ULOŽILI 250 MIL. EURA

Poljaci kupili još jedan trgovački lanac, sada imaju najveću mrežu u Hrvatskoj: ‘Tu nije kraj!‘

Studenac sada ima maloprodajnu mrežu s gotovo 750 prodavaonica, a trenutno ima više od 4000 zaposlenika


Michal Wojciech Senczuk

 Tom Dubravec/Cropix

Studenac, trgovački lanac u vlasništvu poljskog fonda, u utorak je objavio da je sklopio ugovor o kupoprodaji 100 posto udjela u društvu Pemo, trgovačkom lancu koji posluje na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon niza sličnih akvizicija na Jadranu i otvaranja novih prodavaonica u Zagrebu, Studenac je postao maloprodajni trgovački lanac s najvećom mrežom u Hrvatskoj, navode u priopćenju, u kojoj je sada gotovo 750 prodavaonica.

Poljski fond kojim upravlja društvo Enterprise Investors preuzeo je omiški Studenac od poduzetnika Josipa Milavića sredinom 2018. godine, kada je imao 380 prodavaonica. Odonda su Poljaci u naletu preuzimanja u maloprodaji duž jadranske obale - već iduće godine preuzeli su Istarske supermarkete, kao i zadarski lanac trgovina Sonik, a sredinom prošle godine biogradsku Bure Trgovinu. Također, lani su ušli u Zagreb, gdje su do sada otvorili devet manjih prodavaonica u užem i širem središtu grada. Rast mreže u glavnom gradu opisuju kao važan poslovni iskorak.

Sljedeća meta

Michał Kędzia, partner Enterprise Investorsa odgovoran za ulaganje fonda u Studenac, kaže da su do sada uložili više od 250 milijuna eura u sektor maloprodaje prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj te otvoreno poručuje da za njih "tu nije kraj". Koja im je sljedeća meta, ipak nije precizirao, a čini se očitim da žele postati nacionalni trgovački lanac, odnosno da ih ne zadovoljava pozicija glavnog maloprodajnog lanca na Jadranu. U studenom prošle godine, kada je obilježena 30. obljetnica rada Studenca, menadžment je objavio, kako je prenio i Jutarnji list, da im je cilj u idućem razdoblju povećati broj trgovina na više od 1000.

Studenac je 2020. godine imao ukupan prihod od 1,88 milijardi kuna, zabilježivši rast od gotovo 10 posto te dobit od 9,74 milijuna kuna, što je čak 69 posto manje od dobiti iz 2019. godine. Trenutno ima više od 4000 zaposlenika. Prema podacima AZTN-a, 2020. je Studenac bio sedmi trgovac u hrvatskoj maloprodaji po veličini prihoda. Ispred njega bio je Tommy, na šestome mjestu, a listu predvodi Konzum.

Bacili oko na Loniju

Michal Senczuk, predsjednik Uprave, u izjavi povodom preuzimanja lanca Pemo poručuje da Studenac, "unatoč svim izazovima, nastavlja ostvarivati svoje poslovne ciljeve, rasti i neprestano unapređivati poslovanje". Pemo je u pandemijskoj 2020. godini imao ukupan promet od 283 milijuna kuna (pad od 23 posto u odnosu na godinu prije), a poslovao je s dobiti od 23 milijuna kuna (pad od 40,8 posto u odnosu na 2019.). Pemo ima 38 prodavaonica i više od 300 zaposlenika.

Sredinom siječnja ove godine na tržištu se pojavila informacija o tome da je Studenac, u svojim pregovorima za širenje na kontinentu, bacio oko na kutinsku Loniju, no to tada nisu potvrdili ni iz jedne kompanije. Dragan Munjiza, direktor Lonia trgovine, kaže nam da on to ne može komentirati jer vodi operativno poslovanje te da o mogućoj prodaji odlučuje vlasnik. Lonia u središnjem i sjevernom dijelu Hrvatske ima oko 400 prodavaonica, a u 2020. je imala prihod od oko 500 milijuna kuna (pad od 19 posto u odnosu na 2019. godinu) i dobit od 15 milijuna kuna (rast od 15 posto) te je preuzela Podravsku trgovinu. U 2020. Lonia je bila na desetom mjestu top-liste trgovaca.

Enterprise Investors, društvo za upravljanje osnovano 1990. godine, upravlja s devet fondova s kapitalom koji premašuje 2,5 milijardi eura, a među njihovim ulaganjima su i Pan-Pek te Intersport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:41