Kibernetički napad?

Pala Zagrebačka burza. Sumnja se na hakere, Nijemci demantiraju

Glasnogovornik njemačke burze je za Reuters izjavio kako nije u pitanju hakerski napad
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

Na Zagrebačkoj burzi danas je prekinuto trgovanje. Objavljena je obavijest da su u pitanju poteškoće „na strani pružatelja usluga trgovinskog sustava Xetra T7“. Taj sustav Zagrebačka burza koristi već dvije godine.

U pitanju je trgovinski sustav njemačke burze, a koriste ga i burze u Beču, Pragu, Ljubljani, Budimpešti i Sofiji, pa je trgovanje na toj platformi obustavljeno i na tim tržištima.

Kako su objavili neki portali, poput breakingthenews. net, moguće je da je u pitanju kibernetički napad. Šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić o tome nema saznanja. Službena informacija iz Frankfurta je da se intenzivno radi na izoliranju i rješavanju problema.

Deutsche Boerse još istražuje što je uzrok tehničkim problemima zbog kojih je trgovanje prekinuto u 9.26 sati jutros, ali za Reuters kažu kako nije u pitanju hakerski napad. Njemačkim se dionicama u međuvremenu trguje preko TradeGate.

Obavijest Zagrebačke burze: Trgovina se nastavlja, a sve transakcije prije 14 sati poništavaju

Trgovina se nastavlja dana 14.4.2020. u 14.15 sati, od 14.15 do 14.45 sati u modalitetu predotvaranja, a nakon čega počinje kontinuirana trgovina. Burza je donijela odluku kojom se poništavaju se sve transakcije sklopljene na uređenom tržištu i Progress tržištu kojim upravlja Zagrebačka burza d.d. dana 14. travnja 2020. godine do 14:00:00 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:08