Regionalna konferencija

Osim o teoriji, u Dubrovniku i radionica unakrsnog ispitivanja

Kao jedan od govornika na konferenciji, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Babić ističe da su u građevinskom sektoru sporovi, nažalost, gotovo neizbježna pojava

Jasminka Čorda Truhar

 Bozo Radic/Cropix

Početkom idućeg mjeseca, 7. i 8. listopada, u Dubrovniku će se održati 2. godišnja regionalna konferencija o arbitraži i alternativnom rješavanju sporova - Sporovi u građevinskim projektima. Okupit će vodeće stručnjake iz područja pripreme i upravljanja ugovorima o građenju, izbjegavanju nastanka sporova te rješavanju sporova metodama alternativnog rješavanja sporova i arbitražom. Sudionici konferencije i stručna javnost dobit će vrijedne informacije o posljednjim trendovima i napretku u pripremi građevinskih projekata, upravljanju i rješavanju sporova, a skup uključuje i naprednu radionicu o tehnikama unakrsnog ispitivanja. Konferencijom će se nastojati obuhvatiti najvažniji svjetski, regionalni i lokalni trendovi u području upravljanja ugovorima o građenju i rješavanju građevinskih sporova.

Organiziraju je Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora u suradnji s ICC Dispute Resolution Services. Predsjednica Komisije Međunarodne trgovačke komore Hrvatske za arbitražu i arbitražno rješavanje sporova te članica Međunarodnog arbitražnog sudišta Međunarodne trgovačke komore za Hrvatsku Jasminka Čorda Truhar, inače partnerica u odvjetničkom uredu Hanžeković & Partneri, smatra da građevinska arbitraža, ali i alternativno rješavanje sporova putem vijeća za rješavanje sporova zauzimaju sve značajnije mjesto u Hrvatskoj i regiji.

- Ove godine naglasak je i na praktičnom dijelu jer će nam na radionici prvog dana konferencije vodeći svjetski stručnjaci prenijeti svoje znanje i iskustvo unakrsnog ispitivanja građevinskog vještaka - jednog od najvažnijih dokaznih sredstava u građevinskim sporovima - naglašava Čorda Truhar.

Aisha Nadar, starija savjetnica u odvjetničkom uredu Advokatfirman Runeland AB iz Stockholma, ujedno i potpredsjednica globalne Komisije za arbitražu i alternativno rješavanje sporova Međunarodne trgovačke komore, ističe da će se konferencija fokusirati na tipične karakteristike građevinskih projekata koji nužno uključuju dugoročne odnose i produljenu izloženost rizicima. - Od ostalih tema izdvojila bih sprečavanje i rješavanje sporova koji nastanu u bilo kojem trenutku za trajanja projekta. Glavne teme uključivat će izazove u korištenju standardnih obrazaca ugovora, upravljanje ugovorima i njihove izmjene te uključivanje stručnjaka u kontekstu infrastrukturnih sporova - poručuje Aisha Nadar, koja je dodala da joj je drago što će sudjelovati na konferenciji i u raspravama s vodećim stručnjacima o promicanju uspjeha projekta kroz učinkovito upravljanje ugovorima.

image

Aisha Nadar

Bozo Radic/Cropix

Iskustvo Međunarodne trgovačke komore

Kao jedan od govornika na konferenciji, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Babić ističe da su u građevinskom sektoru sporovi, nažalost, gotovo neizbježna pojava.

- Međunarodna trgovačka komora, čije Međunarodno arbitražno sudište djeluje više od jednog stoljeća, ima iznimno iskustvo u rješavanju sporova iz ugovora o građenju, kao i drugih srodnih ugovora. Međunarodna trgovačka komora je najpoznatija upravo po rješavanju sporova arbitražom. Osim toga, pruža i usluge organiziranja medijacije i drugih vrsta alternativnog rješavanja sporova. Za građevinske sporove, osobito one koji proizlaze iz ugovora sklopljenim po općim uvjetima FIDIC-a, karakteristično je rješavanje sporova pred vijećima za rješavanje sporova (VRS). Odluke tih vijeća obvezujuće su za stranke, a i konačne, osim ako neka od njih ipak ne odluči pokrenuti arbitražu. Na konferenciji će se razmotriti vodeće metode rješavanja međunarodnih građevinskih sporova, kao i njihov međusobni odnos - naglašava Babić.

Glavna tajnica HGK i Međunarodne trgovačke komore Hrvatske Marina Rožić napominje da će konferencija okupiti vodeće stručnjake iz područja ugovora o građenju, izbjegavanju nastanka sporova i rješavanju sporova arbitražom i metodama alternativnog rješavanja. - Bit će govora i o najnovijim trendovima i napretku u pripremi građevinskih projekata, upravljanju i rješavanju sporova - najavljuje Rožić, koja posebno ističe aktualne infrastrukturne projekte, javnu nabavu te tehnologiju i građenje s primjenom umjetne inteligencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:21