ŠEST INTERKONEKTORA

Podmorski kabeli - rješenje za opskrbu strujom i niske cijene

Za interkonektor Maroko-UK dužine 4000 kilometara Xlinks First već je privukao interes ulagača.

Ilustrativna fotografija

 Xlinks First/

Nakon što je britanska kompanija Xlinks First krenula u investiciju izgradnje interkontinentalne podmorske prijenosne mreže za uvoz električne energije proizvedene iz solarnih elektrana i vjetroparkova u Maroku na tržište Ujedinjenog Kraljevstva (UK), portal Rechargenews skreće pozornost na još pet planova za gradnju interkontinentalnih ‘kablova‘ ili interkonektora kojima će se, kako ističu, ‘preoblikovati globalni energetski svijet‘.

- Interkonektori su vitalni za električne mreže kao što su autoceste za mreže cestovnog prometa i bit će ključni za zemlje koje provode dekarbonizaciju svojih energetskih sustava uz održavanje energetske sigurnosti. Oni mogu pomoći da projekti obnovljive energije budu jeftiniji. Vjetroelektrana ili solarni park može se izgraditi tamo gdje je najvjetrovitije ili najsunčanije, a ne na manje prikladnom mjestu gdje je potražnja za električnom energijom najveća - rekao je za Rechargenews Ben Hertz-Shargel, globalni voditelj mreže u energetskoj konzultantskoj tvrtki Wood Mackenzie. Sugovornik spomenutog portala napominje kako interkonektori omogućuju gradnju solara i vjetroelektrana u zemljama s jeftinom i bogatom zemljom, umjesto da ih se, zaključuje Hertz-Shargel, pokušava ugurati u gušće naseljena područja.

Uz spomenuti projekt povezivanja prijenosne mreže na relaciji Maroko-UK, portal kao istovrsne projekte budućnosti navodi i interkonektore Singapur-Australija (dužine 5100 kilometara), Europa-Sjeverna Amerika (3500 km), Azerbajdžan-EU (1200 km) i pravac Grčka-Egipat u dužini 1000 kilometara. Dodaje im i projekt energetskog povezivanja Saudijske Arabije i Indije koji još nije poprimio vidljivije obrise.

Danski primjer

Kad je u pitanju ‘kilometraža‘ zamišljenih interkonektora, Rechargenews napominje kako su se Danska i UK energetski već povezali kabelom za prijenos struje Viking Link dužine 764 kilometra koji je dijelom položen u podmorje. A kada se razmatra cijena investicija u interkonektore od značaja je podatak da je u Viking Link uloženo 2,2 milijarde dolara.

- Postoji kontinuirani rast u interkonektorima kako svijet donosi više obnovljivih izvora energije, a u Europi zemlje smanjuju svoju ovisnost o ruskom plinu nakon invazije na Ukrajinu. Ogromna količina fleksibilnosti koju interkonektori donose elektroenergetskim sustavima pomaže zemljama da se brže dekarboniziraju i postanu manje osjetljive na volatilnost cijena koju pokreću međunarodna tržišta plina - ocijenila je Rebecca Sedler, direktorica interkonektora u britanskoj kompaniji National Grid i, kako je predstavlja Rechargenews, jedan od idejnih tvoraca Viking Linka.

Za interkonektor Maroko-UK dužine 4000 kilometara Xlinks First već je privukao interes ulagača kao što su francuski energetski div TotalEnergies, britanska grupacija za obnovljive izvore energije Octopus Energy i američki proizvođač vjetroturbina GE Vernova. I u menadžmentu projekta, napominje spomenuti portal, jaka su imena poput bivših menadžera Shella. Rechargenews upozorava kako je trošak investicije već skočio s planiranih 25 milijardi eura na 30 milijardi dolara. Iz solara i vjetroparkova u Maroku ukupne snage 11,5 gigavata strujom bi se moglo opskrbljivati oko osam posto britanskih godišnjih potreba ili oko sedam milijuna kućanstava u UK-u. Kao rok za dovršetak projekta označena je 2030..

Iza projekta interkonektora Singapur-Australija stoje kompanija Sun Cable i australski multimilijarder Mike Cannon-Brokes.

- Singapur je možda savršen primjer zemlje koja vapi za interkonekcijama poput ove. Otprilike šest milijuna ljudi nagurano je u gradu-državi, gdje je zemljište apsolutna vrijednost, što otežava izgradnju obnovljivih izvora energije na kopnu – komentira Rechargenews.

Dok je interkonektor Singapur-Australija najduži, projekt povezivanja prijenosne mreže Europe i Sjeverne Amerike je najambiciozniji, ocjenjuje portal.

- Tri poduzetnika koji stoje iza projekta žele stvoriti interkonektor kapaciteta šest gigavata koji povezuje dva kontinenta. O načinu povezivanja tek treba biti donesena odluka, ali veza bi se vjerojatno odnosila na Newfoundland u Kanadi i UK te Irske. Veza je predviđena na oko 3500 kilometara, iako s obzirom na trenutne nesigurnosti, valja računati s marginom pogreške od oko 500 kilometara u oba smjera – navodi Rechargenews.

Grčka i Egipat

Na važnost interkonekcije između Azerbejdžana i Europe upozorila je, kako podsjeća portal, nedavno reizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Čelnica EK rekla je da bi kabel od 1200 km ispod Kaspijskog i Crnog mora mogao pomoći europskim državama koje to još nisu učinile da ‘okrenu leđa‘ ruskom plinu i zamijene ga zelenom energijom iz Azerbajdžana. Kao države koje bi primale ‘zelenu‘ električnu energiju iz Azerbajdžana Rechargenews navodi Gruziju, Rumunjsku i Mađarsku, uz opciju da dio energije preuzima i Ukrajina.

image

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen podržava gradnju interkonektora za prijenos struje Azerbajdžan-EU ispod Kaspijskog i Crnog mora.

Nicolas Tucat/Afp

Uz Maroko, Egipat je druga afrička država koja namjerava izvoziti struju proizvedenu iz solara i vjetroparkova u Europu. Iza projekta ‘Gregy‘, interkonektora koji bi povezivao prijenosne mreže Egipta i Grčke, stoje grčka Copelouzos Group i Infinity Power, zajednička kompanija Masdara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i egipatskog Infinityja.

Rechargenews ostavlja otvorenom opciju da dio interkonektora omogući transport struje u oba pravca, a ne samo iz zemalja proizvodnje u zemlje potrošnje. Struja bi, dodaje portal, mogla teći u oba smjera u različito doba dana, usklađujući vrhunac proizvodnje električne energije u jednoj vremenskoj zoni s vrhuncem potražnje za električnom energijom u drugoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:23