MALI PAD

Njemačko gospodarstvo stagniralo i u drugom tromjesečju

Potrošnja kućanstva stabilizirala se u drugom tromjesečju nakon slabije zimske polovine godine

Tvornica Mercedes-Benza

 Thomas Kienzle/Afp/Profimedi/Thomas Kienzle/afp/profimedi

Njemačko gospodarstvo stagniralo je u drugom tromjesečju, izvijestio je u petak statistički ured, istaknuvši da se potrošnja kućanstava stabilizirala nakon slabije zimske polovine godine.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) zadržao se u razdoblju od travnja do lipnja na razini prethodnog tromjesečja kada se prema revidiranim podacima smanjio za 0,1 posto, pokazali su preliminarni izračuni Destatisa, bazirani na sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Dosadašnje procjene pokazivale su pad aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto u odnosu na zadnji kvartal 2022.

Na godišnjoj razini BDP se u razdoblju od travnja do lipnja smanjio za 0,2 posto, kao i u prethodna tri mjeseca, prema revidiranim podacima statističkog ureda.

Potrošnja kućanstva stabilizirala se u drugom tromjesečju nakon slabije zimske polovine godine, ističu statističari.

U sklopu redovne godišnje revizije Destatis je izmijenio procjene unatrag do 2019. godine, ističući da su "u godinama koronakrize i u vrijeme rata u Ukrajini moguća značajna odstupanja rezultata na mjesečnoj, tromjesečnoj i godišnjoj razini".

"Tome valja dodati da aktualni rezultati BDP-a i dalje uključuju viši stupanj neizvjesnosti no što je uobičajeno. To posebno vrijedi za cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođene kvartalne vrijednosti", upozoravaju u Destatisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:15