predzadnja dionica

Otvorena dionica Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava: ‘Ovo je krupan tjedan za prometnu infrastrukturu‘

Puštena dionica zajedno s odmorištem Rebri vrijedi 550 milijuna kuna
Andrej Plenković
 Matija Djanjesic/Cropix

Dionica Istarskog ipsilona na dijelu od Cerovlja do Lupoglava odnosno dodatnih 13 kilometara punog profila Istarskog ipsilona do tunela Učka, otvorena je u ponedjeljak.

"Ovaj projekt znači gospodarski, društveni, ekonomski i turistički krvotok Istre. Razvoj u svakom pogledu. Istra je u pogledu turizma gotovo 90 posto autodestinacija i integracije Istarske županije u cijelu mrežu autocesta u državi, a time i europske koridore, znači zaključenje projekta koji se gradio desetljećima i koji je kroz javno-privatno partnerstvo s Bina-Istrom dobio kvalitetnu dimenziju", rekao je premijer Andrej Plenković koji je nazočio otvaranju.

To je predzadnja dionica Istarskog ipsilona prema tunelu Učka, a premijer je izrazio zadovoljstvo što će i preostala dionica uskoro biti dovršena i puštena u promet.

"Ostaje 1,5 milijardi kuna vrijedan projekt druge cijevi Učka i projektna dokumentacija za rješavanje ceste do Matulja u Primorsko goranskoj županiji. Na taj način kompletirat ćemo priču", istaknuo je Plenković.

Naime, krajem 2018. godine nastavljena je izgradnja punog profila Istarskog ipsilona na dionici Pazin-tunel Učka, a danas puštena dionica u dužini od 13 kilometara dio je Faze 2B1 Istarskog ipsilona koja obuhvaća izgradnju drugog kolnika autoceste od čvora Rogovići do čvora Vranja u dužini od 28 kilometara. Puštena dionica zajedno s odmorištem Rebri vrijedi 550 milijuna kuna.

Premijer je još jednom naglasio kako je najbitnije sačuvati dobru epidemiološku situaciju zbog tijeka turističke sezone.

"Drago mi je da Istra bilježi izvrsne rezultate, a ovaj projekt će to dodatno osnažiti. Hrvatska država će do 2027. godine uložiti čak 45 milijardi kuna, od čega 22 milijarde kuna u modernizaciju željeznica, 15 milijardi u ceste, tri milijarde u luke i pet milijardi za ostale investicije. Ovo je krupan tjedan za prometnu infrastrukturu i fascinantno je da se u istom tjednu dovršava Istarski ipsilon i da se spaja konstrukcija Pelješkog mosta. To nije formalno otvaranje mosta, već spajanje. Vjerujem da će već pred ljetnu sezonu 2022. biti otvoren i taj most s pristupnim cestama", najavio je premijer Plenković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zadovoljan je što se cijeli projekt uspio realizirati u pet godina.

"Još predstoji otvaranje tri kilometra na dionici Lupoglav-Vranja. Ukupna vrijednost je 160 milijuna eura. To smo smo sve uspjeli u pet godina. To je uspjeh svih nas", rekao je ministar prometa. Najavio je nastavak gradnje ceste do Matulja uz nadu, kako je rekao "da će najkasnije do 2025. i taj dio biti zgotovljen" te je ujedno podsjetio kako se trenutno u prometnu infrastrukturu ulaže više od 25 milijardi kuna.

Generalni direktor Bina-Istre Dario Silić kazao je kako je na gradnju ove dionice u trajanju od 2 godine i 8 mjeseci bilo angažirano oko tisuću radnika te gotovo stotinjak strojeva što je, kako je rekao "doprinijelo da mladi ostanu i rade u Hrvatskoj i pomoglo građevinskom sektoru u državi budući da su više od 90 posto radova izvodile hrvatske građevinske kompanije". Istaknuo je da će ova dionica osim sigurnosti doprinijeti i povećanju prihoda od turizma budući da više od 90 posto turista, odnosno preko pet milijuna turista, u Istru dolazi autom koristeći Istarski ipsilon.

Istarski ipsilon prvi je projekt gradnje cestovne infrastrukture prema modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj u koji je od početka projekta uloženo 800 milijuna eura. Predstavlja žilu kucavicu istarskog poluotoka kojom godišnje prometuje više od deset milijuna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:13