NEOČEKIVANI POTEZ

Ostavka predsjednika Svjetske banke godinu dana prije isteka mandata: Biden odlučuje tko će doći na njegovo mjesto

Nije naveo razlog ranijeg odlaska s dužnosti

David Malpass

 Jim Watson/Afp

Predsjednik Svjetske banke David Malpass planira odstupiti 30. lipnja iduće godine, godinu dana prije isteka mandata. Na petogodišnje razdoblje na tu dužnost imenovao ga je bivši američki predsjednik Donald Trump 2019. godine.

"Bila je velika čast i privilegij služiti kao predsjednik vodeće svjetske razvojne institucije", rekao je Malpass u izjavi objavljenoj na službenoj stranici Svjetske banke. Budući da se zemlje u razvoju suočavaju s krizama bez presedana, izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je Banka odgovorila: brzo, opsežno inovativno i s utjecajem. U svojoj izjavi ne navodi razlog ranijeg odlaska s dužnosti, ali u njoj stoji kako je nakon ostvarenog napretka i dosta razmišljanja, odlučio "krenuti u nove izazove" i da je ovo prilika za glatku tranziciju vodstva u grupaciji Svjetske banke.

Tijekom Malpassova mandata, organizacija navodi kako je odgovorila na brojne krize, uključujući globalnu pandemiju i rusku agresiju na Ukrajinu te da je više nego udvostručila financiranje klimatskih promjena zemljama u razvoju, dosegnuvši rekordnih 32 milijarde dolara prošle godine. Istodobno, ističe, Malpass ostavlja organizaciju sa solidnim financijama i prikupljanjem sredstava kako bi podržala svoj kreditni rejting AAA.

Američka ministrica financija Janet Yellen u srijedu je zahvalila Malpassu na njegovoj službi, rekavši u priopćenju: "Svijet je imao koristi od njegove snažne potpore Ukrajini suočene s ruskom ilegalnom i ničim izazvanom invazijom, značajnog rada na pružanju pomoći afganistanskom narodu i predanosti pomoći zemljama s niskim dohotkom u postizanju održivosti duga smanjenjem zaduženosti." Kada je riječ o sjedećem predsjedniku banke, dodala je kako se SAD raduje "transparentnoj i brzoj nominaciji temeljenoj na zaslugama".

U skladu s već uvriježenom praksom, izbor prvog čovjeka MMF-a prepušten je Europi, dok SAD odlučuje o tome tko će voditi Svjetsku banku. Ostaje vidjeti kome će povjerenje ukazati predsjednik Joe Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:52