FONDOVI SPREMNI

Od rujna u eurima i 129 milijardi kuna mirovinske štednje građana u 2. stupu

Zaokruživanje je propisano na 4 decimale da preračunavanjem ne bi bilo značajnih razlika na velikim iznosima
 Darko Tomas/Cropix

Umirovljenici će svoje mirovine prvi put vidjeti dvojno iskazane u kunama i eurima početkom rujna, kada će im biti isplaćene one za kolovoz. Preračunata u eure, prosječna hrvatska mirovima od 3050,61 kunu isplaćena u srpnju za lipanj iznosi 404,9 eura. No, kad je riječ o utjecaju uvođenja eura na mirovinski sustav, cijeli niz promjena događa se i za sve zaposlene koji svaki mjesec iz svoje bruto plaće izdvajaju pet posto obveznih doprinosa u drugi stup.

Stanje na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu oni će od 5. rujna, dakle od uvođenja obveze dvojnog iskazivanja cijena, na svim potvrdama i izvješćima također vidjeti iskazane u kunama i eurima. Iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava ističu da više od 2,1 milijun članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ne mora dostavljati nikakve dodatne podatke niti će imati neke dodatne troškove zbog uvođenja eura.

Prema pravilniku koji je 29. srpnja donijela Hanfa mirovinska društva, kao i ostali pružatelji financijskih usluga odnosno investicijska, leasing, faktoring i osiguravajuća društva, najkasnije tri mjeseca prije uvođenja eura na svojim internetskim stranicama i u tiskanim javnim glasilima obvezni su objaviti što se uvođenjem eura mijenja za njihove korisnike.

Dakle, rok za takvu obavijest prema svim klijentima je najkasnije do 1. listopada 2022. Ona mora biti jasna i razumljiva s relevatnim informacijama za klijente što se konkretno mijenja, a što ostaje isto. Prema pravilniku Hanfe, takva opća obavijest prema klijentima mora biti kontinuirano dostupna na internetskim stranicama društva.

Obračunske jedinice

Uz to, obvezni mirovinski fondovi u roku od 30 dana od uvođenja eura, dakle najkasnije do 31.siječnja 2023., svakom članu moraju poslati i individualnu obavijest o provedenom preračunavanju na način na koji i inače komuniciraju s njima, dakle obavijesti poslane na kućnu adresu, e-mailom ili SMS-om. Svi članovi obveznih mirovinskih fondova informaciju o stanju na osobnom mirovinskom računu preračunatom u eure dobit će i od REGOS-a u svoj korisnički pretinac u sustavu e-Građani.

Sav novac, dakle obvezne mirovinske doprinose koje desetljećima iz svojih plaća zaposleni izdvajaju na svoj račun u obveznom mirovinskom fondu njihova je osobna kapitalizirana štednja i mirovina koju će u trenutku umirovljenja dobivati iz drugog stupa. Prema izvješću Hanfe, u lipnju je 2,13 milijuna članova u obveznim mirovinskim fondovima imalo ukupnu imovinu od 129,1 milijardu kuna.

Uz primjenu fiksnog tečaja konverzije samo uvođenje eura neće utjecati na stanje novčane vrijednosti na njihovim osobnim računima. Naime, osobni računi članova obveznih mirovinskih fondova vode se u obračunskim jedinicama. Novčana vrijednost imovine na osobnom računu ovisi o vrijednosti obračunske jedinice koja će biti iskazana u euru. Novčana vrijednost imovine na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena od 5. rujna prikazivat će se na potvrdama i u izvješćima i u kuni i u euru.

Kod imovine članova u obveznim mirovinskim fondovima Zakonom o uvođenju eura uz preračunavanje prema fiksnom tečaju konverzije strogo je propisano zaokruživanje na četiri decimalna mjesta kako se preračunavanjem ne bi stvorile značajne razlike na velikim iznosima kao što je osobna mirovinska štednja.

Kod iskazivanja indeksa MIREX neće pak uvođenjem eura doći do nikakvih promjena jer je riječ o indeksu kod kojeg je valuta irelevantna. Naime, vrijednost imovine u obveznim mirovinskim fondovima iskazuje se indeksom MIREX koji u svakom trenutku pokazuje prosječnu vrijednost obračunske jedinice svih obveznih mirovinskih fondova iste A, B ili C kategorije.

Informiranje članova

Kad je riječ o mirovinama iz drugog stupa koje umirovljenici već primaju od mirovinskih društava, oni će od rujna na svojim mirovinama za kolovoz vidjeti iskazane iznose u kunama i eurima prema fiksnom tečaju konverzije. S mirovinskim osiguravajućim društvom ne moraju sklapati nove ugovore. Budući korisnici mirovina iz drugog i trećeg stupa od 5. rujna će dobivati informativne izračune u kunama i eurima, dok će od 1. siječnja 2023. informativni izračuni biti samo u eurima. Kod mirovina iz trećeg stupa svi ugovori već su ugovoreni u eurima pa se kod njih neće ništa mijenjati.

"Mirovinski fondovi krenuli su u pripreme za uvođenje eura pravovremeno i odgovorno. Svi članovi bit će informirani na jasan i razumljiv način na vrijeme i u propisanim rokovima. Za samo poslovanje mirovinskih fondova i buduće mirovine članova važno je naglasiti da bi uklanjanje valutnog rizika trebalo pozitivno utjecati na atraktivnost i sigurnost domaćeg tržišta kapitala od strane stranih investitora, a samim time i na vrijednost imovine naših članova. Uvođenjem eura nestaje trošak konvertiranja prilikom ulaganja kunskih novčanih sredstava u imovinu denominiranu u euru te nestaje trošak zaštite od valutnog rizika prema euru", ističe Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Dvije trećine imovine obveznih mirovinskih fondova na kraju lipnja 2022. bilo je uloženo u kunske investicije. Ulaskom Hrvatske u europodručje i uklanjanjem valutnog rizika povećava se mogućnost diverzifikacije ulaganja obveznih mirovinskih fondova. Uz nove investicijske prilike od iduće godine tako bi mogla ojačati i tržišna utakmica među obveznim mirovinskim fondovima uz potencijalne veće razlike u ostvarenim prinosima. To znači da bi i članovi obveznih mirovinskih fondova trebali pratiti ostvarene prinose o kojima ovisi njihova buduća mirovina iz 2. stupa jer svi mogu u bilo kojem trenutku mijenjati svoj obvezni mirovinski fond.

Zbog eura ne treba sklapati nove ugovore o osiguranjima

Uvođenje eura u Hrvatskoj neće utjecati na već sklopljene ugovore o osiguranjima, primjerice iznos premije ili svote osiguranja. Iznosi u kunama preračunat će se u eure prema određenom fiksnom tečaju konverzije. Već sklopljeni ugovori o osiguranju neće se mijenjati i ne treba sklapati nove jer vrijedi pravilo neprekidnosti ugovora. Uvođenje eura ne utječe na ugovorene odredbe i ne smije se jednostrano izmijeniti ili raskinuti ugovor.

Kao i mirovinski fondovi, osiguravajuća društva obvezna su svoje klijente obavijestiti o svim promjenama zbog uvođenja eura, i to putem dvije obavijesti. Prvu općenitu obavijest o promjenama za sve klijente moraju objaviti na svojim internetskim stranicama i u javnim glasilima do 1. listopada 2022. godine.
Najkasnije 30 dana od uvođenja eura obvezni su klijentima poslati i individualnu obavijest o stanju po njihovim individualnim ugovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:15