Vrgoračke jagode

‘Počela je berba, iako se očekuje manji urod. Cijena ostaje ista‘

Kako bi se spriječila zloporaba imena, ove godine su posude i sva ambalaža u kojima se plasiraju Vrgoračke jagode označene zaštićenim logom i imenom
 Vojko Basic/Cropix

Ovih je dana na vrgoračkom području u nekoliko plastenika simbolično započela berba prvih Vrgoračkih jagoda. Prema riječima Slobodana Dropulića, predsjednika Udruge Vrgoračke jagode, značajniji plasman, ovisno o vremenskim uvjetima, očekuje se naredni vikend, kada će sazreti značajna količina jagoda. Što se tiče otkupne cijene, Dropulić kaže da je ona manje važna te kako je cijena na početku sezone već deset godina ista, i iznosi 25 kuna za kilogram. Puno važnijim smatra podizanje prinosa i smanjenje ovisnosti o vremenskim prilikama, na čemu uzgajivači rade posljednjih nekoliko godina.

Manji urod

- Već smo došli do toga da se oko 80 posto površina uzgoja jagoda odvija u tunelima, odnosno u zaštićenim i kontroliranim uvjetima. Napravili smo veliki i kvalitetan iskorak, tako da možemo kontrolirati uzgoj, biti manje ovisni o vremenskim prilikama te povećati prinose. U takvoj situaciji cijena je manje važna. Kada imate nizak urod, onda vas niti visoka cijena neće izvući - pojašnjava Dropulić.

Prema dosadašnjim procjenama stručnjaka i članova Udruge, na Vrgoračkom području zasadi se otprilike 1,2 milijuna sadnica jagoda, a urod se, ovisno o vremenskim prilikama, kreće od 600.000 do 800.000 kilograma. Na Vrgoračkom području je oko 110 registriranih uzgajivača jagoda, od kojih je većina učlanjena u Udrugu Vrgoračke jagode.

Slobodan Dropulić kaže da nema točne procjene koliko je ove godine posađeno jagoda u tom području, ali napominje kako se zbog šteta koje su uzgajivači pretrpjeli zbog poplava u Kokorićima procjenjuje da je zasađeno oko milijun sadnica te da se ove godine očekuje manji urod, oko 700.000 kilograma Vrgoračkih jagoda.

- Dosta uzgajivača investiralo je u plasteničke konstrukcije i opremu, što je svakako značajan iskorak. Nešto zahvaljujući Mjerama iz Programa ruralnog razvoja, a nešto vlastitim kapitalom. Najvažnije da se unapređuje proizvodni proces. U nabavci sadnica pomažu i daju poticaje Grad Vrgorac i Splitsko-dalmatinska županija - pojasnio je.

Zaštita imena

Kako bi se spriječila zloporaba imena Vrgoračkih jagoda, ove godine su posude i sva ambalaža u kojima se plasiraju njihove jagode označene zaštićenim logom i imenom. Prema Dropulićevim riječima, plasman i prodaja uglavnom se odvijaju na tržnicama i sličnim prodajnim mjestima, jer za ulazak u velike trgovačke lance još uvijek ne proizvode dovoljno.

- Direktnom prodajom postižemo veću cijenu - ističe Dropulić, koji procjenjuje da ove godine ne bi trebalo biti problema s osiguranjem dostatnog broja berača jagoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:25