Zakazana glavna skupština dioničara

PBZ osigurao potrebne dozvole i povlači dionice s burze

Od onih koji glasuju protiv odluke o povlačenju PBZ će otkupiti dionice po prosječnoj cijeni na uređenom tržištu u posljednja tri mjeseca, i to prije objave poziva za skupštinu
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a
 Boris Kovacev/Cropix

Na glavnoj skupštini PBZ-a zakazanoj za 26. travnja dioničari će, među ostalim, odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze i zadržavanju lanjske dobiti od oko 817 milijuna kuna. Od svih dioničara koji glasuju protiv odluke o povlačenju dionica s burze, PBZ se obvezuje otkupiti dionice uz pravičnu naknadu, a to je prosječna cijena dionice, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u posljednja tri mjeseca, prije dana objave poziva za glavnu skupštinu. O povlačenju dionica s burze trebalo se odlučivati još na izvanrednoj skupštini 29. prosinca, ali PBZ ju je na kraju opozvao, nakon preporuke HNB-a i nezadovoljstva koje su izrazili pojedini mali dioničari. No, banka je u međuvremenu ishodila sva potrebna odobrenja za otkup vlastitih dionica.

Nezadovoljnim dioničarima bilo je sporno to što je PBZ naveo da će skupštinu sazvati "nakon ispunjenja svih prethodnih zahtjeva", a u objavi je ujedno naveo da je "nadležnim tijelima podnio zahtjev za odobrenje stjecanja vlastitih dionica i postupak je u tijeku". To se protumačilo kao želja banke da "presiječe" rast cijene.

K tome, prema odluci ECB-a, banke nisu mogle isplaćivati dividendu niti otkupljivati dionice do kraja prošle godine, a ograničenje je produljeno do rujna 2021., pa je odluka PBZ-a morala proći proces konzultacija HNB-a i ECB-a.

Troškovi uvrštenja

Od početka studenog cijena dionice PBZ-a snažno je oscilirala, sa 750 kuna dosegnula je rekordnih 935 kuna, a s padom od gotovo 7 posto jučer je završila na 825 kuna. Na skupštini će se odlučivati o povlačenju svih 19,074.769 dionica uvrštenih na burzi. U vlasništvu talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo je 97,5 posto i njezina nezainteresiranost za burzu smatra se razumljivom. Kao osnovni razlozi za povlačenje dionica s burze u pozivu za skupštinu navode se "značajni troškovi koji proizlaze iz održavanja uvrštenja te optimizacija poslovnih aktivnosti banke". Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:11