Moderni pirati

Nova epizoda 'Igre prijestolja' zabilježila 54 milijuna ilegalnih skidanja u samo 24 sata

Indijci su rekorderi u broju ilegalnih skidanja s 9,5 milijuna
 HBO

Prva epizoda osme i posljednje sezone popularne HBO-ve serije Igra prijestolja, emitirana u nedjelju, na piratskom je tržištu zabilježila 54 milijuna preuzimanja u samo jednom danu, prema izvještaju analitičke kompanije MUSO.

Znači to da je u 24 sati bilo 70 posto više ilegalnih preuzimanja u odnosu na brojku pretplatnika koji su u noći emitiranja pogledali iščekivanu epizodu, a takvih je, prema podacima HBO-a, bilo malo više do 17 milijuna.

Indijci su rekorderi u broju ilegalnih skidanja s 9,5 milijuna, govore njihovi podaci, slijede ih Kinezi s 5,2 milijuna, a na treće mjesto popeli su se Amerikanci s 4 milijuna piratskih preuzimanja. U prvih pet našlo se i Ujedinjeno Kraljevstvo i Nigerija s oko 2 milijuna ilegalnih skidanja.

Kako navodi MUSO, u većini slučajeva ljubitelji serije epizodu su pogledali preko piratskih streaming servisa (76,6 posto), s interneta je preuzeta u 12,2 posto slučajeva, a 10 posto preuzimanja obavljeno je preko torrenta.

Prema riječima Andyja Chatterleyja, izvršnog direktora MUSO-a, vlasnici prava na seriju ne bi smjeli ignorirati te brojke.

- Bez obzira na racionalna objašnjenja, brojke piratstva za samo prvih 24 sata, ne bi smjeli i ne smijemo ignorirati, kazao je dodajući da su pirati najpredaniji fanovi i da predstavljaju veliku komercijalnu priliku.

Iako je jasno da Igra prijestolja uživa veliku popularnost među modernim piratima, ali izvještaj MUSO-a ne pokazuje koji su za to razlozi. Pretpostaviti se može da HBO u nekim regijama svijeta nije dostupan, a mnogi drže i da je pretplata na kanal preskupa. U Hrvatskoj ona je oko 40 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:51