povrtlarska proizvodnja

Počela berba rajčica u Belju, ubrano već 150 tona

Domaće rajčice su, za razliku od uvoznih, ukusne i sočne i na tržište dolaze kroz kratke lance opskrbe čime zadržavaju svoju kvalitetu i nutritivne vrijednosti

Početkom travnja svake godine kreće prva berba rajčica u stakleniku u Mitrovcu pa su prve zrele rajčice iz Belja već stigle na tržište. U stakleniku veličine 4,5 hektara, rajčica je zasađena u siječnju i brat će se do kraja studenog. O tri vrste rajčica, koje se uzgajaju u stakleniku, brine se 49 radnika koji ih beru u punoj zrelosti. Zbog kvalitete plodova i distribucije na prodajna mjesta, rajčica se bere minimalno četiri dana u tjednu i odmah nakon berbe slijedi otprema.

„Do sada smo ubrali više od 150 tona domaćih rajčica koje su odmah nakon berbe otpremljene u trgovačke centre. Svaka naša biljka godišnje da oko 20 kilograma zrelih plodova, ali traži puno brige i sunca pa je zato lokacija u Mitrovcu posebno pogodna za uzgoj rajčice“, ističe Robert Marković, direktor staklenika Mitrovac.

Ove sezone Belje u ponudi ima dva tipa domaćih rajčica koje su dostupne diljem Hrvatske u prepoznatljivim pakiranjima Belja te mini rajčicu u pojedinačnom pakiranju od 250 grama koje će za sada biti dostupno na lokalnom tržištu i u trgovinama Belja, u Osijeku i Belom Manastiru.

„Proizvodnja u staklenicima jedini je način cjelogodišnje proizvodnje povrća kojom se zadovoljavaju potrebe domaćeg stanovništva. Mi, u stakleniku Belja, godišnje proizvedemo 2.800 tona rajčica koje se plasiraju na hrvatsko tržište. U uzgoju rajčica primjenjuje se isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za oplodnju biljaka su zaduženi bumbari. Svake godine prilikom odabira sortimenta posebno pazimo na sočnost i okus domaće rajčice Belje. Staklenik zimi zagrijavamo toplinskom energijom koju proizvodi bioplinska elektrana pa je cijeli poljoprivredni kompleks Mitrovac međusobno povezan i osim staklenika i bioplinske elektrane, obuhvaća i farmu s 4.000 mliječnih krava “ istaknuo je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus.

Cjelokupna povrtlarska proizvodnja u Hrvatskoj, pa tako i proizvodnja rajčice, ne zadovoljava domaće potrebe, oko 30 posto rajčica na tržište dolazi iz uvoza. Domaće rajčice su, za razliku od uvoznih, ukusne i sočne i na tržište dolaze kroz kratke lance opskrbe čime zadržavaju svoju kvalitetu i nutritivne vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 00:23