Online panel

Okrugli stol Jutarnjeg lista o poslovnoj klimi i stranim ulaganjima u Hrvatsku

S lijeva na desno: Josip Aladrović, Anton Kliman, Marinko Došen, Vuk Vuković i Gojko Drljača
 HANZA MEDIA

Hanza Media organizira online panel na temu poslovne klime i stranih investicija koji možete pogledati na našoj platformi HANZA HUB.

Online panel zamišljen je kao mjesto javne diskusije o izazovima razvoja kvalitetne investicijske politike, artikulaciji ključnih problema u tom sektoru, predlaganju adekvatnih rješenja tih problema te promociji najboljih primjera sinergije javnih politika, ekonomskih interesa i poduzetničkih inicijativa u svrhu postizanja šireg društvenog interesa.

- Hrvatska stranim ulagateljima u industriju može biti zanimljiva samo za proizvodnju za izvoz i u tom smjeru treba voditi politiku privlačenja investitora iz inozemstva, upozorio je na panelu Jutarnjeg lista o poslovnoj klimi i privlačenju stranih ulaganja Marinko Došen, predsjednik Uprave solinskog AD Plastika, jedne od najuspješnijih hrvatskih kompanija. Na pitanje voditelja panela kolumnista Jutarnjeg lista Gojka Drljače što bi Vlada trebala napraviti u pravcu za koji se zauzima, Došen je kazao kako prvo treba mijenjati poreznu politiku, kako oporezivanja dohotka tako i kapitala.

- Vlada je nebrojeno puta do sada pokazala da vodi računa o interesima hrvatskog gospodarstva i naših kompanija, to će učiniti i ubuduće – prokomentirao je Došenov prijedlog ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Uz ministra Aladrovića i Došena te moderatora Drljaču, u panelu su sudjelovali i saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar turizma Anton Kliman te ekonomski analitičar Vuk Vuković. Osim potrebnih zaokreta u politikama države u privlačenju stranih ulaganja, raspravljalo se, među ostalim, i o odlasku velikih ulagača iz Hrvatske poput Megglea, cijeni rada i ostalim odnosima na tržištu rada kao i stanju u pravosuđu od kojeg, kako su se složili svi sudionici panela, puno toga ovisi po pitanju interesa stranog kapitala za Hrvatsku. Vuk Vuković otišao je korak dalje ocijenivši kako je 'stanje u pravosuđu ključni problem privlačenja stranih investicija', ali i da, upozorio je, sređivanje pravosuđa ovisi o političkoj volji da se to učini.

Panel pratite na portalu Novac.hr u subotu 26. rujna 2020. od 14 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:48