Vlatko Cvrtila:

‘Ono što naša djeca o financijama nauče u srednjoj školi nije dovoljno, zanemarene su dvije važne stavke!

Rektor VERN‘-a objasnio nam je koja uloga studenata njegovog fakulteta u projektu AZ mirovinskih fondova ‘Financijska pismenost za mlade‘

Vlatko Cvrtila, rektor VERN'-a

 Privatna arhiva

Financijska pismenost u Hrvatskoj na niskim je razinama, a posebno su zabrinjavajuće statistike poznavanja financijskih pojmova među mladima. To želi ispraviti projekt AZ mirovinskih fondova u suradnji s tri zagrebačka visoka učilišta - Ekonomskim fakultetom, Grafičkim fakultetom i VERN'-om. O ulozi potonjeg, VERN'-a, razgovarali smo s rektorom Vlatkom Cvrtilom koji nam je otkrio i na koje načine sve studente ovog sveučilišta pripremaju za život nakon studija, kada će im financijski pojmovi biti itekako potrebni.

1. Koja je uloga VERN'-a u projektu „Financijska pismenost za studente“?

Sveučilište VERN' bilo je uključeno u projekt na način da su naši studenti studija odnosa s javnošću i studija novinarstva kreirali kampanje za promociju financijske pismenosti među studentima. Svi projekti koji su se prijavili na natječaj pokazali su visoku razinu poznavanja procesa i sadržaja takvih kampanja, kao i načina komunikacije koja prevladava u njihovoj generaciji.

2. Zašto ste odlučili sudjelovati u ovom projektu i zbog čega je on toliko važan za studente VERN'-a, ali i općenito?

Sveučilište VERN' u oduvijek u nastavni proces i obrazovanje uključuje poslovni sektor. Kroz program Tvrtke-partneri svake godine izvodimo brojne projekte u kojima studenti rješavaju trenutačne izazove tvrtki s kojima surađujemo. Kroz ovakve oblike studenti imaju priliku svoja znanja primijeniti na konkretnim projektima i pitanjima s kojima će se baviti nakon završetka studija i zapošljavanja. Pored toga, radilo se o projektu koji je usmjeren prema mladima i temi koja je jako važna za studente, pa je bilo prirodno uključiti se u ovaj hvalevrijedan projekt AZ mirovinskih fondova.

3. Koliko je bitno da studenti, posebno novinarstva, znaju o financijama?

Sva istraživanja pokazuju da je niska razina financijske pismenosti općenito u populaciji, pa tako i studentskoj populaciji. Sveučilište VERN' u sve svoje studijske programe uključuje predmete koji omogućavaju povećanje financijske pismenosti studenata jer smatramo da će im ta znanja biti od velike koristi u privatnom i poslovnom životu.

Za studente novinarstva je financijska pismenost izrazito bitna jer će oni jednog dana složene financijske i druge teme prenositi u medijske poruke i novinarske tekstove čime će posredno utjecati i na porast financijske pismenosti opće javnosti.

4. Moraju li budući novinari i djelatnici u odnosima s javnošću dobro poznavati financije? Zbog čega je to toliko važno?

I novinari i djelatnici u odnosima s javnošću su komunikacijski stručnjaci koji svakodnevno komuniciraju s brojnim publikama. Za ove struke važno je široko obrazovanje, a financije su neizostavan dio. Osim što su ova znanja neophodna za njihovo osobno upravljanje financijama, tijekom svoje karijere financijska znanja će im u mnogim situacijama olakšavati posao. Novinarima za odgovorno i pravilno informiranje javnosti, a stručnjacima odnosa s javnošću za oblikovanje poruka i odabir kanala komunikacije prema specifičnim javnostima. Pored toga, svaki projekt vezan uz odnose s javnošću mora imati proračun, pa će i kod njegovog kreiranja dobro doći znanja stečena tijekom studija.

5. Smatrate li da djeca tijekom obaveznog obrazovanja nauče dovoljno o upravljanju financijama?

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja učenici imaju priliku učiti o nekim sadržajima iz upravljanja financijama, ali mislim da je to nedovoljno. Financijska pismenost ne uključuje samo znanje o financijskim pojmovima i alatima, već uključuje i naše stavove prema novcu i materijalnom, kao i ponašanje jer sve to utječe na naše odluke.

Držim korisnim uvođenje sadržaja u obrazovni sustav koji bi uključivali sve tri navedene komponente i koji bi se poučavali kroz konkretne primjere i primjerenim metodičkim postupcima mladim generacijama. Važno je probuditi svijest o upravljanju osobnim financijama od najranije dobi jer se pokazalo da dobro odnosno loše upravljanje financijama značajno utječe na kvalitetu života i međuljudske odnose.

6. Kako studenti na VERN-u uče upravljanje financijama?

Na preddiplomskim ne-ekonomskim studijima studenti uče osnove financija i upravljanje poslovnim financijama kroz problemske zadatke koji se povezuju s aktualnim gospodarskim temama, sadržajima i izazovima osobnih financijama te tržištem kapitala. Na ekonomskom preddiplomskom studiju stječu se puno šira znanja iz područja financija.

Također, tijekom studija studenti imaju priliku raditi na projektima kompanija iz poslovnog sektora, odnosno udrugama civilnog sektora koje uključuju i oblikovanje proračuna unutar projektnih zadataka. Na diplomskim studijima znanja iz područja financija se proširuju prema temama koje su važne za upravljanje kompanijama i djelovanje na tržištu kapitala. Pored toga, Sveučilište VERN' ima i diplomski studij iz računovodstva i financija kojeg upisuju studenti koji će jednog dana raditi u financijskom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:41