REAKCIJA

Obrtnici nisu sretni, kažu da oporezivanje nekretnina dodatno opterećuje građane: Imaju još jednu zamjerku

Porez bi se, smatraju u HOK-u, trebao plaćati na dodatni prihod

Apartmani za iznajmljivanje

 Vojko Basic/Cropix/Cr Apartmani za iznajmljiopix

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravlja porezno rasterećenje i povećanje praga za PDV, no smatra kako je oporezivanje nekretnina dodatno opterećenje građana te kako su u novom krugu porezne reforme mladi obrtnici izostavljeni.

Prijedlog novog kruga porezne reforme, predstavljen u ponedjeljak, između ostalog uključuje veće oporezivanje nekretnina koje ne služe za stalno stanovanje ili dugotrajan najam, nastavak poreznog rasterećenja dohodaka, kao i porezne stimulanse za povratak iseljenika.

Izmjene bi na snagu trebale stupiti 1. siječnja iduće godine, pri čemu se u javno savjetovanje upućuju izmjene i dopune šest zakona - o lokalnim porezima, porezu na dohodak, doprinosima, Opći porezni zakon, Zakon o Poreznoj upravi te onaj o porezu na dodanu vrijednost.

Promjene predviđaju povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a s 40.000 eura na 50.000 tisuća eura, povećanje osobnog odbitka, povećanje neoporezivih dodataka te smanjenje gornjih granica stopa poreza na dohodak, što, kažu u HOK-u, predstavlja određen stupanj poreznog rasterećenja, što je uvijek poticajno i dobrodošlo.

Hrvatska, kako su naveli iz HOK-a, temeljem potpisanog sporazuma na EU razini nije bila u mogućnosti podizati prag PDV-a proteklih pet godina, što se negativno odrazilo na povećanje cijena proizvoda i usluga za hrvatske građane. Stoga je prijedlog HOK-a bio podizanje praga na 60.000 eura zbog inflacije, za što će se nastavljati zalagati.

Porez na nekretnina dodatno opterećenje građana

Vezano uz porez na nekretnine, iz HOK-a navode kako trenutno oni koji iznajmljuju za tzv. kratkoročni najam plaćaju dva poreza ako se radi o kući za odmor (jedan je porez na kuće za odmor, a drugi je na dohodak od iznajmljivanja).

"Poreznom reformom se u tom djelu ne planira ništa ukinuti, sve ostaje kako jest, uz povećanje oba poreza pod drugim nazivom. Dodatno, ako netko od građana ima nekretninu koju nije stavio u optjecaj, npr. za najam, vrlo vjerojatno postoji i razlog za to (npr. potrebno je veće ulaganje koje si netko ne može priuštiti i sl.) te je u takvim situacijama riječ o dodatnom poreznom opterećenju građana", smatra HOK.

Porez bi se, smatraju u HOK-u, trebao plaćati na dodatni prihod, a tzv. "rentijerstvo“ u ovom trenutku u Hrvatskoj nije izvor prihoda već dodatni prihod.

Dodatno rasterećenje troška rada

U HOK-u su mišljenja kako treba dodatno rasteretiti trošak rada. nedavno povećanje plaća u javnom sektoru, kako su naveli, snažno utječe na prosjek plaća u Hrvatskoj, što dodatno stvara problem obrtnicima pri nošenju s velikim izazovom - pronalaskom i zadržavanjem radnika.

Napominju kako raste broj odlazaka u prijevremenu mirovinu te je trenutačno 17,3 posto umirovljenika u prijevremenoj mirovini. S druge strane, obrtnik koji ima pravo ne odlazi u mirovinu te HOK i dalje traži da se obrtnicima omogući mirovina uz obrt, bez ograničenja primitaka.

Iz HOK-a ističu i kako u okviru nove reforme mladi obrtnici i dalje ostaju u nejednakom položaju bez olakšica kod plaćanja poreza na dohodak. Smatraju da to treba biti predmet izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 22:55