NEIZVJESNOST

Norveška je postala vodeći opskrbljivač Europe plinom, ali u rujnu znatno smanjuje izvoz

Aktivnosti održavanja infrastrukture su bile odgođene kako bi se osigurala stabilna opskrba Europe

Plinovod/Ilustrativna fotografija

 Stefan Sauer/dpa/dpa Picture-alliance Via Afp

Norveška je u petak poručila da će znatno smanjiti izvoz plina u rujnu zbog opsežnih aktivnosti održavanja infrastrukture koje su bile odgođene kako bi se osigurala stabilna opskrba Europe plinom.

Rusija je već najavila da će sljedeći tjedan obustaviti isporuku plina Sjevernim tokom 1 na tri dana zbog održavanja.

Norveška je od kraja veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu pretekla Rusiju i postala vodeći opskrbljivač Europe plinom, koji plinovodima dostavlja u Britaniju, Njemačku, Belgiju i Francusku.

U ovoj godini trebala bi proizvesti oko 122 milijarde prostornih metara plina, prema službenim procjenama iz svibnja, za osam posto više nego u 2021. i možda više nego rekordne 2017.

Prodaja plina proglašena je prioritetom, važnijim od proizvodnje nafte, i najavljena je stabilna opskrba tijekom ljeta s obzirom na smanjene isporuke ruskog plina.

To znači da je norveški operater plinovoda Gassco bio prisiljen odgoditi neka planirana isključenja.

"Neki planirani prekidi radi održavanja prilagođeni su u ovoj godini kako bi se održale visoke zalihe plina u Europi tijekom ljetnih mjeseci", potvrdio je glasnogovornik Gassca u elektronskoj poruci Reutersu.

Planirano i neplanirano održavanje smanjit će kapacitete 13 polja i pogona za preradu tijekom rujna, a najviše bi trebali biti smanjeni 7. rujna, za 4,36 milijuna prostornih metara, prema podacima tvrtke Gassco.

Održavanje bi trebalo smanjiti ukupnu proizvodnju plina na 9,17 milijuna prostornih metara dnevno, najnižu razinu u ovoj godini, prema procjeni norveške uprave za naftu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 06:05