Blagdanska 'čestitka'

Ostali spuštaju cijene, a lijekovi tvrtke Berlin-Chemie poskupit će i do 19 posto

Radi se o proizvođaču popularnog Prostamola Uno, zatim Espumisana “protiv nadutosti”...
Ilustracija
 Vlado Kos / Hanza Media

Dok se premijer, među ostalim, hvali i snižavanjem PDV-a na lijekove koji se prodaju bez recepta (OTC) sa 25 na 5 posto, a sve ne bi li građani plaćali manje, neki su to vidjeli kao priliku za dodatnu zaradu.

Naime, ovih je dana iz tvrtke Berlin-Chemie stigla božićno-novogodišnja čestitka iz koje je razvidno da njihove proizvođačke cijene rastu od 11 do 19 posto.

Visoka zarada

Riječju, građani koji kupinju njihove bezreceptne lijekove sniženje PDV-a neće osjetiti jer će cijene tog proizvođača za njih ostati iste! Naravno, za OTC lijekove koji imaju bolju prodaju proizvođačku su cijenu u Berlin-Chemieu povećali. Radi se o proizvođaču popularnog Prostamola Uno, zatim Espumisana “protiv nadutosti”, Lioton gela za ublažavanje problema s proširenim venama i Flavameda za iskašljavanje. Ovim potezom tvrtka će hrvatskim građanima izbiti iz džepa desetak milijuna kuna, kolika bi bila ušteda na sniženju PDV-a. Naime, riječ je o lijekovima koji imaju godišnji promet od oko 50 milijuna kuna.

Izračuni i usporedba novih i starih proizvođačkih cijena pokazuje kako se ne radi o tek simboličnom poskupljenju već o podizanju cijena kojima će proizvođač razliku smanjenog PDV-a strpati u svoj džep. Primjerice, 30 kapsula Prostamola Uno poskupjet će za 19 posto i umjesto 62 kune veleprodajna cijena bit će 72 kune, dok će pakiranje od 60 kapsula koštati 131 umjesto 110 kuna.

To znači da će građani ove proizvode od početka 2019. plaćati 104 odnosno 179 kuna, kao da ministar Marić uopće nije snizio PDV. Da nema ovog nevjerojatnog “neprijateljskog preuzimanje zarade” proizvođača, cijena tog proizvoda bila bi 88, odnosno 151 kunu. Isto je i s gelom Lioton koji je, ovisno o pakiranju, trebao koštati zahvaljujući smanjenju PDV-a 50, odnosno 88 kuna, a i dalje će građani plaćati 59 ili 99 kuna. Espumisan će umjesto 33 ili 67 kuna, ovisno o pakiranju, zadržati cijenu od 39 ili 79 kuna.

Krivac požar

Inače, prije mjesec dana još je jedna njemačka tvrtka, Bionorica, namjeravala povećati cijene u iznosu smanjenog PDV-a, ali nakon što smo kontaktirali njihove predstavnike za regiju, naglo su odustali. Tumačili su to kao dio svog plana neovisno o snižavanju PDV-a. Iz Berlin-Chemiea nismo dobili odgovor na naš upit o razlozima poskupljenja. Navodno, to opravdavaju poskupljenjem glavnog sastojka, čija je cijena povećana zbog požara u Kaliforniji!

Zasad hrvatski proizvođači OTC-a, kažu, nemaju namjeru povećavati cijene. “Tražili smo izjednačavanje PDV-a na OTC lijekove s onima na listi HZZO-a, kako bi građanima naši lijekovi bili dostupniji, i zato nismo i nećemo povećavati proizvođačke cijene”, kaže Snježana Foschio Bartol, Belupova direktorica odnosa s javnošću. Slično razmišljaju i u Plivi. “Pozdravljamo odluku o izjednačavanju stope PDV-a na lijekove, bez obzira na to je li riječ o onima koji se izdaju na recept ili bez njega.

Rast prodaje

Ovom mjerom približili smo se većini europskih zemalja u kojima, sukladno smjernicama EU, dva lijeka, bez obzira na način izdavanja, imaju jednak porezni tretman, čime se osigurava konkurentnost proizvoda i tržišnog natjecanja. Pliva ne planira promjene proizvođačkih cijena te vjerujemo kako će to pridonijeti većoj dostupnosti bezreceptnih lijekova građanima te pozitivno utjecati na zdravstveni sustav”, ističe Tamara Sušanj Šulentić, Plivina direktorica komunikacija.

Prodaja bezreceptnih lijekova u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, o čemu svjedoči i godišnji promet, koji je veći od 800 milijuna kuna. No, proizvođači smatraju da i dalje ima prostora za rast jer se u Hrvatskoj po stanovniku godišnje, kao i u drugim zemljama koje su kasnije ušle u EU, poput Mađarske, Bugarske ili Slovenije, troši tek malo više od tridesetak eura. U Švicarskoj se, pak, godišnje troši više od 140 eura, u Njemačkoj 100, a u Austriji 80 eura po stanovniku.

No, ova prilično neetična ponašanja mogla bi vratiti stvari unatrag. Naime, smanjenje PDV-a trebalo je pomoći građanima da dođu jeftinijeg lijeka, a ne za povećanje ionako velikih zarada proizvođača.

HUP se ograđuje od odluke o povećanju cijene

Članice HUP - Udruge proizvođača lijekova i HUP - Koordinacije veledrogerija, ograđuju se od odluke jedne farmaceutske kompanije u Hrvatskoj koja je odlučila povećati cijene svojih bezreceptnih lijekova, iako se PDV na te lijekove smanjuje s 25 na 5 posto, priopćeno je u petak iz HUP-a.

HUP ne navodi koja je to kompanija, no napominje da je PDV za proizvođače lijekova i veledrogerije neutralna stavka koju plaća potrošač, pa je za njega velika razlika plaća li na proizvod 5 ili 25 posto PDV-a. HUP se, kako se navodi, upravo radi veće dostupnosti bezreceptnih lijekova pacijentima zalagao za nižu stopu PDV-a.

"Individualna je odluka svake kompanije kako će poslovati na pojedinom tržištu, no vjerujemo kako bi svi trebali voditi računa o potrebama potrošača", kažu poslodavci.

Dodaju kako pozdravljaju napore i razumijevanje Vlade za rasterećenjem poslovanja hrvatskoga gospodarstva, pa tako i inicijativu kojim se za bezreceptne lijekove primjenjuje snižena stopa PDV-a koja je u skladu sa smjernicama Europske unije.

Početkom 2019. godine PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega bi njihove maloprodajne cijene trebale biti niže.

Hrvatska ljekarnička komora procjenjuje da će maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova početkom 2019. pasti u prosjeku za 17-18 posto. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 00:29