Nakon više od mjesec dana

Normalizacija prijevoza: U Zagrebu će voziti oko 300 autobusa, ali po posebnom rasporedu?

Jučerašnjom Vladinom odlukom tek se relaksira mjera prijevoza katamaranima na otoke
Autobusi JGP-a Libertas na Pilama i ukrcaj putnika
 Zoran Kusalo / CROPIX

Nakon više od mjesec dana u ponedjeljak, 27. travnja trebale bi krenuti gradske i prigradske linije javnog prijevoza te brzobrodske linije za otoke. Od 11. svibnja međužupanijski željeznički i autobusni prijevoz te domaći avioprijevoz.

Zavod za javno zdravstvo tek bi trebao izdati preporuke o ponašanju u javnom prijevozu, ali najvjerojatnije će građani morati koristi maske i rukavice, kao i pridržavati se mjera socijalne distance.

Evo što zasad znamo kako bi trebao izgledati gradski prijevoz, željeznica, avionski i brodski promet:

JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ

Uspostavlja se u ponedjeljak 27. travnja, ali tek će se odrediti prema kojem voznom redu i po kojim pravilima. Prema ranijim neslužbenim informacijama i najavama, autobusi i tramvaji u gradovima bi vozili po nedjeljnom voznom redu. Konkretno, to znači da bi u Zagrebu u prometu bilo oko 300 autobusa i tramvaja.

ŽELJEZNICA

Po neslužbenim informacijama, HŽ Putnički prijevoz predložio je nadležnome Ministarstvu ponovno pokretanje sedam željezničkih linija od 27. travnja: Dugo Selo - Zagreb - Harmica, Zagreb - Karlovac - Zagreb, Zagreb - Sisak - Sisak Caprag - Zagreb, Zagreb - Zabok - Krapina - Zagreb, Zagreb - Bjelovar - Zagreb, Zagreb - Koprivnica - Zagreb i Zagreb - Novska - Zagreb. Iako je čak šest međužupanijskih, u HŽPP-u smatraju da su sve važne radi odlaska ljudi na posao. Vozni red bit će prilagođen građanima za odlazak i povratak s posla.

AVIONSKI PROMET

Croatia Airlines bi domaći zračni prijevoz uspostavila od 11. svibnja. Neslužbeno, prvo bi se uspostavio promet na linijama Zagreb - Split - Zagreb i Zagreb - Dubrovnik - Zagreb, a potom bi se postupno pokretale i ostale linije. Pod kojim će uvjetima putnici putovati, još se ne zna. Na jedinoj liniji na kojoj CA trenutno prometuje putnicima preporučuje zaštitne maske. Preporuke epidemiologa i zdravstvenih vlasti očekuju i zračne luke. Tek će se saznati hoće li putnici na aerodrome moći ući samo s maskom i hoće li im se mjeriti temperatura.

BRODSKI PRIJEVOZ

Jučerašnjom Vladinom odlukom tek se relaksira mjera prijevoza katamaranima na otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Na odobrenim linijama katamarani će moći voziti od ponedjeljka. U ovom trenutku takvih je linija nekoliko u akvatoriju Raba, Lošinja i Zadra. Na otoke i nadalje ne mogu osobe koje na njima nemaju prebivalište. No, ako se od 11. svibnja prošire razlozi za izdavanje e-propusnica, to bi moglo i ostalim građanima omogućiti odlazak na otoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:52