GLOBALNA SITUACIJA

OPEC snizio prognozu rasta potražnje za naftom: Dva su glavna razloga za ovakvu procjenu

OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju

Ilustrativna fotografija

 -/Afp

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila je procjenu rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog usporavanja globalnog gospodarstva i strogih mjera suzbijanja covida 19 u Kini.

Potražnja će u ovoj godini rasti za 2,5 milijuna, a u idućoj za 2,2 milijuna barela dnevno, procijenio je OPEC u mjesečnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, snizivši dosadašnje prognoze za 100 tisuća barela dnevno.

OPEC računa da će globalna potražnja za sirovom naftom na kraju godine dosegnuti 101,3 milijuna barela dnevno i porasti na 103,4 milijuna barela dnevno do kraja 2023.

Prognoze su snižene zbog visokog stupnja neizvjesnosti u razdoblju do kraja godine, s obzirom na "politiku nulte tolerancije prema covidu 19 u Kini, kontinuiranu geopolitičku neizvjesnost i slabije gospodarske aktivnosti", istaknuli su.

U 2023. "očekuje se da će rast pritisnuti nesigurnost povezana s gospodarskim aktivnostima, mjere suzbijanja covida 19 i geopolitička zbivanja".

U listopadu OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, odlučili su od studenoga smanjiti proizvodnju za ukupno dva milijuna barela dnevno u odnosu na zacrtanu razinu kako bi poduprli cijena nafte, podsjeća agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:10