POČINJE NOVO DOBA

Panika zbog novih čudotvornih tableta za mršavljenje: ‘Zovu me direktori. Stižu velike promjene, oni nas se boje‘

Procjenjuje da bi tržište mršavljenja do 2030. moglo vrijediti 80 milijardi dolara

 Emmanuel Macron u posjeti laboratoriju Novo Nordiska

 Stephane Lemouton/Bestimage/Profimedia

Proizvođači najrazličitijih mogućih proizvoda, od grickalica do implantata za koljena, navodno traže savjete danske tvrtke Novo Nordisk koja stoji iza, prema svemu sudeći, izuzetno potentnih tableta za suzbijanje apetita, odnosno brzo mršavljenje.

- Zvalo me nekoliko izvršnih direktora prehrambenih kompanija. Zanimalo ih je kako lijekovi djeluju i kada će se naći na tržištu. Oni nas se boje - rekao je glavni izvršni direktor Novo Nordiska Lars Fruergaard Jorgensen. Imena tvrtki s čijim je direktorima komunicirao ipak nije otkrio, prenosi Bloomberg.

Jorgensen je ukazao na uspjeh kliničkog ispitivanja lijeka Wegovyja na bolestima povezanima s prekomjernom težinom poput zatajenja bubrega i artritisa koljena. Nadalje, Jorgensen je podsjetio i na istraživanje Wall Streeta koja pokazuju kako i male promjene u ponašanju potrošača mogu imati velike financijske implikacije na tržište, odnosno velike korporacije.

- Nova klasa lijekova poznatih kao GLP-1, koji se propisuju za dijabetes, uzrokuju gubitak težine na razinama koje su prije bile moguće samo kirurškim zahvatom - tvrdi Jorgensen.

Novonastala situacija na tržištu mogla bi značajno utjecati na najrazličitije sektore, od trgovačkih lanaca pa sve do proizvođača brze hrane. Na koji način, još nitko nije siguran. Upravo je to razlog zašto velike korporacije kontaktiraju Jorgensena, u nadi da će doći do nekih odgovora.

U francuskoj tvrtki Danone, koja proizvodi globalno popularne jogurte i mliječne proizvode, vjeruju kako će im lijekovi GLP-1 potaknuti rast prodaje.

- Ljudi koji uzimaju lijekove poput Ozempica i Wegovyja tražit će proizvode s visokim udjelom proteina i niskim udjelom masti. Baš takve mi nudimo - smatra glavni financijski direktor Danonea Juergen Esser.

Iz Nestléa poručuju kako od listopada prošle godine rade na proizvodima dizajniranim da budu dodatak novoj klasi lijekova za mršavljenje.

image

Emmanuel Macron u posjeti laboratoriju Novo Nordiska

Stephane Lemouton/Bestimage/Profimedia

Većina korporacija ipak pomalo uplašeno čeka i iz prikrajka promatra kako će se situacija rasplesti.

- Još je previše nepoznanica povezanih s usvajanjem novih lijekova za mršavljenje. Nemamo dovoljno spoznaja o utjecaju njihove potrošnje na to kako konzumenti kupuju hranu i ima li uopće neke povezanosti - izjavila je Michele Buck, izvršna direktorica tvrtke Hershey Co., koja proizvodi slavne čokolade.

Problem za Novo Nordisk je prevelika potražnja, odnosno nedostatak proizvodnih kapaciteta, što je potvrdio i sam izvršni direktor Jorgensen. Zato je najavio nove akvizicije - tri tvornice Catalent Inc., vrijedne 11 milijardi dolara, koje bi, prema njegovim riječima, trebale biti ključne za povećanje proizvodnje. Dodao je i kako će uskoro uvesti vlastite procese kontrole kvalitete u tvornicama.Jorgensen je dodao i kako će njihove tablete protiv pretilosti učiniti lako dostupnima ne samo "bogatim ljudima nego svima kojima su potrebne".

Na tržištu je od prosinca dostupan još jedan lijek za brzo mršavljenje, Zepbound, iza kojeg stoji tvrtka Eli Lilly & Co., a već je na listi najprodavanijih lijekova u povijesti. Bloomberg Intelligence procjenjuje da bi tržište mršavljenja do 2030. moglo biti vrijedno 80 milijardi dolara.

image

Novo Nordisk, ilustracija

Jonathan Raa/Zuma Press/Profimedia/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 20:31