Rok do 24. srpnja

Počinje peti izbor za najbolje europske projekte

Izbor se provodi u nekoliko faza tijekom četiri mjeseca, a obuhvaća sve projekte koji su provedeni i/ili završeni u 2022. i 2023. godini, odnosno do 31. siječnja 2024.

Ilustrativna fotografija

 Jure Miskovic/Cropix

Počinje nova potraga za najuspješnijim europskim projektom u Hrvatskoj. Petu godinu zaredom Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, provodi izbor za najbolji europski projekt.

Naš je cilj povećati svijest građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava Europske unije i predstaviti brojne lokalne projekte koji su tako realizirani. Oni poboljšavaju životne uvjete lokalne zajednice i svakog građanina, ali i pospješuju gospodarski razvoj zemlje, pa nikada nije naodmet posebno istaknuti projekte koji su u tome bili najbolji.

Izbor se provodi u nekoliko faza tijekom četiri mjeseca, a obuhvaća sve projekte koji su provedeni i/ili završeni u 2022. i 2023. godini, odnosno do 31. siječnja 2024.

U prvom krugu natječaja, koji traje od 24. lipnja do 24. srpnja, objavljen je otvoreni poziv svim županijama i županijskim razvojnim agencijama na području Republike Hrvatske. Svaka od njih može nominirati više projekata koji su provedeni na njihovu području bez kotizacije.

Prijave se dostavljaju putem web obrazaca dostupnih ovdje. Uz informacije navedene u obrascu za prijavu, kandidati mogu učitati ili poslati poveznice na najviše pet dokumenata kako bi istaknuli i prikazali prednosti prijave. Sve upite potrebno je uputiti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Do kraja srpnja znat će jesu li se našli među finalistima.

Nakon što stignu sve prijave, ocjenjivački sud odabrat će najbolje projekte koji ulaze u finale izbora koje se održava od 1. do 21. kolovoza. Tijekom kolovoza i rujna u Jutarnjem listu bit će objavljene priče o svakom finalnom projektu, a na kraju će i publika moći glasati za onaj za koji smatra da zaslužuje titulu najboljeg.

Konačnu odluku o pobjedniku donosi žiri koji konsenzusom imenuje pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata s najuspješnijim projektima, i to u pet različitih kategorija: 1. Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama; 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; 3. Doprinos prekograničnoj suradnji; 4. Doprinos poduzetništvu; 5. Izbor projekta po glasanju građana. Proglašenje pobjednika i glavna dodjela nagrada za najbolje projekte EU bit će organizirana krajem rujna ili početkom listopada 2024. godine.

Prošle godine u finale je ušlo čak 39 projekata. U kategoriji Doprinos poduzetništvu najbolji je bio projekt "Crown of entrepreneurial ideas for success - CROWN" iz Sisačko-moslavačke županije. Za doprinos znanosti i inovacijama nagrađen je projekt "GREEN ECONOMY and CO2" iz Dubrovačko-neretvanske županije. U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjedu je odnio projekt Primorsko-goranske županije "Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije - II. faza". U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobijedio je projekt "Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe - ZAJEDNO SMO JAČI" iz Osječko-baranjske županije. Najviše glasova publike dobio je projekt "Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ", koji se proveo u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prijave se dostavljaju putem web obrazaca dostupnih OVDJE.

PRAVILA NAGRADNOG NATJEČAJA pod nazivom “Izbor za najbolji EU projekt 2024“

1. Predmet Pravila

1.1. HANZA MEDIA d.o.o. organizira nagradni natječaj pod nazivom ”Izbor za najbolji EU projekt 2024” (u daljnjem tekstu: Nagradni natječaj), te ovim pravilima uređuje način i uvjete sudjelovanja u nagradnom natječaju, rokove za ostvarivanje prava na nagradu i druga pitanja važna za priređivanje nagradnog natječaja i sudjelovanja u istom. Svrha priređivanja nagradnog natječaja je povećanje razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanju brojnih uspješnih projekata Europske unije financiranih od strane Europske komisije, Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, Norveškog financijskog mehanizma kao i iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (kandidati mogu učitati ili poslati poveznice na najviše pet dokumenata kako bi istaknuli i prikazali prednost prijave.

2.4. Razdoblje podnošenja prijava na natječaj je od 24.06.2024. godine do 24.7.2024. godine. U konkurenciji za osvajanje nagrade sudjeluju svi prijavljeni koji su potpuno i ispravno ispunili prijavnicu i prijavili projekt do 24.7.2024. godine u 23:59 sati.

2.5. Odabir pobjednika provest će žiri sastavljen od 7 predstavnika: dva Hanza Media d.o.o., dva predstavnika Hrvatske zajednice županija, predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, predstavnika portala Župan.hr i predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Između dostavljenih projekata, žiri će prema kriterijima ocjenjivanja, izabrati finaliste, koji ulaze u drugi krug. Drugi krug izbora provodi se u razdoblju od 1.8.2024. godine do 21.8.2024. godine. Tijekom kolovoza i rujna objavljuju se priče o izabranim finalnim projektima te se paralelno s time održava glasovanje publike u periodu u trajanju od 10 do 14 dana.

U drugom krugu žiri će od svih finalista izabrati pobjednike (prva tri mjesta) u pet kategorija:

- Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama

- Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

- Doprinos prekograničnoj suradnji

- Doprinos poduzetništvu

- Izbor projekta po glasanju građana

Stručni žiri dostavljene projekte ocjenjivati će ocjenama od 1 do 5 prema sljedećim utvrđenim kriterijima: a) utjecaj na život lokalnog stanovništva, b) utjecaj na život hrvatskih građana u cjelini, c) stupanj inovativnosti projektne ideje, d) održivost projekta, e) utjecaj na razvoj novih proizvoda i usluga.

Stručni žiri će ocijeniti sve finalne projekte najkasnije do 12. rujna 2024. godine.

Odluka žirija je konačna.

2.6. Dobitnici nagrada po izboru žirija bit će objavljeni početkom listopada 2024. godine.

2.7. Nagradni fond čine plakete za prvo, drugo ili treće mjesto u svakoj od kategorija.

2.8. Prijave na natječaj koje pristignu bez podataka o sudionicima nagradnog natječaja smatrat će se nevažećim.

2.9. Dobitnici nagrada pristaju na objavu članka o osvojenim nagradama te objavu fotografija i njihovih osobnih podataka u tiskanim i digitalnim izdanjima Hanza Medije te društvenim mrežama Hanza Medije.

3. Preuzimanje nagrade

3.1. Dobitnik nagrade koji je ispunio uvjete iz navedenih Pravila bit će obaviješten pisanim putem o osvajanju nagrade. Pisana obavijest bit će dostavljena na e-mail adresu s koje je poslana prijava za nagradni natječaj, a koja je zabilježena u sustavu Priređivača.

3.2. Dobitnik preuzima nagradu na lokaciji koju odredi Priređivač, a koji će se održati početkom listopada 2024. godine. Dobitnik je obavezan prisustvovati navedenom događaju. Ukoliko dobitnik nije u mogućnosti prisustvovati navedenom Događaju, potrebno je poslati izaslanika koji će umjesto njega preuzeti nagradu. Dobitnik je dužan pisanim putem obavijestiti Priređivača o nemogućnosti dolaska i preuzimanja nagrade, sukladno tome također i dostaviti ime osobe ovlaštene za preuzimanje nagrade u njegovo ime. Ukoliko Dobitnik nije u mogućnosti prisustvovati navedenom Događaju te ne pošalje izaslanika, Dobitnik je dužan preuzeti nagradu u roku od 8 dana od dana organiziranog Događaja. Ne preuzme li dobitnik svoju nagradu niti u dodatnom roku od 8 dana od dana organiziranog događaja, gubi na nju pravo.

3.3. Dobitnik daje suglasnost za fotografiranje te pristaje da se njegovo ime, prezime i fotografije objavljuju u izdanjima Hanza Medije i portala Župan.hr. Dobitnik preuzima nagradu koja je navedena u ovim Pravilima.

4. Pravo Priređivača na objavljivanje podataka o dobitnicima

4.1. Podatke iz točke 2.3. Pravila nagradnog natječaja Priređivač prikuplja u svrhu provođenja nagradnog natječaja i radi brže i efikasnije komunikacije sa sudionikom nagradnog natječaja.

4.2. Sudjelovanjem u nagradnom natječaju sudionici/dobitnici nagrada pristaju na objavu svojih osobnih podataka i ovlašćuju Priređivača za korištenje njihovih osobnih podataka i fotografija, bez prava na bilo kakvu naknadu, tako i u objavi reportaža ili sličnih materijala vezanih uz Nagradni natječaj.

4.4. Priređivač se obvezuje kako će osobnim podacima koje sudionik učini dostupnima u svrhu ovog Nagradnog natječaja, postupati u skladu s odredbama relevantnih propisa koji uređuju zaštitu osobnih podataka.

U skladu s time, Priređivač koristi fizičku, elektroničku i administrativnu zaštitu koja osobne podatke Sudionika štiti od gubitka, zloupotrebe i neovlaštenog pristupa, otkrivanja, izmjena i uništavanja. Pri obradi osobnih podataka, Priređivač i s njime povezana društva djeluju u skladu s propisanim politikama i procedurama koje se odnose na zaštitu osobnih podataka. Radi osiguranja poštene i transparentne obrade Priređivač obavještava sudionika o sljedećem:

- Voditelj obrade osobnih podataka, u smislu Opće uredbe o zaštiti podataka je HANZA MEDIA d.o.o., Zagreb, Koranska 2;

- Sudionik može u svakom trenutku, a u svezi obrade svojih podataka, kontaktirati Službenika za zaštitu osobnih podataka na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.;

- U svrhu provođenja Nagradnog natječaja, Priređivač će pristup osobnim podacima odobriti onim primateljima kojima je to potrebno radi obavljanja poslova u okviru zakonom utvrđene djelatnosti primatelja.

- Priređivač će osobne podatke Sudionika čuvati tijekom trajanja Nagradnog natječaja, te sukladno tome i po završetku natječaja, sve do opoziva Sudionika;

- Sudionik ima pravo u svakom trenutku zatražiti pristup, odnosno potvrdu o tome obrađuju li se osobni podaci koji se odnose na njega te mu je Priređivač u razumnom roku i bez nepotrebnog odgađanja dužan pružiti sve relevantne informacije koje se odnose na obradu njegovih podataka;

- Sudionik ima pravo u svakom trenutku ishoditi ispravak netočnih osobnih podataka, kao i dopunu nepotpunih osobnih podataka koji se odnose na njega te pravo na prigovor nadležnom Nadzornom tijelu.

4.5. Priređivač zadržava pravo obrađivati osobne podatke Sudionika za potrebe izravnog marketinga svih izdanja Hanza Medije d.o.o. i s njome povezanih društava.

4.6. Sudionik u svakom trenutku ima pravo uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koji se odnose na njega za potrebe izravnog marketinga. Prigovor može dostaviti na adresu: Zagreb, Koranska 2 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Po prijemu takvog prigovora Priređivač se obvezuje zaustaviti daljnju obradu osobnih podataka Sudionika koji se odnose na njega, a u svrhu izravnog marketinga. Prigovor na obradu osobnih podataka u marketinške svrhe ni na koji način ne utječe na sudjelovanje Sudionika u nagradnom natječaju.

5. Troškovi

5.1. Priređivač nagradnog natječaja snosi troškove nabave i čuvanja nagrade do trenutka predaje dobitniku, uključujući porez za područje Republike Hrvatske, a dobitnik snosi troškove preuzimanja, ukoliko su potrebni.

5.2. U trenutku preuzimanja nagrade, odnosno potpisa potvrde o preuzimanju nagrade ili pak istekom dodatnog roka za preuzimanje nagrade prestaju sve obveze i odgovornosti Priređivača prema dobitniku.

6. Posebne situacije

6.1. Priređivač može obustaviti provođenje nagradnog natječaja i prekinuti ga ukoliko za to postoje razlozi tzv. više sile, za koje u trenutku organiziranja nagradnog natječaja Priređivač nije znao niti je mogao znati, te također koji sprječavaju daljnji tijek natječaja u skladu s Pravilima.

7. Rješavanje sporova

7.1. Sudjelovanjem u Nagradnom natječaju svaki sudionik prihvaća prava i obveze iz ovih Pravila.

7.2. Za sporove koji ne budu riješeni mirnim putem nadležan je Općinski građanski sud u Zagrebu.

8. Stupanje na snagu

8.1. Ova Pravila stupaju na snagu s danom objave na portalu www.jutarnji.hr dana 24.06.2024. godine.

8.2. Sudjelovanjem u nagradnom natječaju svaki sudionik prihvaća sva prava i obveze utvrđene ovim Pravilima.

HANZA MEDIA d.o.o.

Zorica Vitez Sever, članica uprave

Igor Cenić, član uprave

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 10:18