Green Destinations

Ovo je najveća županija u Hrvatskoj sa zelenim certifikatom

Radi se o najvišem standardu održivosti za destinacije u Hrvatskoj, koji je Zagrebačkoj županiji uručen na sajmu turizma ITB Berlin.

Ivana Alilović i Katarina Miličević

Čak 84 kriterija trebala je ispuniti Zagrebačka županija kako bi dobila brončani certifikat za održivi razvoj Green Destinations, postavši tako najveća certificirana županija u Hrvatskoj koja nosi navedenu oznaku. Radi se o najvišem standardu održivosti za destinacije u Hrvatskoj, koji je Zagrebačkoj županiji uručen na sajmu turizma u Berlinu ITB Berlin početkom ožujka, a ovaj zahtjevni projekt u petak je predstavila Turistička zajednica Zagrebačke županije u partnerstvu s tvrtkom Tourism Lab. Prezentacija je održana na obroncima Plješivice u restoranu Korak, jedinom u Hrvatskoj koji uz jednu Michelinovu zvjezdicu nosi i njihovu zelenu zvjezdicu.

"Ovo je za nas bio izuzetno zahtjevan proces koji je trajao gotovo godinu i po, s kriterijima koje je bilo izazovno ispuniti, i gdje nam je trebalo puno istraživanja i komunikacije unutar županije. Primjerice, trebali smo dokazati detalje o svjetlosnom zagađenju, pa recimo o potrošnji vode u okolnostima u kojima u mnogim ruralnim dijelovima županije nema ni vodovoda. Osim angažmana Tourism Laba, sve to ne bismo mogli postići bez financijskih partnera kao što je Hrvatska turistička zajednica kroz fond za potporu slabije razvijenim turističkim područjima."

- Strateški smo predani održivom turizmu. Kroz ovaj certifikat, Zagrebačka županija postaje sinonim za odgovoran turizam i brigu za okoliš. Vidim ovaj certifikat kao poticaj za daljnje inovacije i razvoj. Naša županija već sada bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja, a s ovim certifikatom želimo pokazati da je održivi turizam ne samo moguć već i ključan za našu budućnost - izjavila je Ivana Alilović, direktorica TZ-a Zagrebačke županije.

Certifikat Green Destinations predstavlja značajan korak ka potpuno utemeljenoj i neovisno verificiranoj certifikaciji održivosti u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC). Ovaj certifikat priznaje napore destinacije za očuvanjem atraktivnosti turizma u budućnosti, ne samo kroz aspekte poput prirodne baštine nego i kroz politike i planove upravljanja. Alilović je istaknula kako je certifikat rezultat višegodišnjeg rada, ali i obaveza za sve buduće projekte.

Katarina Miličević, direktorica Tourism Laba, pojasnila je kako je posao za Zagrebačku županiju ovime tek započeo.

"Uz ova 84 kriterija nositelj certifikata dobio je i niz komentara u kojima se navodi što treba popraviti i unaprijediti u sljedeće dvije godine, koliko traje certifikat, kako bi se on obnovio ili čak ostvario napredak. To je kontinuiran proces koji zahtijeva uključivanje lokalnih poduzetnika i društva", kaže Miličević.

U samoj Županiji za zelene certifikate se prijavilo i deset ugostiteljskih i hotelskih objekata koji su trebali ispuniti ukupno 15 kriterija. Prvi koji ga je uspio dobiti je hotel Princess iz Jastrebarskog. Uskoro certifikate očekuju i restoran Korak, Muzej u Ivaniću, restoran Cantilli, kavana Livadić i Samoborska klet iz Samobora, hotel Garden Hill i restoran Monami iz Velike Gorice, Trajbar iz Zaprešića te Kamp Zagreb na Rakitju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:38