BUDUĆNOST PLATFORMI

Nove bušotine na Jadranu: Ina provodi investicijski ciklus čija je vrijednost 1,5 milijardi kuna

Ina sada pokriva oko 25 posto hrvatske potražnje za plinom, a cilj je da taj udjel uskoro bude 40 posto

Platforma Labin

 Goran Sebelic/Cropix

Uz doprinos novih bušotina, Ina na sjevernom Jadranu planira u budućnosti pokrivati 40 posto hrvatskih potreba za prirodnim plinom, što je veliki porast u odnosu na aktualnu situaciju, istaknuto je nedavno kad su članovi Uprave Ine obišli eksploatacijsko polje Sjeverni Jadran. Trenutačno, podsjetimo, Ina iz proizvodnje s kopna i mora pokriva oko 25 posto ukupne hrvatske potražnje za plinom.

Fokus obilaska

Inina menadžmenta u Sjevernom Jadranu bila je najnovija lokacija bušotine Ira gdje se nalazi bušeća platforma Labin koja je u potrazi za novim izvorom plina na dubini od 1500 metara. Tijekom 2021. i 2022. godine Ina je uspješno izbušila pet novih bušotina. Dvije razradne bušotine, IKA B-1R-DIR i Marica-D-DIR, spojene su na postojeći sustav i iz njih se već crpi plin. Inin je plan do 2025. u funkciju staviti ukupno 11 novih bušotina i devet pratećih platformi. To je investicijski ciklus vrijedan oko 1,5 milijarde kuna u koji Ina prvi put ulazi samostalno.

image

Istraživačka platforma Labin

Goran Sebelic/Cropix

Golema kampanja

- Iznimna mi je čast da imam priliku voditi najveće samostalno istraživanje na moru u povijesti Ine. Ovo je golema kampanja koju provodimo prvi put samostalno, znanjem i stručnošću naših zaposlenika. U idealnom scenariju izbušit ćemo 11 novih bušotina i sagraditi devet novih platformi. Trenutačno imamo 18 proizvodnih platformi na Jadranu. U slučaju uspješnog bušenja sagradit ćemo 50 posto postojećeg fonda platformi na Jadranu. To će doprinijeti značajnom rastu proizvodnje plina iz Jadrana - kaže Nikola Mišetić, operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina Ine.

Pojašnjava da je nova kampanja istraživanja na Sjevernom Jadranu na sredini svog ciklusa, odnosno izbušeno je pet bušotina. - Ovo je šesta bušotina i na svima se našao plin, s time da su samo dvije stavljene u funkciju jer na njima nije bilo potrebno postaviti platforme. Ostale će pričekati nastavak kampanje i narudžbu platformi putem međunarodnog natječaja. Koliko će ih biti, ovisi o uspješnosti bušenja. Nadamo se da će sve predviđene bušotine biti uspješne - ističe Mišetić. Dodao je kako se očekuje da će se novim bušotinama dati značajan doprinos domaćoj proizvodnji i podići stupanj hrvatske samodostatnosti plinom. - Nakon faze istraživanja, 2024. krenut ćemo s instalacijom platformi i tada će novi plin poteći s Jadrana. Završetak instalacija platformi očekuje se 2025. godine. Optimistični smo glede rezultata istraživanja - kaže operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina Ine.

Nove platforme, kako je rečeno tijekom posjeta članova Uprave Ine Sjevernom Jadranu, stajat će oko 20 milijuna američkih dolara svaka, a cijena bušenja svake bušotine je između pet i osam milijuna američkih dolara. Natječaj za nove platforme, poručeno je, trebao bi izaći ubrzo i bit će međunarodnog karaktera. Mišetić ističe kako bi mu bilo drago da se na njega jave i hrvatske tvrtke jer se radi o velikom poslu.

Što se tiče platforme Ivana D koja je potonula na sjevernom Jadranu, Nikola Mišetić napominje da nema negativnog utjecaja na okoliš i da se redovito obilazi. Plan je, kako je rekao, od platforme, prema preporukama Instituta "Ruđer Bošković", napraviti umjetni greben. - Bušotina je uredno zatvorena sigurnosnim ventilima i nema nekakvog propuštanja plina, niti ga je bilo. Ronioci redovito pregledavaju lokaciju i dosad nije bilo incidenata. Sama bušotina bit će likvidirana na proljeće iduće godine, a prijedlog Instituta ‘Ruđer Bošković‘ jest da platforma ostane na dnu kao umjetni greben jer buja životom: školjkama, ribama i ostalim vrstama - naglašava Mišetić.

Ina je 9. studenoga ove godine proslavila na proizvodnoj platformi Ivana A proizvodnju od 22 milijarde kubičnih metara prirodnog plina. Naime, plin se na Jadranu proizvodi od 1999., a ove godine Inina djelatnost istraživanja i proizvodnje nafte i plina slavi 70 godina neprekinutog rada.

image

Na fotografiji: Hrvoje Šimovic, Marin Zovko, Peter Ratatics, Miroslav KaliČki i Kristian Pulay

Goran Sebelic/Cropix

Jedinstvena operacija

- Iznimno smo ponosni na ovu obljetnicu. Slavimo što smo proizveli 22 milijarde kubičnih metara prirodnog plina na sjevernom Jadranu. Dosad smo izbušili 53 bušotine, od kojih su 34 u proizvodnji. Ovdje smo jer smo jako zadovoljni što smo usred naše nove kampanje "Razradni program sjeverni Jadran" koju smo počeli prije dvije godine kako bismo podignuli proizvodnju prirodnog plina. Ukupna investicija bit će oko 1,5 milijarde kuna, što je velik iznos. To je jedinstvena operacija - ističe predsjednik Uprave Ine, Péter Ratatics. Pojasnio je da će u Hrvatskoj ove godine biti proizvedeno gotovo 700 milijuna kubika prirodnog plina, a posljednje dvije bušotine, koje su nedavno puštene u proizvodnju, godišnje daju više od 50 milijuna kubika plina. Primjerice, prema riječima prvog čovjeka Ine, bušotina Ika B-1R-DIR godišnje daje 40 milijuna kubika plina, što je gotovo sedam posto ukupne proizvodnje Ine na kopnu i moru. Na pitanje koliko će ukupno nove bušotine godišnje proizvesti plina, Ratatics je upozorio kako se u ovome trenutku takve procjene ne mogu dati. Svrha je novog Inina programa istraživanja, podsjetio je Ratatics, definirati sve potencijalne lokacije za bušenja na sjevernom Jadranu čime bi se zaustavio pad proizvodnje plina na sva tri Inina eksploatacijska polja - Sjevernom Jadranu, Marici i Izabeli. Program je počeo još u rujnu 2019. kada je izbušena bušotina Irena-2. Ina je 2018. godine otkupila Enijev udio u plinskim poljima u sjevernom Jadranu, čime je postala 100-postotni vlasnik i samostalni operator hrvatskih odobalnih eksploatacijskih područja Sjeverni Jadran i Marica.

image

Platforma Labin

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:24