U centru Zagreba

Pomoć djeci i roditeljima: ‘Polovica srednjoškolaca doživjela je neku vrstu online nasilja‘

Prošle godine je preko linije za pomoć ostvareno 473 kontakta što je povećanje od čak 300 posto u odnosu na godinu ranije

Bolji online

 A1/

Centar za sigurniji internet(CIS) je u suradnji s A1 Hrvatska otvorilo prvo savjetovalište u Zagrebu specijalizirano za pružanje stručne pomoći roditeljima i djeci koja su se suočila s negativnom stranom online svijeta. Riječ je o problemima sigurnosti na internetu, sextingu, pretjeranom korištenju tehnologije, cyberbullyingu, lažnim vijestima te ostalim rizicima s kojima se djeca i mladi mogu suočiti. CIS će u ovom novom prostoru u Gajevoj ulici, uređenom po mjeri mladih, pružati podršku svima kojima je potrebna svakim radnim danom od 8 do 16 sati. U slučaju hitnosti, stručnjaci su također dostupni na besplatan i anoniman broj 0800 606 606. Za savjetovanje je potrebno dogovoriti termin mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

- Prošle godine je preko linije za pomoć ostvareno 473 kontakta što je povećanje od čak 300 posto u odnosu na godinu ranije. Zbog toga želimo biti prisutniji, praktičniji i dostupniji - rekao Tomislav Ramnjak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji je otvaranje savjetovališta nazvao “krunom sedmogodišnje suradnje s A1”.

- Želimo da ovo bude rasadnik novih ideja i mjesto u kojem se djeca mogu družiti. Uz to, imamo i posebnu učionicu u kojoj svi zainteresirani stručni djelatnici, poput profesora, socijalnih radnika i psihologa, mogu dobiti nova korisna znanja - istaknuo je Ramnjak.

image

Tomislav Ramnjak i Helenca Pirnat Dragičević

A1/

Prije otvaranja savjetovališta u Zagrebu djelovali su samo u Osijeku, a nadaju se da če uskoro svoje djelovanje proširiti i na Split.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pohvalila je ovu inicijativu, ali i općenito rad Centra za sigurniji internet koji prati promjene koje se događaju. Istaknula je da je digitalno okruženje postalo naša svakodnevica pa se djeca rađaju kao “digitalni urođenici” što ima svoje prednosti, ali i opasnosti i zamke.

- Zaštita na internetu mora biti u fokusu kako mladima, tako i odraslima kao što su roditelji, učitelji, ali i tete u vrtiću jer se danas s digitalnim sadržajem djeca susreću sve ranije - naglasila je pravobraniteljica.

Osvrnula se i na rezultate istraživanja o mišljenjima i stavovima mladih koji su pokazali da je internet danas mladima jednako važan kao što je nekad bila televizija - 62 posto njih najčešće se informira preko društvenim mreža, polovica internet koristi od tri do pet sati dnevno, a 94 posto mladih je svakodnevno na društvenim mrežama.

Kako stručna pomoć ne bi bila dostupna samo mladim Zagrepčanima, CIS organizira i mobilne timove, a A1 pokreće novi izazov “Svako dijete je bitno gdje god se nalazilo”. Njime žele prikupiti 40 tisuća eura, odnosno onoliko koliko je godišnje potrebno za rad mobilnih timova.

- Važno nam je doći do manjih naselja i sela jer, iskustvo pokazuje, i tamo ima djece koja su žrtve digitalnog nasilja koji se nemaju se kome obratiti jer roditelji nisu toliko uključeni u njihov digitalni svijet - naglasio je voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramnjak.

Mobilni timovi obići će Hrvatsku, organizirati predavanja u školama, a kroz razgovor s nastavnicima i učenicima pokušati otkriti je li neko dijete žrtva online nasilja ili se nalazi u rizičnoj situaciji - kako bi im onda mogli pomoći.

image

Nika Pavičić i Marco Cuccurin

A1/

Uz novo savjetovalište i mobilne timove, predstavljen je još jedan novitet. A1 u suradnji s Mood Medijom pokreće Gen Z akademiju. U njoj će aktivno sudjelovati influenceri koji će u deset škola diljem Hrvatske klincima skrenuti pažnju na pitanje sigurnosti na internetu. Edukativna predavanja će trajati oko sat vremena, a nakon toga će se moći postavljati pitanja i dijeliti svoja prijašnja iskustva. Ambasadori projekata vezanih uz sigurnost mladih na internetu su influenceri Marco Cuccurin i Nika Pavičić koji su i sami prošli školu odgovornog influencanja.

- Za vrijeme edukacije sam čuo podatak da je 50 posto srednjoškolaca doživjelo elektroničko naselje. To je poražavajuće i treba nas motivirati da djelujemo. Zbog toga je važno što postoji CSI koji djeci daje priliku da dobiju pomoć, što mi nešto stariji nismo imali - prokomentirao je Cuccurin koji se i sam suočio s tom vrstom nasilja. Smatra da su mladi danas osvješteniji, ali je problem što se nasilje na internetu i dalje često jer su napadači anonimni.

Nika Pavičić je dodala kako je novi projekt u kojem će sudjelovati izvrstan način da se upoznaju s mladima, ne samo kroz društvene mreže, nego i uživo i tako čuju njihovu stranu priče.

Podijeljene su i LIKE nagrade kojima CSI odaje priznanje onima koji su se posebno istaknuli u promicanju odgovornog ponašanja u online svijetu. Tako je LAJK za odgovornost uručen zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, dok je LAJK za odgovorno izvještavanje dodijeljen kreatorici sadržaja Gloriji Peranić. LAJK za digitalno odgovornog roditelja primila je pjevačica Franka Batelić, a pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević uručen je LAJK za promicanje odgovornosti na internetu.

image

dobitnici Lajk nagrada

A1/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:32