BIT ĆE MANJE HRANE

Nova nada za Petrokemiju? EK savjetuje članicama EU-a da prednost u potrošnji plina daju proizvodnji gnojiva

Zasad, preporuke EK nisu pravno obvezujuće

Pogoni Petrokemije

 Srdjan Vrancic/cropix/Cropix

Europska komisija savjetovala je u novim smjernicama članicama EU-a da prednost u potrošnji plina daju proizvodnji gnojiva kako bi se osigurala proizvodnja hrane.

"Rusko korištenje plina kao oružja ima negativne posljedice po globalno tržište gnojiva i šteti poljoprivrednicima i sigurnosti hrane", rekao je u srijedu povjerenik EU-a za klimu Frans Timmermans.

Ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Rusiji potaknuli su snažan rast cijena gnojiva širom svijeta budući da su izazvali poremećaje u ruskom izvozu plina i gnojiva. Sankcije su uvedene na i izvoz gnojiva iz Bjelorusije, također važnog proizvođača.

Industrija gnojiva koristi plin u proizvodnji amonijaka i drugih dušikovih proizvoda i zbog previsokih cijena počela je obustavljati odnosno smanjivati proizvodnju, konstatirala je Komisija.

U odnosu na prošlu godinu cijene dušičnih gnojiva porasle su gotovo 150 posto, stvarajući snažan pritisak na poljoprivrednike koji odgađaju ili obustavljaju nabavu, a to će značiti manje prinose, upozorava Bruxelles.

Vladama poručuje da mogu posegnuti u proračun kako bi pomogli poljoprivrednicima i proizvođačima gnojiva, podsjetivši na ublažene propise o državnoj potpori gospodarstvu u uvjetima rata u Ukrajini.

Potiče i zamjenu mineralnih gnojiva organskima i sugerira da se vodi više računa o plodoredu.

Preporuke EK nisu pravno obvezujuće, podsjeća agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:34