg vrtića

Velik se fokus stavlja i na kvalitetno i sigurno starenje - Poreč ima najjeftiniji gradski dom za starije u Istri, za što je samo ove godine izdvojio 1,143.650 eura, odnosno 500.000 eura više u odnosu na godinu prije samo kako teret povećanja troškova Doma ne bi osjetili korisnici i njihove obitelji. Dodatno, svim umirovljenicima sufinancira se dopunsko zdravstveno osiguranje, umirovljenicima s malim prihodima svakog mjeseca uplaćuje se dodatak na mirovinu, sudjeluje se u troškovima odvoza otpada, komunalne naknade. Sljedeći važan korak u ulaganju u kvalitetno starenje je proširenje gradskog Doma za starije i nemoćne osobe. Planiranom dogradnjom, čije je projektiranje dovršeno, predviđeno je proširenje kapaciteta doma, a porečki će dom prvi u Istri dobiti i tzv. obiteljske zajednice, u kojima je omogućen samostalniji oblik života za korisnike gdje imaju vlastite spavaonice, ali zajedničke dnevne boravke i kuhinje.

image

Gradonačelnik Loris Peršurić

Infrastruktura za turizam

Naravno, priča o Poreču ne može proći bez turizma i činjenice da je ovaj grad jedan od turističkih šampiona. Na Poreštini, odnosno, na potezu o Antenala do Limskog kanala, danas se ostvaruje gotovo 10 posto hrvatskog turizma. Da bi sve funkcioniralo kako treba, bilo je potrebno osigurati adekvatnu infrastrukturu koja može podnijeti vrhunce u špici sezone. Upravo zato prioritet za budućnost je održivi razvoj - zaštita područja kvalitetnim prostornim planiranjem. Velik se naglasak daje i na opremanje i uređenje poduzetničkih zona, u kojima se razvijaju djelatnosti koje nisu nužno vezane uz turizam.

“Mi ne bježimo od turizma, dapače, ali se trudimo razvijati i druge djelatnosti, a veliki interes za naše poduzetničke zone govori nam da je Poreč i dalje vrlo privlačna poduzetnička sredina, opremljena adekvatnom infrastrukturom te lokalnom zajednicom koja daje svoju podršku”, zaključuje Peršurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:17